Sari direct la conținut

Brexit: Posibile efecte politice asupra Romaniei

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Brexit-ul – eveniment istoric de mare impact asupra Europei – va fi un proces de lunga durata, cu multe necunoscute interne in Marea Britatie, dar decizia poporului britanic va genera o serie de efecte politice imediate in tarile membre UE si asupra comportamentului Bruxelles-ului. Pentru UE, iesirea Marii Britanii inseamna un trouble-maker mai putin, dar marea intrebare este cum se va comporta Comisia Europeana de aici incolo in raport cu statele membre? Vom avea o Comisie mai puternica sau mai slaba? Va merge UE mai departe spre mai multa integrare sau spre mai putina?

Daca Bruxelles-ul va decide sa lase statelor membre mai multa suveranitate tocmai pentru a nu incuraja alte miscari turbionare (deja in Franta si Olanda sunt voci care cer referendum), Romania nu va avea decat de pierdut. S-a dovedit in toti acesti ani ca Romania, la fel ca alte tari din Est, risca sa ajunga rapid neguvernabila daca UE inchide ochii in aplicarea regulilor comunitare. Cvasi-falimentul Greciei este elocvent. Daca in schimb, Bruxelles-ul va merge hotarat spre mai multa integrare, continuand politica cedarii treptate de suveranitate pentru a realiza in final idealul Statelor Unite ale Europei, atunci Romania va avea de castigat. In cazul Romaniei, este vital ca mecanismele de control fiscal sau de tip MCV pe justitie sa fie pastrate si chiar intarite pentru a evita riscul unor derapaje politice grave.

Dar un prim efect pe care il vedem deja in alte tari occidentale va fi incurajarea discursului nationalist de tip izolationist: sa redam Franta francezilor, Olanda olandezilor sau Germania germanilor. Cea mai mare spaima acum este ca precedentul britanic va impinge si alte tari sa forteze iesirea din UE. Chiar daca aceste lozinci eurosceptice au ca fundal tema imigratiei, tari ca Romania, Bulgaria, nu mai vorbim de Ungaria lui Orban care contesta in mod deschis setul de valori europene, nu vor fi scutite de inflamarea nationalismului. Efectul de contaminare este inevitabil cu toate ca noi nu avem de gestionat o criza a imigrantilor si nici problemele aferente.

Partidele nationaliste sau populiste vor prinde si mai mult curaj in relatia cu Bruxelles-ul si vor pretinde, in masura in care vor ajunge la putere, mai multa autonomie a tarilor lor in interiorul UE. Putem sa ne imaginam PSD-ul domnului Dragnea si vocile latent anti-occidentale din acest partid – si nu numai – vor exploata la greu modelul „eliberarii” Marii Britanii de sub jugul UE. Acest precedent va incuraja fara discutie Rusia lui Putin sa investeasca si mai mult in miscarile nationaliste, autohtoniste, traditionaliste, ortodoxiste si in demonizarea Bruxelles-ului. Cum spunea insusi ministrul de externe britanic, Putin este de acum mai optimist. Vom asista la o adevarata ofensiva a Moscovei de aici incolo asupra Europei de Est? Vom vedea.

Apoi, vom avea o Germanie si o Franta si mai importante in interiorul UE, fara a se mai lovi de contraponderea Angliei, unul din cei mai puternici aliati ai Statelor Unite in Europa. Or, din perspectiva relatiilor cu Rusia de pilda, Germania si Franta sunt mai flexibile in relatiile cu Moscova si gata oricand sa incheie o buna afacere cu Putin. Din punct de vedere geostrategic si al politicii externe, iesirea Marii Britanii din UE s-ar putea sa nu fie cea mai buna veste pentru Romania. Cristian Pantazi a explicat deja pe larg in articolul Brothers in arms. De ce vrem ca Marea Britanie sa ramina aliatul Romaniei in interiorul UE.

In mod cert vor exista efecte o serie de efecte juridice, economice si diplomatice, dar acestea sunt greu de masurat acum, cat timp nu stim inca ce vor face Scotia si Irlanda. Trebuie vazut mai intai cine iese din UE mai exact. Dar orice s-ar intampla in final, tarile cu imigratie masiva ca Romania vor privi cu neliniste acest precedent nefericit si se vor teme ca si alte state occidentale s-ar putea inchide. Un alt efect nedorit ar putea fi, deci, accelerarea imigratiei in tarile occidentale pe fondul temerii ca UE s-ar putea destrama in urmatorii ani si ca libertatea de miscare ar putea deveni in curand un vis, ca acum un deceniu.

Din fericire, Romania nu are in acest moment o miscare politica anti-UE, iar pana in acest moment, reactiile politicienilor – indiferent de culoarea lor politica – s-au pastrat pe directia pro-europeana. Aceasta este o veste buna, dar nu inseamna ca precedentul Marii Britanii nu va coagula un discurs anti-european ceva mai articulat. Interesul Romaniei pe termen lung este sa ramana cu orice pret si pe termen lung intr-o Uniune Europeana mai puternica, nu slabita de tendinte izolationiste, care ar insemna sfarsitul unui vis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro