Autonomia Tinutului Secuiesc – poate functiona din punct de vedere economic?
Ca sa functionezi autonom, ai nevoie de cateva lucruri foarte bine puse la punct. O industrie care sa te sustina, o populatie activa cel putin egala cu cea pasiva, infrastructura si un bun management administrativ. Indiferent ca te numesti Iowa, Tinutul Secuiesc, Chile sau Franta.
Am prieteni buni maghiari, asa incat sper ca acest post sa nu fie privit drept unul discriminatoriu.
Tinutul Secuiesc (intelegand aici Harghita, Covasna si Mures plus/minus cele cateva localitati izolate din Bacau sau alte judete litrofe), lucrurile stau asa:
Suprafata 17.063 kmp
Veniturile medii nete /cap de locuitor: 850 lei
Total populatie: 1.133.000 persoane
Populatie ocupata: 450.900
Numar pensionari: 243.000
Numar medici: 2.608
Numar spitale: 21
Regiunea contribuie cu foarte putin la bugetul public (locul 35 din 41 ca valoare a contributiei/cap de locuitor) ceea ce inseamna ca nu-i de unde.
Asadar avem asa. Un cetatean activ trebuie sa tina in spate aproape doi concetateni, dintr-o contributie sociala corespunzatoare celor 850 de lei castigati in medie. Se poate asta, economic vorbind? Nu se poate, fara angajarea unor surse de venit consistente (imprumuturi, care si ele se dau in baza unor performante deocamdata…). End of discussion. Fara servicii secrete, conspiratii debile samd. Economic, nu ai cum. Nu poti manca friptura de porc, cata vreme singurele ingrediente pe care le ai in casa sunt pastarnacul si apa.
Datele sunt de la INS.
Citeste si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.