BNR a cotat miercuri un euro la 4,349 lei. Cristian Popa, BNR, intrebat daca actualul curs de schimb este corect: Cred ca da
BNR a cotat miercuri un euro la 4,3497 lei, usor mai depreciat decat marti, cand euro „valora” 4,3270 lei. Moneda Romaniei s-a depreciat si in fata francului elvetian (3,5964 lei pentru un CHF miercuri fata de nivelul de 3,5775 inregistrat marti) si fata de dolarul SUA (un dolar fiind cotat miercuri la 3,3892 lei, fata de 3,3847 lei, marti). Dobanzile din piata monetara au crescut usor si ele, BNR afişand în prima parte a zilei un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 1,73% pe an, faţă de 1,71% în şedinţa precedentă, în timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a urcat la 2,23% pe an, de la 2,21% în şedinţa anterioară.
„Moneda nationala s-a tranzactionat inca de marti cu o tendinta de depreciere intr-o miscare diferita fata de cea inregistrata de monedele regionale si a inchis ziua la 4,3345/EUR”, se arata intr-o nota a ING. Viceguvernatorul Cristian Popa a fost citat de Reuters spunand ca exista potential pentru ajustarea conditiilor politicii monetare in functie de confirmarea prognozelor privind inflatia precum si a conditiilor de pe piata, se mai arata in nota citata.
„In ceea ce priveste prognoza bancii centrale privind inflatia, aceasta a declarat ca inflatia ar putea incetini la un nivel sub 2% pana la mijlocul lui 2012 si, deoarece ne asteptam la o dezinflatie catre 1,6% pana la sfarsitul T1 12, consideram ca aceste comentarii sprijina continuarea relaxarii politicii monetare. Totodata credem ca actualele conditii de pe piata nu par sa reprezinte motiv de ingrijorare pentru banca centrala, acestea nu s-au deteriorat de la cea mai recenta reducere a ratei cheie si oficialul bancii centrale a raspuns afirmativ cand a fost intrebat daca actualul curs de schimb se situeaza la o valoare corecta.
Am scris inainte ca ar putea urma alte reduceri ale ratei cheie fata de viziunea curenta potrivit careia ciclul de relaxare a politicii monetare s-ar putea opri la 5,50% si consideram ca recentele comentarii sprijina perspectiva. Totusi, ne mentinem scenariul de baza, cel putin pana la urmatoarea sedinta de politica monetara ce este programata peste aproximativ trei saptamani”, mai spun economistii ING Bank.