Sari direct la conținut

Bacalaureat 2024. Anchetă după apariția subiectelor în presă, la doar 20 de minute de la începerea probei la Română. S-a deschis dosar penal

HotNews.ro
Bacalaureat 2024. Anchetă după apariția subiectelor în presă, la doar 20 de minute de la începerea probei la Română. S-a deschis dosar penal
Elevi examen. Foto: Inquam Photos / George Călin

Autoritățile au deschis o anchetă la centrul de examen din Gorj de la care s-ar fi scurs subiectele la Română primite de elevi la BAC 2024. Amintim că acestea au apărut în spațiul public la aproximativ 20 de minute de la începerea examenului de Română la Bacalaureat 2024.

UPDATE Polițiștii și procurorii din Gorj au deschis dosar penal, după ce subiectele la Română la BAC 2024 au apărut în presă, în timpul examenului, informează news.ro.

Poliţia Gorj informează că este vorba despre subiecte atribuite centrului de examinare constituit în cadrul Colegiului Tehnologic „Ion Mincu”, din Târgu Jiu.

„La data de 1 iulie a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu, Biroul de Investigaţii Criminale s-au sesizat cu privire la faptul că, în jurul orei 9.20, în timpul susţinerii examenului de Bacalaureat 2024, la disciplina limba şi literatura română, în mediul online au apărut imagini în care sunt prezentate subiectele examenului, atribuite centrului de examinare constituit în cadrul Colegiului Tehnologic Ion Mincu, din localitate”, informează, luni, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj.

În urma apariţiei subiectelor în spaţiul public a fost deschis dosar penal care vizează comiterea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Cercetările se derulează sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Imagini cu subiectele au apărut la 09:20 pe stirileprotv.ro, ISJ anunțând că a deschis o anchetă la centrul de examen Gorj nr. 2783, conform edupedu.ro. O persoană a fotografiat subiectele de la profilul real și a încercat să șteargă indicativul centrului de examen și numele județului, însă în prima fotografie apare watermarkul „Gorj – 2783”.

„Inspectorii sunt deja pe drum aproape de centrul de examinare, urmând să verifice cine și cum a făcut pozele pentru că spre deosebire de data trecută când a fost în PDF, documentul, adică să spunem în original, acum sunt poze făcute cu telefonul și se urmează procedura: după identificarea persoanei, cel mai probabil presupunem că e vorba despre un elev, în momentul acesta se vor lua măsurile de rigoare, urmând până la eliminarea respectivului candidat din ceea ce înseamnă susținerea probelor examenului de bacalaureat”, a declarat Ionuț Catrina, purtător de cuvând ISJ Gorj, pentru edupedu.ro.

Potrivit surselor publicației specializate pe educație, ar fi vorba despre Liceul Tehnic Ion Mincu din Târgu Jiu.

„Oricum și dacă prin absurd acel elev, până să se ajungă la el la sala respectivă sau în locul respectiv reușește să părăsească incinta, cu siguranță va fi identificat în baza camerelor de supraveghere audio-video și va suporta consecințele“, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Alte două anchete deschise după ce au apărut subiectele la Evaluarea Națională 2024

Aceasta este a treia anchetă deschisă pe motivul „scurgerilor” subiectelor primite de elevi la examenele naționale.

Primele două au fost deschise la Maramureș, respectiv Gorj, după ce în presă au apărut, la o oră de la începerea probei, subiectele primite la Română și Matematică, la Evaluarea Națională 2024.

La Maramureș a fost deschis dosar penal după ce în timpul probei de marți de la Evaluarea Națională 2024, la Limba română, subiectele au apărut în presă în timpul examenului. Ele s-au scurs din centrul de examen „Maramureș 3586”, ceea ce a stârnit nemulțumirea conducerii Inspectoratului școlar județean, scrie Edupedu.

La Matematică, la Evaluarea Națională, ancheta s-a deschis după ce subiectele s-au scurs în presă din centrul cu numărul 2773 din județul Gorj, în timpul examenului.

INTERVIURILE HotNews.ro