Sari direct la conținut

AUDIO VIDEO Elena Udrea: Nu mai dorm din cauza ratei. Cum face sa-si achite pana la sfarsitul anului creditul de 3 milioane de euro, cum merg afacerile sotului

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat la HotNews-RFI ca, pana la sfarsitul acestui an, trebuie sa achite integral creditul in valoare de 3 milioane de euro contractat in 2007 pentru achizitionarea unui teren. Udrea sustine ca pe teren intentiona sa construiasca un condominiun, dar ca, din cauza crizei, a abandonat. Ministrul sustine ca trebuie sa-si vanda din proprietati pentru a putea achita creditul, dar se plange ca din blocul cu 12 apartamente construit in cartierul Floreasca a vandut doar 3 apartamente in sase luni si ca sotul sau intentioneaza sa vanda cele doua hoteluri din Bucuresti pentru ca afacerea merge prost din cauza crizei.

  • Udrea: As fi multumita daca as gasi pe cineva sa pot sa vand fie restul apartamentelor, fie sa vand acest teren. Pentru ca, sigur, imi este foarte greu sa aud cu cata lejeritate trateaza unii situatia mea.
  • Intra in articol si asculta interviul integral cu Elena Udrea, realizat de Dan Tapalaga, si citeste cum au primit duminica seara liderii PDL propunerea de a alege intre afaceri si politica  

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Elena Udrea la Discutia de Luni

  • Nu mai dorm din cauza ratei la banca. Cred ca, per total, rata ajunge la vreo…nu as vrea sa spun o cifra ca o sa calculeze cineva si o sa iasa, nu stiu…Eu platesc la finalul acestui an si platesc dobanda legala, habar n-am cat este, dar platesc o suma, creditul plus dobanda.
  • Sa va spun de ce nu dorm: pentru ca eu trebuie sa achit acest credit pana la sfarsitul acestui an. Creditul a fost facut pentru a cumpara un imobil, un teren. Piata imobiliara era in expansiune. M-am gandit la vremea aceea ca pe acel teren pot sa dezvolt un condominium, nu-i asa mare, e de 6.000 de metri, cateva case am gandit ca pot sa construiesc, sa le vand sa platesc creditul si sa am si eu un profit. Dar, ca dovada, ca inca o data in viata am primit o lectie, ca nu trebuie sa fac lucruri la care nu ma pricep, a venit criza imobiliara si am ramas cu terenul. N-am construit absolut nimic.
  • Ma bazez pe faptul ca pot vinde alte proprietati pe care le am. Si anume: am un bloc de 12 locuinte facut cu bani privati, pe teren privat, nici o problema. Pe care, iarasi, l-am terminat in plina criza imobiliara. Aproape daca, in momentul acesta, pot sa mai scoti cat ai investit, pentru ca terenul era foarte scump cand eu l-am cumparat, acum el nu mai valoreaza aproape nimic. Am vandut din acest bloc trei apartamente, de 6 luni de zile. De unde, sigur, in pozitia in care e, pe vremuri bune, probabil ca il vindeam pe tot intr-o luna. Sper sa pot sa vand in continuare din acest imobil si alte proprietati sa pot sa…
  • Este vorba de imobilul din zona Floreasca pe care l-am inceput prin 2006 si abia l-am terminat prin 2009, unde terenul l-am luat cu 1.500 de euro mp, acum nu cred ca mai valoreaza nici 900 de euro. Si unde acum a ajuns, cred, nu stiu ca nu ma ocup eu de asta, se ocupa sotul, insa cred ca valoarea metrului patrat construit la vanzare acum nu cred ca e mai mult de 1000 – 1200 de euro metru patrat, in conditiile in care atat m-a costat pe mine. 
  • La finalul acestui an eu trebuie sa platesc tot. Iar intentia mea este, desigur, si sper sa reusesc lucrul acesta, sa platesc. As fi multumita daca as gasi pe cineva sa pot sa vand fie restul apartamentelor, fie sa vand acest teren. Pentru ca, sigur, imi este foarte greu sa aud cu cata lejeritate trateaza unii situatia mea.
  • Terenul este situat in zona de nord a orasului, undeva spre fabrica…era odata fabrica Zarea. In zona aceea, nu mai stiu cat poate sa coste acum. Trebuie sa ma credeti ca nu ma pricep la chestia asta. Am crezut, la vremea cand nu eram nici ministru, nu aveam o functie publica, ca pot sa fac o astfel de dezvoltare imobiliara. Se vede treaba ca nu ma pricep, a fost si ghinonul crizei, asta e. Sunt unul din cei peste are criza a venit si le-a dat planurile peste cap. Eu sper sa nu pierd. Sper macar sa reusesc nu sa castig cum credeam eu atunci ci pur si simplu sa reusesc sa-mi achit creditul si atat.
  • Vreau sa va spun ca la nivelul celor doua hoteluri pe care sotul meu le are in Bucuresti, si pe care acum chiar intentioneaza sa le vanda inca de anul trecut, lucrurile merg foarte prost. Deci de unde in Bucuresti exista grad de ocupare de aproape 70%, acum nu de nici 20%, vorbesc si ca ministru al turismului, e si aceasta problema. Toate hotelurile merg prost in Bucuresti, pentru ca Bucurestiul se baza pe turismul de business.

Elena Udrea despre optiunea afaceri cu statul sau functia publica

  • Cred ca ar trebui, dincolo de faptul ca este legal, legea nu interzice ca la licitatiile pe bani publici sa participe firme care apartin politicienilor sau rudelor acestora. Dar am spus ca in aceasta perioada cand cerem oamenilor sa aiba incredere in noi, vrem sa fim un model pentru oamenii carora le cerem sacrificii, este bine sa nu mai dam nastere la astfel de speculatii legate de faptul ca banul public merge la firme apropiate de noi. Sigur ca este o decizie dificila.
  • Nu trebuie sa ne ferim sa recunoastem un lucru: chiar daca nu sunt sotiile, rudele, sotii in afaceri cu statul poti sa ai firme pe care sa le protejezi, nu? In mod cert, nu neaparat problema sta in daca rudele au sau nu afaceri cu statul sau daca tu ai sau nu ai afaceri cu statul. Pentru ca de cele mai multe ori, spagile nu se iau… Spagile care se iau din firme care nu iti apartin nici tie nici familiei tale. Deci, exista aceasta situatie.
  • Eu nu spun ca separarea afacerilor cu statul de functia publica a politicienilor din PDL este garantia ca nu se mai fac afaceri cu bani publici de catre aceste firme. Ci pur si simplu da un semnal ca PDL, asa cum a facut-o in 2002, macar limiteaza in aceasta perioada posiblitatea sa fim suspicionati ca in timp ce oamenii sufera si noi le cerem sacrificii, totusi noi folosim banul public ca sa ne fie noua bine. 

  • Da, au fost discutii aprinse, pentru ca partidul asta, totusi, e un partid de dreapta. Au spus, bine, dar haideti sa vedem pana unde, adica cine nu trebuie sa faca afaceri si ce fel de afaceri. Adica, eu, de exemplu, daca sunt actionar, spre exemplu, la o societate cu mii de actionari, o banca, sau o societate listata la bursa, si daca firma aceea are la un moment dat contracte cu statul as putea fi incriminat pentru asta? Logic ar fi ca nu, adica cum poate un actionar din zece mii, nici macar nu stie… Vedeti, de asta este putin sensibil subiectul asta. Insa concluzia a fost clara: asta este un semnal dat cetatenilor ca suntem dispusi si noi sa facem sacrificii.
  • E o problema, pentru ca acesti parlamentari, oameni de dreapta, spun: bun, dar, pe mine nu ma ajuti nimic, tu partid. (…) Statul este cel mai mare partener de pe piata afacerilor, statul este cel mai mare investitor. Nu este nefiresc sa faci afaceri cu statul. Dar, in perioada asta, sa ai si functie publica sa iei si bani de la stat creeaza o problema de imagine. Trebuie inteles lucrul acesta, e un sacrificiu.
  • Acuma, n-a dat nimeni petrecere pentru propunerea asta, dar oamenii au fost de acord ca nu se poate. Daca vrei sa ramai credibil… Sigur, mai este si varianta sa plecam toti de la guvernare, de ce nu?
  •  Cand am vazut ca toata munca mea de la acest minister, deci toata dorinta de a face ordine in cheltuirea banului public nu se mai vede, aproape esueaza pentru niste acuazatii de care chiar nu sunt responsabila, adica n-avem nici o vina, dupa ce am facut toate aceste eforturi, vazand ca toata munca asta este pur si simplu anulata de niste suspiciuini legata de felul in care se deruleaza investiile, am spus, foarte bine. Pentru credibilitatea in masurile guvernului PDL, am spus: cei care au fost semnalati si toti ceilalti care se stiu ei ca sunt si membri de partid si au castigat si licitatii, va rog sa renuntati la contracte sau vi le reziliez cu orice risc, colegii au inteles si au renuntat, si mai mult decat atat, haideti sa facem ce a facut Traian Basescu in 2002.
  • Asta a fost o parare pe care am exprimat-o noi intr-un cerc foarte restrans. Cativa colegi din partid care intamplator ne-am intalnit dimineata in sediul din Modrogran 22. Era Sulfina Barbu, Roberta Anastase mai era…cred ca si Gheorghe Falca, nu stiu daca nu cumva era si dl Berceanu. Eram cativa acolo si am spus, domnule, haideti sa vedem cum sa facem ca nu este corect ca noi sa luam o serie de masuri drepte, si in acelasi timp sa fie aceste suspiciuni. Si am luat aceasta decizie urmand desigur, ca paridul sa o valideze.

Afaceri cu statul sau functii publice? Cum au reactionat greii PDL

Potrivit informatiilor HotNews.ro, Elena Udrea, Roberta Anastase, Raluca Turcan si Sulfina Barbu au pledat, duminica seara, la sedinta Colegiului Director PDL, pentru propunerea conform careia demnitarii sa opteze intre afacerile cu statul si functiile publice.

Cele patru democrat liberale au invocat lipsa de credibilitate a liderilor PD-L care desfasoara afaceri cu statul si in acelasi timp impun masuri drastice populatiei. „Suntem lipsiti de credibilitate cand facem afaceri cu statul chiar daca totul este legal. Trebuie sa renuntam pentru a nu mai da apa la moara presei care incita populatia. Ne pierdem credibilitatea in fata electoratului”, ar fi spus Raluca Turcan in sedinta Colegiului Director.

Aceleasi surse sustin ca primarul sectorul 3, Liviu Negoita, vicepresedintii Costica Canacheu si Gheorghe Flutur au fost impotriva unei astfel de decizii pe motiv ca abordarea nu este una sanatoasa. Negoita ar fi fost cel mai vehement critic al propunerii, impulsionat de colegul de alaturi Silviu Prigoiana. „Dupa ce am pierdut voturile bugetarilor, le vom pierde si pe cele din mediul privat”, ar fi avertizat Negoita. De asemenea, Gheorghe Flutur ar fi sustinut in fata colegilor ca o astfel de decizie „nu are o baza legala„.

Potrivit surselor Hotnews.ro, Vasile Blaga s-a declarat de acord cu aceasta masura, argumentand ca nu vrea sa se declare impotriva acesteia ca sa spuna presa ca doar femeile din PDL vor aceasta masura. Aceleasi surse sustin insa ca Blaga a ridicat intrebari si si-a intepat prin discurs colegii de partid.

In discursul sau, ar fi fost vizata chiar Elena Udrea, Vasile Blaga facand referire la sotii anumitor democrat liberale care au facut afaceri cu statul si au castigat licitatii ani buni. Blaga ar fi spus ironic ca o sa fie nevoit sa-si ia sotia si fiica in intretinere facand referire la colegul sau de partid Adriean Videanu. Tot secretarul general a intrebat ce se va intampla cu democrat liberalii care au actiuni la banci, daca si acestia trebuie sa opteze.

Conform surselor democrat liberale, Silviu Prigoana ar fi anuntat la sedinta grupului PDL din Camera ca va demisiona din partid, dar ca va ramane ca parlamentar independent afiliat grupului PDL. Prigoana a delcarat pentru cotidianul Gandul: „Voi comunica decizia mea. Dar trebuie să ţinem cont de faptul că, înainte de a fi membru PDL, am fost creatorul unor companii. Am obţinut calitatea politică abia după ce, ani de zile, am fost acţionar. Am considerat că fac bine ce fac, iar dacă partidul consideră că nu mai fac bine, atunci asta-i viaţa”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro