Sari direct la conținut

Barutu Arghezi, fiul scriitorului Tudor Arghezi, a incetat din viata

HotNews.ro

Fiul scriitorului Tudor Arghezi, prozatorul Barutu T. Arghezi, a incetat din viata, miercuri, la Arad, la varsta de 84 de ani, informeaza Mediafax. In ultimele luni, prozatorul fusese internat la Centrul de Tratament si Cercetare a bolii Alzheimer din Socodor (Arad).

Prozatorul Barutu T. Arghezi era Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad, conducerea universitatii transmitand, miercuri seara, un comunicat oficial privind decesul si un anunt de condoleante.

„Prozator de o mare finete stilistica, in scrierea unor carti apreciate de critica literara, poet, in a carei creatie lirica descoperim frumusetea tainica a unor idei percepute direct cu sufletul, ziarist cu o remarcabila intuitie a esentialului din evenimentele comentate, cu deosebire a celor ce au influentat destinul Romaniei si memorialist inzestrat cu har de bun povestitor, Barutu T. Arghezi a fost atent in rostirea cuvintelor pastrand acea atmosfera argheziana pretuita in literatura romana”, arata reprezentantii universitatii aradene.

Barutu T. Arghezi s-a nascut in Bucuresti in 28 decembrie 1925.

Debutul sau literar a avut loc in anul 1939.

In anul 1940, Barutu T. Arghezi a publicat pentru prima oara in revista „Duminica”, colaborand ulterior la „Gazeta literara”, „Contemporanul”, „Steaua”, „Tribuna” din Cluj, „Arges” si „Albina” (unde era redactor).

In anul 1943, la varsta de 17 ani, tanarul Barutu avea sa-l viziteze pe tatal sau, Tudor Arghezi, in „lagarul de internati politici” de la Targu Jiu, fapt descris de Barutu T. Arghezi in volumul sau „Dincolo de zare”.

In anul 1974, Barutu T. Arghezi a publicat in Elvetia si s-a stabilit in orasul Lausanne impreuna cu sotia sa, Doina Melania Arghezi.

Dupa anul 1989, a avut diverse reveniri in tara pentru numeroase editari si contracte literare, devenind membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

In anul 1999, scriitorul Barutu T. Arghezi a primit Diploma concursului literar „Poesiades” cu „Mentiunea speciala” decernata de „Institut Academique de Paris”.

Dupa 1990, a continuat sa publice importante volume de istorie literara, proza si poezie si s-a stabilit la Arad, iar impreuna cu rectorul Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad, Aurel Ardelean, si Academia Romana, a pus bazele Centrului de Cercetare a Literaturii Argheziene, la 21 mai 2009, de ziua nasterii lui Tudor Arghezi.

In urma donatiei facute de Barutu T. Arghezi a unui important fond de documente de arhiva si manuscrise literare inedite care au apartinut scriitorului Tudor Arghezi a luat fiinta, in cadrul Universitatii, Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene.

De asemenea, in cadrul Complexului „Zarandul” al Universitatii de Vest „Vasile Goldis” este deschis pentru public Muzeul de Arta „Doina si Barutu Arghezi”.

In anul 2009, Senatul Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad i-a acordat Premiul „Mihai Eminescu” pentru intreaga sa activitate literara, iar la Editura „Vasile Goldis” University Press a fost publicat volumul „Barutu T. Arghezi, un spirit european”.

De asemenea, Senatul Universitatii i-a acordat, la 28 decembrie 2009, la implinirea varste de 84 de ani, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro