Sari direct la conținut

Azilele groazei – De ce nu îi demite Marcel Ciolacu pe Gabriela Firea și Marius Budăi?

HotNews.ro
Gabriela Firea, la un eveniment alături de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: AGERPRES
Gabriela Firea, la un eveniment alături de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: AGERPRES

Social-democrații admit, neoficial, că miniștrii Marius Budăi și Gabriela Firea trebuie să plece, însă deocamdată nu-și asumă o decizie oficială. Dacă inițial au sperat că scandalul azilelor groazei se va stinge de la sine, în week-end și-au dat seama că situația „se complică”, au declarat pentru HotNews.ro surse din PSD.

Potrivit acestora, liderii PSD au sperat că demiterile șefiilor de agenții îi vor salva pe Marius Budăi, Florentin Pandele și Gabriela Firea, iar scandalul se va stinge. „În week-end conducerea partidului și-a dat seama că situația se complică, presiunea publică se va amplifica, iar demisiile funcționarilor publici nu vor fi suficiente”, au explicat sursele citate.

Oficial, liderii PSD din conducerea partidului nu au dorit să răspundă întrebărilor HotNews.ro referitoare la asumarea responsabilității politice. Neoficial, însă, social-democrați admit că scandalul centrelor de bătrâni riscă să afecteze grav imaginea partidului mai mult decât credeau.

„Este o situație complicată. Dacă demiți decidenții politici înseamnă că ești vinovat de ce s-a întâmplat acolo. Pe de altă parte acum, în situația asta, toți stim că demisia este singura soluție. Nu li s-a cerut demisia, dar într-o astfel de situație este elegant, decent să le lași opțiunea de a face un pas în spate. Nu au accesat această opțiune, semnalul este că nu doresc să se se retragă. Situația este delicată pentru că Firea este prim-vicepreședintele partidului, are foarte multe resurse, relații și conexiuni, nu este simplu să-i ceri demisia. În partid nu cred însă că este de dorit să se continue situația. Vom vedea în următoarele zile. Se așteaptă o tranșare a situației atât în cazul lui Marius Budăi, cât și a Gabrielei Firea. Cei doi trebuie să plece, dar dacă se va lua decizia și cum se va face, vom vedea”, au declarat pentru HotNews.ro surse social-democrate.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a trimis marți Corpul de control pentru a verifica activitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, deși șefii Agenției au fost destituiți încă de săptămâna trecută.

Totodată, senatorul PSD Lucian Romașcanu a declarat marți la RFI că „nu este momentul să mergem până la a cere demiteri sau demisii politice”.

Întrebat dacă sunt suficiente demisiile de până acum, Romaşcanu a afirmat că „e complicat să mergi şi să ceri mai sus sau foarte sus demisii, în contextul în care lucrurile sunt extrem de complexe la nivelul conducerii unui minister”.

„Primeşti zeci de rapoarte, sute de rapoarte, mergi pe premisa că cei pe care îi ai sub tine şi sunt câteva linii de comandă, până la directorul de AJPIS sau eu ştiu ce instituţie, pleci de la premisa că rapoartele care îţi vin de acolo sunt corecte şi lucrurile funcţionează. Sigur că există o analiză, instituţiile statului se vor pronunţa şi vom vedea la sfârşit care va fi concluzia”, a explicat Romașcanu.

De remarcat este că la nivel de comunicare PSD s-a limitat să transmită strict măsurile dispuse și demisiile cerute instituțiilor care aveau responsabilitatea să verifice activitatea azilelor.

Singurii social-democrați care au comunicat pe această temă a fost premierul Marcel Ciolacu care a cerut pedepsirea vinovaților și a anunțat fie demisiile șefilor de instituții, fie controalele dispuse. De asemenea, ministrul Muncii Marius Budăi a fost cel care a venit în fața jurnaliștilor să răspundă la întrebări, dar și ministrul Rafila care a anunțat demisia DSP Ilfov.

Nimic însă despre asumarea responsabilității oamenilor politici aflați în fruntea instituțiilor de stat: ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, primarul Voluntari Florentin Pandele, președintele Consiliul Județean Ilfov Hubert Thuma și nu în ultimul rând Gabriela Firea ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse.

În ce relații este Firea cu Ciolacu

În ciuda susținerii publice afișate de Marcel Ciolacu, relația acestuia cu Gabriela Firea nu este una bună. Pretențiile acesteia l-au deranjat pe șeful PSD. De altfel, strategia Gabrielei Firea a fost constant una de victimizare, iar odată cu izbucnirea scandalului azilelor groazei aceasta a atins cote maxime. Din primul moment ea a susținut că totul este un spectacol care vizează eliminarea sa din competiția pentru primăria Capitalei.

Teoria a fost rostogolită și de soțul său, primarul de Voluntari Florentin Pandele. Cei doi au reclamat o adevărată conspirație la adresa ministrului Familiei, identificând dușmani politici și chiar din Biserica Ortodoxă Română.

PNL a decis să nu se bage

De partea cealaltă, liberalii consideră că principalii vinovați sunt ministrul Muncii Marius Budăi și ministrul Familiei Gabriela Firea prin legăturile acesteia de rudenie și prietenie.

Conducerea PNL a discutat luni, într-o ședință informală despre scandalul azilelor din Ilfov. La ședință a participat și Hubert Thuma care i-a informat pe liderii PNL DGASP Ilfov a efectuat mai multe controale la centrele sociale în cauză și că s-au dat mai multe amenzi. În concluzie conducerea PNL a decis că responsabilitatea aparține PSD și a decis să nu atace miniștrii social-democrați și să stea departe de scandal.

Cine este Marius Budăi

Marius-Constantin Budăi este din 2019 ministrul al Muncii și responsabil de aplicarea mai multor jaloane din PNRR printre care reforma pensiilor speciale și legea salarizării. Înainte de rocada guvernamentală Budăi a fost la un pas de a fi demis din funcția de minsitru al Muncii pentru că nu a gestionat discuțiile cu oficialii europeni pe tema pensiilor speciale.

Budăi a mai deținut funcția de ministru al Muncii în Guvernul condus de Viorica Dăncilă (2018-2019) și este deputat de Botoșani la primul mandat, membru al Comisiei de buget-finanțe.

Înainte de 2016 a fost director al Casei Județene de Pensii București și a lucrat timp de 18 ani la Direcția de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani.

În perioada 2013 – 2016, Budăi a fost director executiv al Casei Județene de Pensii Botoşani. Timp de 18 ani, el a lucrat la Direcția de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani. Astfel, între 1995 și 2008, a fost referent – inspector la compartimentul Administrativ, aprovizionare, control intern, gestiune, casierie, achiziţii publice, în 2009 a fost director al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Botoşani, iar apoi, până în 2013, a fost șef serviciu achiziţii publice și administrativ la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani, potrivit CV-ului său postat pe site-ul Camerei Deputaților.

Ascensiunea Gabrielei Firea de la jurnalist al grupului Intact la primar al Capitalei

Gabriela Firea de profesie jurnalist, a lucrat în trustul Intact deținut de Dan Voiculescu ca moderator si realizator de emisiuni, printre care ”Gabi Firea Show”. În 2009 a fost numită în funcția de director general al companiei Intact Advertising – la trustul lui Dan Voiculescu. Ea a fost purtător de cuvânt al premierului Mugur Isărescu în 2000.

În 2012 când PSD era condus de Victor Ponta, Robert Negoiță vicepreședinte PSD și primarul sectorului 3 a anunțat, într-o conferință de presă, intrarea Gabrielei Firea în politică și participarea acesteia la alegerile parlamentare din 2012.

Firea este aleasă senator în 2012 și după patru ani de mandat candidează la primaria Capitalei. În perioada iunie 2016 – octombrie 2020 a ocupat funcția de primar general al Capitalei și de președinte al organizației PSD București.

În 24 februarie 2013, a fost aleasă în funcția de președinte al organizației județene Ilfov a PSD, iar la Congresul din 20 aprilie 2013 a fost aleasă vicepreședinte al partidului la nivel național, fiind propusă de Organizația Femeilor Social-Democrate.

Influența grupului Firea-Pandele s-a extins dincolo de Ilfov și are ramificații puternice în politică și în viața socială a Bucureștiului acesta având în jurul ei o adevărată camarilă de medici, artiști, sportivi pe mulți dintre aceștia promovându-i în funcții de stat.

În 2020 Gabriela Firea a candidat pentru un nou mandat de primar general al Municipiului București, dar s-a clasat pe locul al doilea, după Nicușor Dan.

În cariera politică, Gabriela Firea a reușit să-și mențină și să-și sporească influența în partid fiind constant aleasă în conducerea PSD pe vremea președințiilor Victor Ponta, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și acum Marcel Ciolacu.

În 2019, când Viorica Dăncilă conducea partidul, Gabriela Firea a intrat în conflict cu aceasta dorind să fie nominalizată drept candidatul partidului la prezidențiale. Cu susținerea lui Paul Stănescu, Firea a pus presiune pentru a fi propusă, dar s-a lovit de opoziția liderilor din teritoriu.

Puternic susținută de grupul Intact înființat de Dan Voiculescu, Firea a fost constant în lumina reflectoarelor și a beneficiat de o mediatizare intensă. Firea a obținut un nou mandat de senator și funcția de prim-vicepreședinte al PSD.

Odată cu intrarea PSD la guvernare, a fost înființat un minister special pentru ea Ministerul Familiei și Protecției Sociale și fost anunțată oficial de către Marcel Ciolacu drept candidatul oficial la primăria Capitalei la alegerile din 2024.

În interiorul PSD, Gabriela Firea este apropiată de secretarul general al PSD, Paul Stănescu. De altfel în 2022, secretarul general al PSD o promova pe Gabriela Firea drept candidatul PSD la alegerile prezidențilae. De la școala de vara a femeilor social-democrate, Stănescu anunța că „s-ar bucura ca partidul să susțină la prezidențiale, în 2024, o femeie”.

Ce a făcut Firea în mandatul de primar al Capitalei: aparat mamut la primărie, 19.000 de angajați și bani direcționați către BOR

În timpul mandatului de primar general al Capitalei, Gabriela Firea a luat mai multe decizii controversate, printre care înființarea celor 20 de companii municipale care au dublat administrația publică. Actele de înființare ale acestora au fost anulate de instanță, apoi au fost introduse în legalitate, după modificarea Codului Administrativ.

Noul primar al Capitalei, Nicușor Dan, împreună cu noul Consiliu General a decis desființarea acestora, cu excepția a 4 companii municipale: Trustul de Clădiri Metropolitane, Energetica Servicii, Termoenergetica și STB.

În companiile municipale au fost fost angajați peste 19.000 de oameni, iar suma pentru personal prevăzută în bugetele pe 2020 a fost de aproximativ 1,6 miliarde lei, potrivit unei analize făcute de HotNews.ro. Gabriela Firea mai rămâne în istorie pentru banii alocați către biserici în timpul mandatului său.

În 2017 s-au alocat 65 milioane lei din care circa 19 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. În 2018, suma alocată de Primăria Capitalei către biserici a ajuns la 121 milioane lei, iar suma dată către Catedrala Mântuirii Neamului la 45 milioane lei. În 2019, la începutul anului s-au alocat circa 53 milioane de lei pentru biserici, 10 milioane de lei doar pentru Catedrala Mântuirii Neamului, dar la rectificare a rămas 1 milion lei. În 2020, Gabriela Firea a propus alocarea a 10,4 milioane lei, dar Catedrala Mântuirii Neamului nu a primit niciun ban.

Primarul Gabriela Firea a alocat și sume importante alocate instituțiilor care organizează concerte, târguri și alte evenimente. Cele trei instituții care organizează evenimente culturale pentru Primăria Capitalei – ARCUB, CREART și PROEDUS – au avut în 2018 un buget de 215 milioane lei, iar în 2019 160 milioane lei. În 2020 au un buget estimat la 136 milioane lei. Clubul pentru Seniori are încă 25 milioane lei, la fel și Clubul pentru Tineret – cele două organizează excursii/tabere și evenimente culturale pentru seniori și tineri, dar dau și câteva ajutoare.

Cine este Florentin Pandele

Primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele a intrat în politică în 1990 ca membru PNL. În 1997 este ales vicepreședinte al PNL Ilfov, iar în 2004 se înscrie în PSD. În 2009 este suspendat pentru un an din PSD pe motiv că are o atitudine superioară fata de membrii organizației precum și menținerea unei atmosfere tensionate în filială, scria agenția Mediafax.

În 2010 se înscrie în UNPR, partidul lui Gabriel Oprea.

La capitolul studii, Florentin Pandele a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” din Constanța, Facultatea de Navigație, promoția 1984 și Facultatea de Drept din cadrul Universității Bioterra din București, promoția 2004.

Acesta a continuat studiile cu un masterat la Universitatea „Bioterra” în „Controlul, expertiza și securitatea alimentară în agroturismul ecologic”. De asemenea, a absolvit Colegiul Național de Apărare în anul 2005. A urmat apoi cursurile de Masterat – „Securitate și Apărare Națională” din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, Facultatea de Comandă și Stat Major. În anul 2007 a obținut titlul de doctor în Ordine Publică și Siguranță Națională la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, iar în iunie 2008 a obținut titlul de doctor în științe Militare „Universitatea Națională de Apărare.

În 2016 i-a fost retras ritlul de doctor în Științe Militare pentru că s-a dovedit că teza de doctorat a fost plagiată.

În 2004 a fost ales primarul orașului Voluntari, funcție publică pe care o deține și astăzi. În 2010 s-a căsătorit cu Gabriela Vrînceanu Firea.

Președintele Klaus Iohannis spune că scandalul azilelor groazei este „o rușine națională”. ​Întrebat dacă ministrii muncii și familiei ar trebui să-și dea demisia, președintele a evitat un răspuns tranșant, dar a sugerat că Marius Budăi și Gabriela Firea trebuie să plece.

„Toți cei vinovați trebuie să răspundă: cei care au lucrat, cei care au fost sesizați și cei care au știut și n-au luat măsuri, și vorbesc de măsuri politice. Un politician în poziție înaltă nu trebuie să verifice dacă se dau medicamentele, ci sistemul de care răspunde să dea rezultatele așteptate de cetățeni”, a spus Iohannis.

Șeful statului a vorbit despre vinovății morale și politice, pasând, fără a numi, responsabilitatea la Marcel Ciolacu. „Eu sper foarte mult ca cei care sunt în măsură să ia decizii politice să o facă”, a spus el.

„Chestiunea cu azilele groazei este foarte complicată, este o rușine națională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că sunt mulți vinovați, dar nu toți pot fi încadrați la fel. Sunt unii vinovați direct care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo și-au căutat liniștea. Dar mai sunt și alții. Cum putem să ne imaginăm că funcționează aceste azile fără ca autoritățile să știe. Trebuie văzut cine a știut și nu a acționat. Cred că lucrurile vor merge mai departe. Vinovați sunt toți care au știut și n-au făcut nimic, n-au sesizat, nu au intervenit. Trebuie găsiți toți vinovații: fie că vorbim de o vinovăție în exercițiul funcției sau una politică și morală. Eu sunt adeptul unei intervenții clare, ferme și hotărâte. Nu știu cine se face vinovat politic, asta se va vedea și eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziții să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”, a spus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro