Sari direct la conținut

Basescu a spus ce trebuia Rusiei si Europei (de Cristian Ghinea)

Cotidianul

Romania trebuie sa militeze pentru o politica europeana comuna si ferma in ceea ce priveste energia ruseasca.

La intilnirea cu presa straina, presedintele a spus ca UE nu trebuie sa fie dependenta de gazele livrate de Rusia pentru a evita ca acestea sa devina instrument de presiune politica. A mai vorbit si despre alte solutii de aprovizionare. A fost doar ferm, deloc nepoliticos.

De aici o multime de comentarii aiuritoare. Basescu a jignit Rusia. Vom plati gazele mai scump. Mihai Nicut ii cerea presedintelui in „Cotidianul“ sa se enerveze in particular, de parca facuse o criza de nervi si sparsese vesela de la Kremlin.

Pare ca editorialistii ii cer presedintelui sa faca joc de glezne. Uimitor la o presa atit de sensibila cu demnitatea nationala. Cind ne pun englezii restrictii la munca, ne isterizam si trimitem scrisori la ambasada. Cum comenta foarte simpatic un cititor pe forum, e un fel de a pupa mina militianului cind te opreste sa-ti dea amenda fiindca stie el de ce.

Au mai fost si pufaieli: s-a gasit Basescu sa-i spuna Europei ce trebuie sa faca. Ne enervam ca Orban a primit un portofoliu nesemnificativ, dar zicem ca oricum politicile UE nu ne privesc pe noi, sa ne vedem lungul nasului.

Dimpotriva, cred ca Basescu a exprimat pozitia pe care Romania ar trebui sa o promoveze cu consecventa ca viitor membru. Bucurestiul ar trebui sa militeze alaturi de Polonia, de Finlanda si de alte state pentru o politica europeana unitara si ferma in domeniul energiei. Nu este deloc deplasat sau grandoman. Picam exact pe dezbaterile actuale europene.

De fapt, in Uniune se contureaza deja o pozitie comuna. La Consiliul European din Finlanda, negocierile au fost taioase si nu au decurs cum a vrut Rusia. Cu stilul sau de militian care gituie closca cu puii de aur, Putin e aproape sa-si rateze obiectivul de a-i tine pe europeni dezbinati, cumparindu-i pe unii (Germania) si pedepsindu-i pe altii (Polonia).

Doar impreuna, europenii au o pozitie de negociere adevarata. „Rusia este astazi mai dependenta de Uniunea Europeana decit invers.“ Acest citat nu apartine vreunui rusofob din estul Europei. Este exact ce declara Vladimir Putin in Finlanda. Ceva asemanator a spus si Barroso.

Faptul ca Putin isi sustine semi-dictatura prin cresterile de preturi la energie face ca Europa sa aiba un avantaj exact acolo unde il doare pe noul tar de la Kremlin: fara banii platiti de europeni pe energie, si-ar vedea jucaria afectata. Dar asta cu conditia ca Uniunea sa actioneze unitar si, de pilda, sa apere Polonia in conflictele comerciale cu Rusia.

Sa fim seriosi, nu exista sanse ca Romania sa fie preferata Moscovei si sa obtina preturi mai mici cind ele cresc la nivel global. Ce putem face este sa obtinem pretul unic pentru Europa si trebuie sa militam pentru asa ceva. Preferatele Moscovei sint regimuri de tipul Belarus si nu cred ca vrem sa avem gaze ieftine si sa traim ca in Belarus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro