Sari direct la conținut

Berlinul consideră că desfășurarea rachetelor americane cu rază lungă de acţiune este „un factor de descurajare credibil” în fața lui Putin

HotNews.ro
Berlinul consideră că desfășurarea rachetelor americane cu rază lungă de acţiune este „un factor de descurajare credibil” în fața lui Putin
O rachetă Tomahawk este lansată de pe distrugătorul american USS Curtis Wilbur (DDG 54), în timpul unei demonstrații cu foc real în Marea Filipinelor, 27 mai 2019. Sursa foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a justificat acordul încheiat cu Washingtonul privind staţionarea rachetelor americane cu rază lungă de acţiune în Germania, invocând ameninţarea reprezentată de preşedintele rus Vladimir Putin, scrie agenția germană de presă DPA, potrivit Agerpres.

„A face politică externă astăzi înseamnă a recunoaşte: principiul speranţei nu ne va proteja de Rusia lui Putin”, a scris Baerbock, într-un articol de opinie pentru ediţia de duminică a ziarului Bild.

„Ceea ce ne protejează acum sunt investiţiile în propria noastră securitate şi forţă – în UE, în NATO şi în Germania. Şi aceasta include decizia de a desfăşura sisteme de armament american cu rază lungă de acţiune”, care vor reprezenta „un factor de descurajare credibil” în faţa agresiunii ruse, a mai scris ministrul german de Externe.

Baerbock a subliniat că nu este vorba doar de protejarea Germaniei, ci şi a Poloniei, Finlandei şi ţărilor baltice, care au graniţă cu Rusia şi sunt deja ţinta atacurilor „hibride” ale Moscovei.

Baerbock l-a acuzat pe Putin că a răspuns fiecărei iniţiative de pace cu escaladare, scriind că doreşte doar ca „Ucraina să i se supună”.

În marginea recentului summit al NATO de la Washington, s-a anunţat că rachete de croazieră americane Tomahawk cu o rază de acţiune, care ar putea ajunge adânc în teritoriul rus, precum şi rachete de apărare aeriană SM-6 şi arme hipersonice nou dezvoltate vor fi transferate de către SUA în Germania, începând din 2026.

„Statele Unite vor începe în 2026 desfăşurări episodice ale capacităţilor de foc cu rază lungă de acţiune ale forţei sale operaţionale multidomeniu în Germania, ca parte a planificării staţionării pe termen lung a acestor capacităţi în viitor. Atunci când vor fi pe deplin dezvoltate, aceste unităţi convenţionale de foc cu rază lungă de acţiune vor include arme SM-6, Tomahawk şi arme hipersonice în curs de dezvoltare, care au o rază de acţiune semnificativ mai mare decât actualele arme de foc terestre din Europa. Exercitarea acestor capacităţi avansate va demonstra angajamentul Statelor Unite faţă de NATO şi contribuţia lor la descurajarea integrată europeană”, arată un comunicat publicat de Casa Albă „în urma discuţiilor purtate înaintea summitului NATO” de la Washington de către guvernele SUA şi Germaniei.

În afară de modernizarea din ultimii ani a bombelor nucleare americane din Europa, aceste arme vor fi cele mai puternice arme americane desfăşurate pe continent începând cu anii 1980, spun experţii.

Decizia a stârnit controverse în Germania, unde chiar şi politicieni din Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz au criticat-o, pe motiv că a fost adoptată fără dezbaterea publică corespunzătoare asupra implicaţiilor sale.

În replică, Olaf Scholz a lăudat, în iulie, planul care permite desfășurarea de rachete americane cu rază lungă de acțiune în țara sa, spunând că acesta se potrivește perfect cu propria strategie de descurajare a Germaniei și că va contribui la „asigurarea păcii”.

„Această decizie a fost luată cu mult timp în urmă și nu este o surpriză reală pentru nimeni implicat în politica de securitate și pace”, a declarat Scholz în fața reporterilor, la summitul NATO de la Washington.

„La urma urmei, se potrivește perfect cu strategia de securitate a guvernului german”, a adăugat cancelarul federal.

„Este (o politică) de descurajare și de asigurare a păcii și este o decizie necesară și importantă, luată la momentul potrivit”, a precizat Scholz.

Decizia de a desfăşura în Germania rachete americane cu rază lungă de acţiune ar putea face din capitalele europene ţinte pentru rachetele ruse şi victime ale unei confruntări între Washington şi Moscova, a reacționat ulterior purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Europa este o ţintă pentru rachetele noastre, ţara noastră este o ţintă pentru rachetele americane în Europa. Am cunoscut deja acest lucru, l-am traversat. Avem capacitatea de a înfrâna aceste rachete, dar victimele potenţiale sunt capitalele acestor ţări europene”, a spus Peskov.

Rachetele cu rază medie de acțiune de tip „Tomahawk” pot lovi ținte într-o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri. La fel ca sistemul de arme german „Taurus”, rachetele de croazieră sunt capabile să pătrundă pe teritoriul inamic în timp ce zboară jos și distrug ținte importante. Acestea pot include posturi de comandă, buncăre și sisteme radar.

Rachetele de croazieră Tomahawk sunt desfășurate de pe nave sau submarine, în timp ce „Taurus” este lansat din aeronave. SUA au staționat ultima dată astfel de arme cu rază lungă de acțiune, în Germania, în anii 1990.

INTERVIURILE HotNews.ro