Biroul Electoral Central a decis invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Care este motivarea / Protest violent al susținătorilor săi / Reacții politice

Biroul Electoral Central (BEC) s-a întrunit duminică, la ora 18.00, pentru a pronunța o decizie cu privire la înregistrarea candidaturii depuse de Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din luna mai. La capătul ședinței, BEC a decis invalidarea candidaturii. Simpatizanții lui Călin Georgescu veniți să protesteze în fața instituției au reacționat violent, rupând gardurile și încăierându-se cu forțele de ordine. Ei au aruncat cu petarde, cu bucăți de piatră smulse din pavele și au dat foc unor obiecte, iar jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene. Violențele au continuat, pe străzile din centrul Capitalei, până după miezul nopții.
HotNews a transmis LIVETEXT desfășurarea evenimentelor:
Protestul susținătorilor lui Călin Georgescu pare că a ajuns la final. Cei câțiva protestatari rămași nu mai scandează. Zona este în continuare plină de forțe de ordine, însă nu s-au mai înregistrat incidente.
Traficul rutier pe bulevardul I.C. Brătianu a rămas blocat în continuare.
Claudiu Târziu: Poate că, dacă i-o va cere partidul, George Simion va candida. S-a întâlnit cu Georgescu, au discutat toate variantele
Președintele Consiliului Național al AUR a spus, duminică seara, la Antena 3 CNN, că există posibilitatea ca George Simion să candideze la președinție „dacă partidul i-o va cere”, în condițiile în care Biroul Electoral Cetral a invalidat duminică seară candidatura lui Călin Georgescu, susținut de AUR pentru alegerile prezidențiale.
În acest moment, jandarmii i-au înconjurat pe cei câteva zeci de protestatari care continuă protestul în fața hotelului Hilton din Centrul Vechi. „Noi de aici nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu vom câștiga libertatea noastră”.
Circulația este blocată între Piața Unirii și Piața Universității.
Jandarmii sunt în continuare prezenți în zona protestului și pare că vor bloca accesul protestatarilor dinspre strada Doamnei spre Bulevardul IC Brătianu.
Centrul Capitalei este împânzit de jandarmi și polițiști, care au făcut filtre și verifică fiecare persoană suspectă.
Vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, despre blocarea candidaturii lui Georgescu: „O euro-lovitură de stat în stil sovietic”
Într-o postare pe X, vicepremierul italian Matteo Salvini critică respingerea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, afirmând că Europa are nevoie de o refondare a sa asfel încât democrația să fie apărată.
Ajunși pe bulevardul IC Brătianu, o parte din manifestanți au incendiat mai multe obiecte în mijlocul bulevardului.
Protestarii implicați în incidentele cu jandarmii sunt acum pe strada Doamnei, la intersecția cu strada Ion Ghica.
În zona BEC sunt mai multe ambulanțe și autospeciale SMURD, venite cel mai probabil pentru a-i prelua pe jandarmii răniți în timpul violențelor.

Poliția Capitalei anunță că a întocmit, din oficiu, un dosar de cercetare penală pentru distrugere, după ce o mașină a postului de televiziune Digi24 a fost răsturnată de manifestanți.
„Reprezentanții Poliției Capitalei au luat legătura cu jurnaliștii trustului TV, pe care i-au îndrumat către sediul Poliției, pentru îndeplinirea acestui act procedural”.
De asemenea, Poliția Capitalei spune că va analiza imaginile existente, „urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun, în funcție de fiecare situație în parte”.
Grupul violent de protestatari se aude de pe strada Doamnei. Din motive de siguranță, forțele de ordine nu lasă presa să se apropie. „Rușine, rușine să vă fie”, se aud ei scandând.
Conform legii, adunările publice sunt interzise după ora 23:00.
George Simion revine cu un mesaj violent legat de respingerea candidaturii lui Georgescu: „Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți în piața publică”
Liderul AUR a postat pe Facebook un mesaj video în care susține că autorii „loviturii de stat”, referire la respingerea candidaturii lui Călin Georgescu la BEC, „ar trebui jupuiți în piața publică”.
Din cele două grupuri de protestatari, cel devenit violent, care a aruncat cu petarde și pietre, a fost împins de jandarmi mult în spate și, în acest moment, nu mai pot fi văzuți de fum, din zona unde stă presa, din motive de siguranță. Acești protestatari au dat și foc unui ornament cu flori.
În timpul momentelor de haos, care au început cu aruncarea de pietre și au continuat cu aruncarea de petarde, jandarmii scutieri au intrat în mulțimea violentă. Petardele au continuat să fie aruncate, iar manifestanții strigau „Nu plecăm”.
În acest moment, celălat grup de protestatari, care nu a aruncat cu pietre sau petarde, a rămas în zona BEC și scandează „Jos Guvernul” și „Nu plecăm”.
În aer persistă gazele lacrimogene folosite de jandarmi.
Scenele de violență continuă în Centrul Vechi:
Jandarmii au reținut mai multe persoane care au comis violențe, anunță Jandarmeria Capitalei.
VIDEO Scene de haos în fața BEC. Protestatarii au dat foc în Centrul Vechi, au aruncat cu petarde, cu pietre și cu sticle. Jandarmii intervin cu gaze lacrimogene
De asemenea, mașina echipei de reporteri ai postului de televiziune Digi24 a fost răsturnată de protestatari.
„Nu plecăm”, striga protestatarii în timp ce arunca petarde spre jandarmi.
La fața locului a izbucnit și un incendiu, după ce un protestatar a dat foc unor crengi.
Noi violențe au loc acum în fața BEC. Manifestanții aruncă cu petarde, pietre și sticle spre jandarmi.
BEC a publicat motivarea deciziei de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu: „Candidatul a încălcat obligația de a apăra democrația”
Mesaj instigator al lui Horațiu Potra: „Mergeți la București, cu parul, furca, coasa și toporul. Cei care au arme să iasă cu armele”
Horațiu Potra, căutat de autoritățile de române, a lansat un mesaj, pe un grup online al apropiaților săi, prin care le cere să meargă la București înarmați pentru a stopa „lovitura de stat din partea globaliștilor”, transmite Antena 3. Mesajul a fost postat după ce BEC a invalidat candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale.
Unii protestatari sparg bucăți de pavele ca să arunce cu ele. Jandarmii scutieri din trupele speciale ale Jandarmeriei, trimiși în zona BEC.
Elena Lasconi, reacție la decizia BEC. De ce a votat reprezentanta USR pentru validarea candidaturii lui Georgescu
Președinta USR Elena Lasconi a afirmat, la Digi24, că este necesar ca Biroul Electoral Central să vină să explice motivele invalidării candidaturii lui Călin Georgescu. Totodată, Lasconi a explicat și motivele pentru care reprezentanta USR din BEC a votat pentru înregistrarea candidaturii lui Georgescu, alături de reprezentanții AUR, POT și SOS România.
Cei patru din 14 membri ai Biroului Electoral Central care au votat pentru admiterea candidaturii lui Călin Georgescu au fost reprezentanții USR, AUR, POT și SOS, a declarant prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea. Lulea a făcut această declarație la Digi24.
Și lidera USR, Elena Lasconi, a confirmat că reprezentanta USR în BEC a votat în favoarea validării candidaturii lui Călin Georgescu.
Incidente violente în fața sediului BEC. Manifestanții pro-Georgescu au forțat cordonul forțelor de ordine, un jandarm a fost dus la spital
Simpatizanții lui Călin Georgescu care manifestează duminică seară la sediul Biroului Electoral Central (BEC) față de respingerea candidaturii acestuia la alegerile prezidențiale au forţat cordonul de ordine și dispozitivul de panouri metalice, în urma incidentelor un jandarm fiind lovit cu un obiect contondent, anunţă Jandarmeria.
Protestarii se întind de la clădirea CEC Bank până la Palatul Dacia, pe strada Lipscani din Centrul Vechi. Zona este complet blocată, iar jandarmii nu lasă pe oricine să treacă și să ajungă în fața BEC, inclusiv jurnaliștilor interzicându-le asta inițial. Un alt grup de protestatari, mai mic, sunt vizavi, tot pe strada Lipscani.
În total, sunt câteva sute de oameni, până într-o mie.
Jandarmii continuă să vină în zona protestului, pentru împiedicarea manifestanților să ajungă în fața clădirii BEC.
Presa internațională tratează ca „breaking news” știrea despre blocarea candidaturii lui Călin Georgescu
Interzicerea candidaturii la preşedinţie a lui Călin Georgescu de către Biroul Electoral Central a fost tratată ca o informaţie de „breaking news” de presa internaţională, care a urmărit în ultimele luni saga alegerilor prezidenţiale anulate din România.
CCR va avea ultimul cuvânt în ce privește candidatura lui Călin Georgescu. Care este procedura legală în cazul respingerii unei candidaturi
Legea 370/2004 privind alegerea președintelui României dă posibilitatea unui candidat respins de către Biroul Electoral Central să facă o contestație la Curtea Constituțională. Legea stabilește și termenele în care trebuie derulată procedura de contestare a deciziei BEC.
Călin Georgescu, prima reacție după ce Biroul Electoral i-a invalidat candidatura: „România este sub tiranie!”
Călin Georgescu a reacționat printr-un mesaj în limba engleză, postat pe rețeaua de socializare X, după ce Biroul Electoral Central a respins înregistrarea candidaturii sale la alegerile prezidențiale.
BEC a anunțat, oficial, deciziile luate în ședința de duminică seară, dar fără detalii:
- „Decizie privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Popa Ion la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;
- Decizie privind respingerea înregistrării candidaturii independente a doamnei Marcu Maria la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;
- Decizie privind înregistrarea candidaturii independente a domnului Dan Nicușor-Daniel și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;
- Decizie privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Georgescu Călin la alegerile pentru Președintele României din anul 2025”.
Elon Musk reacționează la decizia BEC de a invalida candidatura lui Călin Georgescu
Miliardarul Elon Musk – care a avut poziţii favorabile lui Călin Georgescu încă de la sfârşitul anului trecut – a reacționat pe rețeaua sa de socializare X decizia Biroului Electoral Central de invalidare a candidaturii lui Călin Georgescu. Musk a distribuit postarea unui activist britanic de extremă-dreapta, la care a adăugat o singură frază drept comentariu: „Este o nebunie!”
„Azi în București, mâine în toată țara” și „Jos dictatura” – scandează mulțimea adunată în fața BEC. Sunt în continuare sute de oameni în zonă. Nu s-au mai înregistrat violențe.
Reacția președintei SOS România, Diana Șoșoacă:
„EXACT CEEA CE VĂ ANUNȚ: PROVOCAREA UNEI REVOLUȚII PT A INTRA ÎN SITUAȚIE DE URGENȚĂ! RUȘINE BIROULUI ELECTORAL CENTRAL! MOTIVELE DE RESPINGERE NU SUNT LEGALE! SISTEMELE SE OMOARĂ ÎNTRE ELE ȘI NOI SUNTEM PRINȘI LA MIJLOC! RISC DE DEZINTEGRARE TERITORIALĂ! V-AM SPUS CĂ HOTĂRÂREA NR. 2 DIN 5.10.2024 A PUS CAPĂT DREPTURILOR SI LIBERTĂȚILOR CETĂȚENEȘTI!”.
Băsescu: Este esential ca BEC să prezinte motive convingătoare pentru respingerea candidaturii lui Georgescu
Biroul Electoral Central trebuie să indice exact de ce a respins înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale, „pentru că nu merge cu o bălmăjeală fără probe”, afirmă fostul președinte Traian Băsescu.
Lidera POT, după ce BEC a respins candidatura lui Georgescu: „Suntem în dictatură”
Lidera POT, Anamaria Gavrilă, a afirmat, că decizia BEC de invalidare a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale arată că „suntem în dictatură”, deoarece dosarul de candidatură al acestuia ar fi fost conform normelor legale.
Jandarmeria Capitalei anunță că manifestanții din fața BEC au forțat intrarea în sediul instituției, jandarmii fiind nevoiți să folosească un pulverizator cu gaze lacrimogene.
„Pe fondul unei decizii a Biroului Electoral Central, participanții la adunarea publică nedeclarată au forțat cordonul de jandarmi, cu scopul de a intra în sediul instituției. În acest context, pentru aplanarea situației, jandarmii au folosit un pulverizator de mână cu substanță iritant-lacrimogenă”, se arată în informarea Jandarmeriei.
Jandarmeria face „apel către participanți să evite orice încălcări ale legii, să își păstreze calmul, să manifesteze pașnic și civilizat și să dea curs dialogului cu echipele de jandarmi specializate”.
Situația rămâne tensionată în apropierea BEC. Protestatarii se ceartă cu jandarmii care au intervenit pentru a-i împiedica să ajungă în fața BEC.
În acest moment, toate căile de acces către BEC sunt păzite de jandarmi.
Reacție dură a lui George Simion după invalidarea candidaturii lui Georgescu. „Jos dictatorii!”
Președintele AUR George Simion susține că decizia Biroului Electoral Central de invalidare a candidaturii lui Călin Georgescu este o continuare a „loviturii de stat” pe care ar reprezenta-o decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024.
Susținătorii lui Călin Georgescu se manifestă nervos, iar Jandarmeria a întărit dispozitivele.
Manifestanții au început să se îmbrâncească cu jandarmii, iar un jandarm a fost lovit și scos din mulțime.
Susținătorii lui Georgescu au luat pe sus gardurile în momentul în care au aflat decizia BEC.
Zece membri ai BEC au votat împotriva înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu, iar patru au votat „pentru”, a declarat reprezentanta AUR în BEC.
Decizia BEC nu este definitivă.
Biroul Electroral Central a invalidat candidatura lui Călin Georgescu, a declarat reprezentanta AUR în BEC.
Călin Georgescu și-a depus candidatura vineri, iar la BEC au fost înregistrate peste 1.200 de contestații împotriva acestuia. Indiferent dacă era sau nu favorabilă lui Călin Georgescu, decizia Biroului Electoral urmează să fie atacată la Curtea Constituțională, de contestatarii acestuia sau de el însuși, iar CCR va putea pronunţa o hotărâre definitivă în cazul candidaturii lui Georgescu. Decizia nu poate veni mai târziu de finalul zilei de miercuri.
Până acum, la Biroul Electoral Central și-au depus candidatura pentru prezidențiale Nicușor Dan, Călin Georgescu și Crin Antonescu. În ședința de duminică seară, BEC va lua o decizie și asupra înregistrării candidaturilor primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, și a candidatului PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu.
O parte dintre protestatari și-au aprins lanternele. Ei scandează, printre altele: „A plecat dulapul, să plece și Ciolacu”, „Validare”, „Vrem dreptate” și „Călin Georgescu, președinte”.
Ședința BEC continuă la această oră.
BEC a validat candidatura lui Nicușor Dan.
Ședința a fost suspendată pentru scurt timp, după ce reprezentantul PNL în BEC a cerut lămuriri în privința unor documente legate de venituri din dosarul de candidatură depus de Călin Georgescu, conform Digi24, care citează surse din instituție.
După ce mai devreme au strigat „Jos Predoiu” și „Jos Ciolacu”, acum protestatarii strigă „Călin Georgescu președinte”. „Vrem validare, Ciolacu la închisoare”, mai scandează manifestanții.
„Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții”, scandează mulțimea adunată în fața BEC.
Ședința BEC începe acum. Câteva sute de susținători ai lui Georgescu se află în fața instituției, conform imaginilor difuzate de Digi24. La fața locului există mai multe echipaje de jandarmi și au fost montate garduri.
Biroul Electoral Central este format din 5 judecatori de la Înalta Curte de Casație și Justiție, 2 reprezentanți ai Autorității Electorale Permanente și 7 ai partidelor politice.
Judecătorii din ICCJ care fac parte din BEC, fiind repartizați prin tragere la sorți, cunt: Maricel Nechita de la Secţia I civilă, Mihaela Mîneran, de la Secţia a II-a civilă, Ana Hermina Iancu, de la Secţia penală, Mihnea Adrian Tănase, de la Secţia de contencios administrativ şi fiscal și Cristinel Grosu, de la Secţia de contencios administrativ şi fiscal.
Peste 1.200 de contestații depuse la BEC împotriva candidaturii lui Călin Georgescu
Pe ordinea de zi a ședinței BEC vor fi incluse și contestațiile împotriva candidaturii lui Georgescu.
Până sâmbătă seară, Biroul Electoral Central (BEC) primise peste 1.200 de sesizări și contestații legate de candidatura lui Călin Georgescu, au declarat pentru HotNews.ro surse din BEC. „Numărul sesizărilor, contestațiilor și memoriilor a mai crescut, dar cu nimic notabil”, au declarat duminică aceleași surse.
Pe rețelele de socializare circulă un model standard de contestație împotriva candidaturii lui Călin Georgescu, acest formular fiind completat de mulți dintre contestatari. Unul dintre cei care au postat acest document este Andrei Caramitru: „Hai să îl blocăm pe CG la BEC!!!! Sesizăm toți masiv!!!”.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, se numără printre cei care au depus contestație la BEC, imediat după ce Călin Georgescu și-a depus dosarul pentru alegerile prezidențiale. „Contestația se bazează pe argumente solide de natură constituțională și juridică, care evidențiază incompatibilitatea discursului și comportamentului candidatului cu valorile democratice și constituționale ale statului român”, se arată într-un comunicat de presă al SNSPA.
De ce a respins CCR primele contestaţii la candidatura lui Călin Georgescu
Sâmbătă, Curtea Constituțională a respins ca inadmisibile două contestații depuse împotriva candidaturii lui Călin Georgescu ,însă acestea nu au fost analizate pe fond, atât timp cât candidatura lui Georgescu nu era înregistrată la BEC.
Procedural, trebuie aşteptată mai întâi decizia BEC privind înregistrarea candidaturii. Abia apoi Curtea va putea analiza contestațiile pe fond și va putea pronunţa o hotărâre definitivă în cazul candidaturii lui Georgescu.
„Curtea nu a intrat pe fondul problemei, a analizat doar chestiunile procedurale. Decizia nu e nici măcar o victorie de etapă pentru Călin Georgescu, ci arată că cei care au depus contestaţiile s-au grăbit”, au susținut surse din CCR pentru News.ro.
Biroul Electoral Central este instituţia care triază candidaţii în primă fază. Legea pentru alegerea preşedintelui României (370/2004) arată, la articolul 29, că BEC trebuie să anunţe înregistrarea sau respingerea candidaturii oricărui competitor politic, în termen „de cel mult 48” de ore de la depunerea candidaturii. Abia după decizia Biroului Electoral, indiferent dacă e favorabilă sau defavorabilă unui candidat, candidatura poate fi contestată la Curtea Constituțională, în termen de 24 de ore.
Prin urmare, cel târziu la finalul zilei de miercuri Curtea Constituțională va putea stabili dacă Georgescu poate sau nu să candideze la alegerile prezidenţiale din luna mai.
În 26 februarie, Călin Georgescu a fost plasat sub control judiciar de procurorii de la Parchetul General pe o perioadă de 60 de zile, el având mai multe interdicții, printre care să părăsească țara fără încuviințarea autorităților judiciare, și nu are voie să posteze pe rețelele de socializare conținut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob. El a contestat măsura, dar Judecătoria Sectorului 1 a decis să mențină măsura.
Georgescu este acuzat de comiterea a șase infracțiuni: instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, comunicarea de informații false, fals în declarații în formă continuată, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit.
În motivare, judecătorul afirmă că există suspiciuni rezonabile că Georgescu a săvârșit una dintre cele trei infracțiuni de care îl acuză procurorii, respectiv infracțiunea de promovare în public a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum și de promovare, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.
Fostul candidat la președinție este acuzat că a pus la cale un plan de destabilizare a României cu ajutorul mercenarilor conduși de Horațiu Potra, după ce Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor pentru cea mai înaltă funcție în stat.