Sari direct la conținut

Bancherii care l-au ajutat pe prietenul lui Putin să transfere bani prin conturi bancare elvețiene au pierdut apelul

HotNews.ro
Bancherii care l-au ajutat pe prietenul lui Putin să transfere bani prin conturi bancare elvețiene au pierdut apelul
Vladimir Putin și Serghei Rodulgin Foto: Ivan Sekretarev / AP / Profimedia

O instanță din Zurich a menținut marți sentința împotriva a patru bancheri condamnați anul trecut pentru că nu au aplicat diligența necesară în tranzacțiile financiare după ce au ajutat un prieten al președintelui rus Vladimir Putin să transfere milioane de franci prin conturi bancare elvețiene, relatează Reuters.

Cei patru foști angajați ai unității elvețiene a băncii ruse Gazprombank au cerut instanței supreme din Zurich să anuleze o condamnare pronunțată anul trecut de o instanță inferioară.

Cei trei ruși și un cetățean elvețian l-au ajutat pe Serghei Roldugin, un violoncelist care a fost supranumit „portofelul lui Putin” de către guvernul elvețian și care este nașul uneia din fiicele lui Putin, să depună milioane de franci în conturi elvețiene între 2014 și 2016.

Bancherii, care nu pot fi identificați din cauza restricțiilor din Elveția, au fost găsiți vinovați de Tribunalul districtual din Zurich în martie 2023 și au primit amenzi cu suspendare în valoare totală de peste 450.000 de franci elvețieni (504.000 de dolari).

Acuzarea a susținut că bărbații nu au făcut suficient pentru a determina identitatea proprietarului real al fondurilor și că nu era plauzibil ca Roldugin să fie proprietarul real.

Legislația elvețiană a însemnat că erau necesare clarificări cu privire la modul în care conturile lui Roldugin au primit dividende de 5 până la 7 milioane de franci elvețieni pe an și la modul în care acesta a dobândit o participație de 20% într-o companie media cu o valoare de peste 100 de milioane de franci.

„Au existat numeroase cercetări care ar fi putut fi întreprinse”, a declarat judecătorul Beat Gut în instanță, adăugând că Roldugin a fost folosit ca un „om de paie” pentru a ascunde adevărații proprietari ai banilor.

INTERVIURILE HotNews.ro