Peste 1.200 de sesizări și contestații privind candidatura lui Călin Georgescu, depuse la Biroul Electoral Central

Până sâmbătă, la ora 16.00, Biroul Electoral Central (BEC) a primit peste 1.200 de sesizări și contestații legate de candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai, au declarat pentru HotNews.ro surse din BEC.
Alte aproximativ 300 de sesizări și contestații au fost depuse la BEC în privința lui Nicușor Dan, care și-a depus candidatura la prezidențiale vineri, la fel ca Georgescu.
Biroul Electoral Central se întrunește duminică, de la ora 18.00, pentru a pronunța o decizie cu privire la înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu.
Pe ordinea de zi a ședinței BEC vor fi incluse și contestațiile împotriva candidaturii lui Georgescu, decizia legată de discutarea acestora urmând să fie luată la începutul ședinței, când se stabilește întreaga ordine de zi, au declarat pentru HotNews.ro surse din Biroul Electoral Central.
„Toate documentele mentionate si toate cele care vor fi recepționate la BEC până la ședința în care se vor analiza depunerile de candidatura vor fi incluse în ședință”, au afirmat sursele citate.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, se numără printre cei care au depus contestație la BEC, imediat după ce Călin Georgescu și-a depus dosarul pentru alegerile prezidențiale. „Contestația se bazează pe argumente solide de natură constituțională și juridică, care evidențiază incompatibilitatea discursului și comportamentului candidatului cu valorile democratice și constituționale ale statului român”, se arată într-un comunicat de presă al SNSPA.
Pe rețelele de socializare circulă un model standard de contestație împotriva candidaturii lui Călin Georgescu. Unul dintre cei care au postat acest document este Andrei Caramitru: „Hai să îl blocăm pe CG la BEC!!!! Sesizăm toți masiv!!!”.
Călin Georgescu și-a depus vineri dosarul de candidatură la Biroul Electoral Central, iar potrivit legii, BEC are termen 48 de ore să se pronunțe dacă respinge sau înregistrează o candidatură.
După ce va fi publicată decizia BEC, în termen de 24 de ore se pot depune contestații privind această decizie (fie că este una de acceptare a candidaturii, fie că este una de respingere) la Curtea Constituțională a României. CCR are mai departe la dispoziție 48 de ore pentru a lua o decizie privind contestațiile depuse.
Curtea s-a întrunit însă sâmbătă și a analizat două contestații împotriva înregistrării candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din luna mai, contestații care au fost respinse ca inadmisibile.
„În ședința din data de 8 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere patru contestații. În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a respins ca inadmisibile contestațiile formulate, întrucât acestea nu îndeplineau condițiile procedurale prevăzute de lege. Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central”, a transmis Curtea Constituțională.