Sari direct la conținut

Baietii buni ai Estului (de Cristian Ghinea)

Cotidianul

Presedintia austriaca a UE promitea la inceputul anului sa gaseasca o solutie pentru blocajul Constitutiei. Acum putem spune ca a esuat. Ultima tentativa a Vienei a fost invitarea ministrilor de Externe la o intilnire informala, dar tot ce a obtinut a fost angajamentul de a rezolva problema pina in 2009, desi nu se stie cum anume.

Seful Comisiei spunea ca perioada de reflectie privind viitorul Europei intra in prelungiri, dar ca nu se va ajunge la penaltiuri

De la esecul franco-olandez, taberele s-au sedimentat.

Maximalistii – Luxemburg, Spania (care au aprobat Constitutia prin referendumuri), Belgia si Austria, sprijinite timid de o parte importanta a eurocratilor din Parlament si Comisie – doresc sa ignore „Nu“-urile francez si olandez si sa preseze pentru repetarea votului (bazindu-se pe precedentele cu Irlanda si Danemarca la tratate trecute).

La aceasta tabara s-a alaturat recent Finlanda, care va prelua presedintia de la Austria.

Cealalta tabara este cea a minimalistilor, condusa de Franta, care doresc renuntarea la Constitutie si elaborarea unui minitratat care sa rezolve problemele curente, de genul unificarii structurilor de politica externa sau simplificarea procedurilor de vot.

Desi nu s-au pus de acord asupra a ceea ce merita pastrat din Constitutie, minimalistii sint in avantaj pentru ca ofera o solutie simpla, ocolind in plus referendumurile care dau fiori politicienilor.

Fostul Est comunist s-a impartit si el in doua tabere. Daca ne uitam pe bilantul ratificarilor Constitutiei, facut de Euractiv, vedem ca, per total, Estul este mai euroentuziast decit Vestul. Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia au ratificat Constitutia in parlamente.

Rebelii grupului sint Cehia si Polonia, care si-au propus sa organizeze referendumuri si le-au abandonat ulterior. Cehia are un presedinte eurosceptic si deja o traditie in aceasta directie.

I s-a alaturat Polonia, cu noul sau guvern conservator, aliat cu extremistii, care da fiori occidentalilor prin expozitii antiavort organizate chiar in Parlamentul European, acest templu aseptic al secularismului. Dar relatia dificila dintre Polonia si Constitutia Europeana nu incepe cu acest guvern.

In mod destul de egoist, Varsovia tine cu dintii de actualul tratat de la Nisa, care ii ofera mai multe voturi decit ar merita la populatia sa (printr-un capriciu al statisticii). Cind regreta ca au extins Uniunea spre Est, vesticii se gindesc la Polonia.

Romania nu-si mai pune problema unei ratificari a Constitutiei Europene. Dar daca noul termen-limita este 2009, inseamna ca vom fi implicati in dezbaterea continentala. Vom fi obligati sa avem o parere. In mod natural, intram printre baietii buni ai Estului. Poate ca ar trebui subliniat mai des acest lucru, in jumatatea de an cu emotii care a mai ramas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro