Sari direct la conținut

Augustin Zegrean: Noile restricții decise de Guvern pentru nevaccinați sunt în afara Constituției / Nu pot da o hotărâre de guvern cum vor ei

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

​Ultimele măsuri decise de Guvern prin hotărâre fie că este vorba de introducerea certificatului verde COVID-19, fie permiterea circulației pentru persoanele vaccinate în cazul carantinei sunt în afara Constituției, a declarat pentru HotNews.ro, fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. El precizează că Guvernul nu poate institui astfel de măsuri care afectează drepturi și libertăți fundamentale prin hotărâre de Guvern. Pentru așa ceva este nevoie de lege, a spus Zegrean.

„​Drepturile si libertățile fundamentale nu pot fi afectate decât prin lege. Scrie asta în Constituție, o spune și CEDO. În Constituție scrie clar: Guvernul prin hotărâre pune în aplicare legile. Nu poți sări calul când vrei. Nu pot da o hotărâre de guvern cum vor ei. Ba pot, dar atunci nu mai este stat de drept”, a declarat Augustin Zegrean.

În opinia sa, asistăm la „o lipsă totală de fermitate” și „se bat câmpii din toate părțile” și din acest motiv „lumea nu mai crede nimic”.

„Am compromis tot. Sunt în afara Constituției. Nu au lege deasupra”, a mai spus Zegrean.

Săptămâna trecută Guvernul a decis prin HG limitarea accesului în restaurante sau la evenimente, dacă rata de infectare trece de 3 la mie, doar pe baza certificatului verde COVID-19 care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.

Joi, guvernul a decis exceptarea de la măsura carantinei de noapte sau în localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie pentru persoanele vaccinate. Și această măsură a fost luată prin Hotărâre de Guvern.

Ce spune articolul 53 din Constituție:

  • (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
  • (2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro