Avertismentul lui Serghei Șoigu pentru Ucraina: „Fereastra de oportunitate se micșorează”
- George Sîrbu
Un înalt oficial rus a transmis marți Ucrainei că, cu cât va aștepta mai mult pentru a intra în negocieri de pace, cu atât mai dure vor fi condițiile pentru ea, transmite Reuters.
Declarația vine în contextul în care Moscova a afirmat în trecut că negocierile trebuie să se bazeze pe cedarea de către Ucraina a unei cincimi din teritoriul său – mare parte din acesta fiind cucerit de forțele ruse – și pe renunțarea la orice perspectivă de aderare la alianța NATO condusă de Occident, condiții pe care Ucraina le-a respins din start.
Serghei Șoigu, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei și până de curând ministrul apărării, a spus că, de la 14 iunie, când președintele Vladimir Putin a propus termeni de pace, Ucraina a pierdut 420 kilometri de teritoriu.
„Fereastra de oportunitate pentru Ucraina se micșorează”, a declarat el la televiziunea de stat, adăugând că Ucraina nu a răspuns și va pierde și mai mult teritoriu cu cât va întârzia mai mult.
„Iluziile regimului de la Kiev că europenii vor organiza un alt summit de pace frumos, … la care toate problemele lor interne se vor rezolva de la sine, costă scump poporul ucrainean”, a afirmat Șoigu.
Ce pace a propus Vladimir Putin luna trecută
Președintele rus Vladimir Putin a afirmat pe 14 iunie, înainte de summitul de pace din Elveția ținut fără Rusia, că Moscova va opri operațiunile sale militare din Ucraina și va intra în negocieri de pace dacă Kievul renunță la ambițiile sale de a intra în NATO și își retrage forțele din cele 4 regiuni ale sale pe care le revendică Moscova.
„Condițiile sunt foarte simple”, a declarat Putin, enumerând apoi retragerea completă a trupelor ucrainene din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Acestea sunt cele 4 regiuni din estul și sudul Ucrainei pe care el le-a proclamat anexate Rusiei în septembrie 2022. Cu excepția regiunii Lugansk, armata rusă nu controlează în întregime teritoriile niciuneia dintre celelalte provincii.
„De îndată ce ei declară la Kiev că sunt pregătiți pentru o astfel de decizie și încep o retragere reală a trupelor din aceste regiuni, și anunță de asemenea abandonarea planurilor lor de a se alătura NATO, de partea noastră, imediat și efectiv în același minut, va urma un ordin de a înceta focul și începe negocierile”, a continuat Putin vineri.
Statele Unite au reacționat atunci prin consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care a respins duminică propunerea de pace prezentată de Putin, pe care a calificat-o drept nerezonabilă, afirmând că îndeplinirea cererilor Moscovei ar face Kievul și mai vulnerabil la noi agresiuni, transmite Reuters.
„Nu numai că Ucraina ar trebui să renunțe la teritoriul pe care Rusia îl ocupă în prezent, dar ar trebui să renunțe și la alte teritorii ucrainene suverane”, a declarat Sullivan în fața liderilor occidentali și a altor lideri reuniți la summitul din Elveția pentru a căuta o cale spre pace pentru Ucraina.
El a spus că Kievul ar fi, de asemenea, conform propunerii rusești, obligat să se dezarmeze „astfel încât să fie vulnerabil la viitoarele agresiuni rusești în viitor”.
„Nicio națiune responsabilă nu poate spune că aceasta este o bază rezonabilă pentru pace. Sfidează Carta ONU, sfidează moralitatea elementară, sfidează orice bun simț”, a spus Sullivan.