Basescu si Geoana se infrunta in razboiul Codurilor
Termenul de 15 mai anuntat pentru adoptarea Codurilor nu va fi respectat, intarzierea fiind de cel putin o luna. Cu cateva zile inainte de expirarea termenului, doar doua dintre cele patru Coduri sunt aproape de final. Codul Penal a fost finalizat de subcomisie in timp ce Codul Civil inca mai are de pus la punct anumite articole. Mai mult, cele doua Coduri trebuie trecute prin procedura parlamentara care ar putea dura cel putin o luna, potrivit ministrului delegat in relatia cu Parlamentul, Victor Ponta. In acest timp, Traian Basescu il acuza pe Mircea Geoana ca PSD poarta responsabilitatea intarzierilor.
Potrivit presedintelui subcomisiei care a lucrat pe Codul Civil, Daniel Buda, actul normativ este aproape de final. „In principiu dezbaterile si amendarea Codului Civil s-au terminat, mai avem cateva articole care trebuie clarificate. Miercuri ne intalnim cu reprezenantii societatii civile si speram ca si cele cateva articole ramase sa fie clarificate.„
Subcomisia care s-a ocupat de amendarea Codului Penal sta mai bine si a anuntat ca a finalizat dezbaterile si amendamentele. Potrivit presedintelui de subcomisie, Victor Ponta exista doua variante de aprobare a Codurilor: fie prin procedura parlamentara fie prin asumarea raspunderii Guvernului.
Daca aprobarea Codurilor se face prin procedura parlamentara, cele doua acte normative trebuie sa fie adoptate de ambele Camere ale Parlamentului. In prima faza, Codurile sunt depuse la Senat unde intra in dezbaterea plenului. Daca senatorii il aproba, parcursul normal este Camera Deputatilor care trebuie sa indeplineasca aceleasi proceduri. Daca votul deputatilor este favorabil, cele doua Coduri merg la promulgarea presedintelui Traian Basescu.
Ministrul delegat in relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat ca procedura de trecere a Codurilor prin Parlament ar dura aproximativ o luna de zile. Pe de alta parte, acest termen ar putea fi tergiversat din cauza campaniei electorale pentru europarlmementare.
Vine campania, mor Codurile in Parlament
Multi dintre parlamentari vor fi mobilizati de catre partide in teritoriu, Parlamentul ar putea merge in regim de avarie, iar dezbaterea celor doua Coduri risca sa nu aiba cvorumul necesar pentru adoptare. In cazul in care Guvernul nu-si asuma raspunderea pe cele doua Coduri, termenul de 15 mai va fi depasit cu cel putin o luna.
Presedintele subcomisiei de Cod Civil, Daniel Buda, sustine ca decizia de adoptare a Codurilor apartine Coalitiei.
In ceea ce priveste Codurile de Procedura, analizarea la subcomisiile parlamentare nici nu a inceput. Victor Ponta a solicitat coducerii Parlamentului o prelungire a termenului. Potrivit lui Ponta, Codurile de Procedura ar putea fi aprobate cel mai devreme in toamna. Pe de alta parte, colegul de Coalitie, democrat-liberalul Daniel Buda il contrazice, declarand ca dezbaterile la Codurile de procedura trebuie sa inceapa imediat dupa adoptarea Codului Civil si cel Penal.
„Dupa finalizarea celor doua Coduri vom trece imediat la cele de procedura. Sper ca pana la sfarsitul sesiunii parlamentare sa terminam la comisie si Codul de Procedura Civila. Domnul Ponta cred ca ar trebui sa faca la fel.”
Termenul limita expira vineri
In februarie 2009, intr-o intalnire la Cotroceni, PDL si PSD si-au luat angajamentul ca adoptarea Codurilor in Parlament sa se faca pana pe data de 15 mai, aceasta fiind una din conditiile ca Romania sa beneficieze in vara de un raport UE mai bun pe justitie. Liderii PDL sustin ca termenul a fost insusit inclusiv de Mircea Geoana, care a declarat ulterior ca termenul propus de Traian Basescu este nerealist.
Partidele din Coalitie au stabilit un calendar detaliat pentru respectarea termenului care prevedea o perioada de depunere a amendamentelor si consultarea societatii civile. Ceea ce s-a intamplat in realitate nu a avut nici o legatura cu angajamentul luat. Ministerul Justitiei a elaborat pachetele de legi fara consultarea in prealabil a societatii civile.
Cele patru Coduri au fost trimise in Parlament spre dezbatere. O serie de ONG-uri s-au unit sub numele de „Coalitia „Opriti Codurile”” si au solicitat retragerea pachetului de legi din Parlament. Mai mult, acestia au dat Guvernul in judecata pentru nerespectarea legii.
Geoana il ataca pe Basescu pe tema justitiei
Intre timp PSD si presedintele Traian Basescu se bat in declaratii si scrisori. Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a transmis luni, presedintelui Traian Basescu o scrisoare prin care atrage atentia ca Romania risca sa fie supusa sanctiunilor UE si ii cere sefului statului „sa convoace de urgenta „factorii de decizie” pentru discutarea unui eventual raport negativ al CE pe Justitie:
„In fata pericolului ca Romania sa fie supusa sanctiunilor UE si in apropierea unei noi evaluari din partea Comisiei Europene, va solicitam ca de urgenta sa convocati o intrunire a factorilor responsabili – prim-ministru, ministrul Justitiei, Procurorul General, presedintele CSM s.a. – spre a discuta situatia de fapt si masurile care se impun pe viitor in gestionarea reformei din Justitie(…)
De asemenea, Geoana l-a informat pe presedintele Basescu despre starea Codurilor juridice in Parlament. „Doresc sa va informez ca, prin efortul Parlamentului Romaniei si in urma unei serioase consultari cu specialisti si reprezentanti ai societatii civile, incepand de azi 11 mai 2009, Codurile civil si penal au fost amendate si sunt gata pentru adoptare.
Codurile de procedura civila si penala sunt in dezbatere si, asa cum au fost informati oficialii europeni si reprezentantii statelor europene in Romania, dezbaterile vor fi incheiate in lunile urmatoare. De asemenea, va reamintesc faptul ca Parlamentul Romaniei a solutionat majoritatea dosarelor care contineau cereri ale Parchetului privind avize de incepere a urmaririi penale ale unor actuali sau fosti demnitari„.
Basescu ii cere lui Geoana o abordare matura
In replica, Traian Basescu ii trimite marti o scrisoare liderului PSD prin care ii aminteste ca nu si-a respectat angajamentele privind adoptarea Codurilor pana pe 15 mai.
„… In contextul in care, la intalnirea din 17 februarie, de la Palatul Cotroceni, cu toti responsabilii pe problema reformei justitiei, ati fost de acord si v-ati afirmat sprijinul in favoarea rezolvarii acestor doua probleme pana la data de 15 mai a.c.
Din pacate, pana acum nu v-ati respectat angajamentul(…). Remedierea intarzierilor in ceea ce priveste adoptarea codurilor si deblocarea dosarelor de coruptie intra in responsabilitatea directa a grupurilor parlamentare a coalitiei guvernamentale, implicit si in responsabilitatea politica a dumneavoastra.
Consider ca, in calitatea dumneavoastra de presedinte al Senatului Romaniei si de presedinte al PSD, unul din cele doua partide aflate la guvernare, este necesar sa aveti o abordare matura si responsabila a problemelor si sa urgentati deblocarea din Parlament a dosarelor privind anchetarea unor fosti ministri si adoptarea cat mai rapida a noilor Coduri: Penal, Civil si de Procedura Penala si Civila„, se arata in scrisoarea trimisa de catre Traian Basescu liderului PSD.