Autorizatia care permitea crearea unui santier in cadrul proiectul minier aurifer de la Certej a fost suspendata
Autorizatia care permitea organizarea unui santier in cadrul proiectul minier aurifer de la Certej a fost suspendata printr-o decizie a Tribunalului Cluj, decizia avand efecte imediate, dar nu este definitiva, transmite Mediafax.
Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de reteaua Mining Watch Romania, din care fac parte mai multe organizatii non-guvernamentale, Tribunalul Cluj a admis cererea retelei, formulata prin Asociatia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, care solicitase instantei suspendarea efectelor juridice ale autorizatiei de construire pentru organizarea de santier in cadrul proiectul minier aurifer de la Certej.
In conditiile date, activitatea pentru organizarea de santier din perimetrul minier nu poate continua.
Hotararea Tribunalului Cluj are efecte imediate, iar eventualul recurs al companiei Deva Gold nu suspenda efectele sentintei, sustine sursa citata.
Autorizatia de construire, emisa in februarie 2015 de Primaria Certeju de Sus, permitea companiei Deva Gold sa inceapa lucrarile de organizare a santierului.
In 2014, Deva Gold obtinuse de la aceeasi Primarie o autorizatie pentru organizarea de santier a intregului proiect minier, dar care a fost, la randul ei, anulata definitiv de instanta.
Proiectul minier este detinut de Eldorado Gold prin subsidiara Deva Gold.
Mina, cu o productie anuala estimata de 3 milioane tone de minereu, prevede taierea a 187 de hectare de paduri pentru a amplasa doua cariere deschise si doua iazuri de decantare.
Proiectul se confrunta cu opozitia locala, iar iazurile de decantare, avand baraje din anrocamente de 169 de metri, respectiv de 70 de metri inaltime, reprezinta un motiv suplimentar de ingrijorare, deoarece ar fi amplasate in imediata vecinatate a mai multor sate dens populate, precum Hondol, Bocsa Mica si Certej.
Eldorado a cumparat European Goldfields cu 2,4 miliarde de dolari, preluand astfel si 80% din actiunile Deva Gold, care dezvolta zacamantul aurifer de la Certej. Restul actiunilor Deva Gold sunt detinute de statul roman, prin Minvest Deva.
Grupul canadian estima ca mina de la Certej va produce anual 130.000 uncii de (4,043 tone) de aur, respectiv 660.000 uncii (20,52 tone) de argint. Argintul extras anual ar valora aproximativ 21 milioane de dolari la cotatiile actuale.
Exploatarea este amplasata pe teritoriul comunei Certeju de Sus, in intravilanul si extravilanul localitatii Bocsa Mare, la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Deva.