Sari direct la conținut

Avertisment al oamenilor de stiinta: California este amenintata de o "superfurtuna" ce va produce distrugeri uriase

HotNews.ro
Pacific Coast Highway in timpul unei ploi torentiale, Foto: Agerpres
Pacific Coast Highway in timpul unei ploi torentiale, Foto: Agerpres

Un grup format din peste 100 de oameni de stiinta si experti a avertizat intr-un nou raport ca statul american California risca sa fie afectat de o „superfurtuna” uriasa, care ar putea inunda un sfert din locuinte, provocand distrugeri de 300-400 de miliarde de dolari, transmite YahooNews. Cercetatorii precizeaza ca scala potentiala a pagubelor provocate de furtuna ar putea fi de patru sau cinci ori mai mare decat cea a distrugerilor cauzate de un cutremur major.

Institutul de Geologie al SUA (USGS) a avertizat oficiali federali si californieni ca, desi pare desprinsa dintr-un scenariu de film apocaliptic, „superfurtuna” ar putea sa se produca.

Potrivit informatiilor, istoria geologica a Californiei indica faptul ca astfel de fenomene au avut loc in trecut, iar autoritatile trebuie sa adauge „superfurtunile” pe lista dezastrelor naturale cu care se va confrunta statul american.

Potrivit New York Times, amenintarea unei furtuni de proportii uriase care sa afecteze California e discutata de cel putin 150 de ani. Sute de kilometri din regiunea Central Valley au fost inundate intre 1861-1862. Inundatiile au fost atat de mari, incat capitala statului a fost mutata la San Francisco.

Potrivit directorului USGS, Marcia K. McNutt, de-a lungul timpului au mai avut loc furtuni uriase, in anii 212, 440, 603, 1029, 1418 si 1605.

Riscul producerii unei furtuni este si mai mare in prezent, din cauza cresterii temperaturilor atmosferei.

Oamenii de stiinta au creat un model in laborator, care a indicat ca o furtuna de acest fel ar putea dura peste 40 de zile, nivelul apei urmand sa ajunga la peste 3 metri. Furtuna va fi insotita de rafale de vant de 200 de km/h si va provoca alunecari de teren masive.

Lucy Jones, experta in cadrul USGS, a declarat ca o astfel de furtuna este ipotetica, insa nu improbabila. „Credem ca un astfel de fenomen are loc odata la fiecare 100 sau 200 de ani, lucru care il face sa fie in aceeasi categorie cu cutremurele mari de pe falia San Andreas”, a spus Jones.

Oficiali federali si californieni din domeniul serviciilor de urgenta s-au intalnit saptamana trecuta pentru a discuta despre pregatirea impotriva unui astfel de dezastru.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro