Sari direct la conținut

Blocajul serviciilor informatice: Teama investitorilor față de risc s-a intensificat în ultimele ore

HotNews.ro
Tranzactionare pe bursa, Foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia Images
Tranzactionare pe bursa, Foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia Images

Teama investitorilor față de risc s-a intensificat în ultimele ore, odată cu știrea care anunța întreruperea globală a serviciilor informatice, fiind afectate bănci, aeroporturi, companii feroviare, posturi de televiziune precum Sky News, burse precum LSE și serviciile de securitate cibernetică, inclusiv serviciile cloud ale Microsoft, se arată într-un comunicat al XTB.

Conform sursei citate, acțiunile sunt, în general, în scădere în cursul zilei de vineri și este de așteptat ca această întrerupere să afecteze marile companii de tehnologie, care acum încearcă să rezolve criza.

De altfel, spune XTB, deja prețul acțiunilor Microsoft a scăzut cu aproximativ 1,9% în tranzacțiile înainte de deschiderea pieței de capital. Aceasta vine într-un moment delicat pentru piețe, când există îngrijorări cu privire la instabilitatea politică din SUA, la un posibil nou mandat pentru Donald Trump și o încetinire a economiei din statele dezvoltate.

“În acest moment, nu se știe cât va dura întreruperea, mai ales că încă este necunoscută cauza. Totuși, este greu de crezut că riscul va reuși să-și revină semnificativ în Europa sau în SUA până când această problemă nu va fi rezolvată”, explică analiștii XTB.

Yen-ul a crescut la începutul sesiunii europene, deși aurul rămâne aproape de minime. FTSE 100 este, de asemenea, în scădere vineri, fiecare sector fiind sub presiune.

“Cele mai slabe performanțe înregistrate din cauza întreruperii globale a serviciilor de internet sunt în sectoarele de materiale de bază, imobiliare și financiare. Incertitudinea și presiunea vor fi numitorii comuni ai crizei aflată în plină desfășurare, care se va menține până la rezolvare și, desigur, până la identificarea motivului care a provocat atacul”, subliniază analiștii XTB.

INTERVIURILE HotNews.ro