Sari direct la conținut

Un nou scandal la Evaluarea Națională 2024. Anchetă după publicarea subiectelor la Matematică: „Se vor lua măsurile de rigoare”

HotNews.ro
Masina de politie, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro
Masina de politie, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Este anchetă la Gorj după ce subiectele primite de elevi la Matematică de la Evaluarea Națională 2024 au apărut în presă la puțin după o oră de la începerea probei. 

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Gorj, Ionuț Catrina, a declarat, pentru Edupedu.ro, că a fost începută o procedură de verificare.

Subiectele s-au scurs în presă din centrul cu numărul 2773 din județul Gorj, în timpul examenului la Matematică la Evaluarea Națională 2024. 

„S-a demarat procedura de verificare, pe măsură ce se va stabili cine este vinovat și presupun, dacă se verifică și se verifică, din moment ce există documentul respectiv, în spațiul public se vor lua măsurile de rigoare, poate cu implicarea organelor de anchetă penală. Asta n-avem de unde să știm în momentul acesta”, a spus Catrina pentru Edupedu.ro. 

Purtătorul de cuvânt a precizat și că este „un incident regretabil”. 

La Maramureș a fost deschis dosar penal după ce în timpul probei de marți de la Evaluarea Națională 2024, la Limba română, subiectele au apărut în presă în timpul examenului. 

Ce au primit elevii la Matematică la Evaluarea Națională 2024

La exercițiul 1, elevii au avut de rezolvat un calcul cu o adunare și o împărțire. La exercițiul 2, elevii au avut de aflat suma cu care un produs este redus de la prețul inițial cu 20%. Exercițiile 3 și 4 au fost cerințe legate de numere reale și mulțimi.

Subiectul al II-lea a fost compus cu primele trei exerciții legate de geometrie. La exercițiul 1 elevii au avut de calculat lungimea unui segment, la 2 și 3 să afle măsura unui unghi.

La exercițiul 4, elevii au fost nevoiți să calculeze aria unui paralelogram. Și exercițiile 5 și 6 au fost tot de geometrie, în care elevii au trebuit să calculeze lungimea coardei BC din figura dată și la exercițiul 6 să afle unghiul a două drepte.

La subiectul al III-lea, elevii au avut de rezolvat exerciții prin care să determine numere întregi, exerciții cu funcții, dar și să determine distanța dintre două puncte.

În 3 iulie vor fi anunțate primele rezultate la Evaluarea Națională 2024, iar contestațiile vor fi soluționate în perioada 4 – 9 iulie. În 9 iulie vor fi afișate rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024.

INTERVIURILE HotNews.ro