Austria interzice accesul clienților nevaccinați în cafenele, restaurante și hoteluri. De ce angajații acestora nu sunt obligați să se vaccineze
Austria a anunțat că interzice accesul în cafenele, restaurante și frizerii celor care nu sunt complet vaccinați împotriva COVID-19, în condițiile în care numărul cazurilor de coronavirus se apropie de recordul stabilit în urmă cu un an, iar guvernul se luptă să convingă persoanele care nu s-au vaccinat să se imunizeze, transmite Reuters.
Aproximativ 64% din populația Austriei este complet vaccinată împotriva COVID-19, în linie cu media Uniunii Europene, dar este una dintre cele mai scăzute rate de imunizare din Europa de Vest.
Mulți austrieci sunt sceptici cu privire la vaccinuri, la fel ca și Partidul Libertății, de extremă dreapta, al treilea partid ca mărime din Parlament.
Bilanțul zilnic a crescut și vineri a ajuns la 9.388, aproape de recordul de 9.586 stabilit în urmă cu un an. Guvernul a declarat că se așteaptă la un nou record în zilele următoare.
„Evoluția este deosebit de gravă, iar gradul de ocupare a paturilor de terapie intensivă crește mult mai repede decât ne așteptam”, a declarat cancelarul conservator Alexander Schallenberg, într-o conferință de presă privind noile măsuri care încep de luni.
Printre acestea se numără interzicerea accesului persoanelor nevaccinate în hoteluri, la evenimente de peste 25 de persoane și, important pentru o țară care este un punct de atracție pentru sporturile de iarnă, la teleschiuri.
Angajații nu sunt obligați să se vaccineze contra Covid-19
Va exista o perioadă de tranziție de patru săptămâni în care o primă vaccinare plus un test PCR vor permite accesul în locurile în care cei nevaccinați vor fi interziși.
După aceea, doar cei complet vaccinați și cei care s-au recuperat recent după o infecție cu coronavirus vor fi lăsați să intre.
Anunțul de vineri vine la o zi după o măsură similară luată de orașul Viena, care are cea mai mică rată de infecție dintre cele nouă provincii austriece, dar și cea mai mare proporție de paturi de terapie intensivă ocupate de pacienți cu COVID-19, de 20%.
În timp ce cei care iau masa la restaurant vor trebui să demonstreze că au fost vaccinați, ospătarii care îi servesc nu sunt nevoiți să facă acest lucru.
„O activitate de petrecere a timpului liber întreprinsă în mod voluntar este altceva. Nimeni nu mă obligă să merg la cinema sau la restaurant. Celălalt este locul meu de muncă”, a declarat Schallenberg.