Bruxellesul cere tuturor țărilor UE să analizeze „foarte, foarte amănunțit” vizele deja date cetățenilor ruși / Câți dintre aceștia au vize Schengen
Comisia Europeană solicită țărilor din UE și din spațiul Schengen să „revizuiască în detaliu” vizele eliberate cetățenilor ruși pentru a se asigura că aceștia nu reprezintă un risc de securitate, a declarat vineri comisarul pentru afaceri interne, citat de AFP.
Războiul împotriva Ucrainei este „și o amenințare la adresa securității noastre și nu trebuie să fim naivi, obiectivul lui Putin este de a distruge Uniunea Europeană”, a declarat Ylva Johansson într-o conferință de presă la Nuijamaa, în Finlanda, la granița cu Rusia, alături de ministrul finlandez de interne Krista Mikkonen.
Aproape un milion de ruși au vize Schengen
„Nu putem exclude ca unii să vină cu scopul de a provoca o revoltă socială, violență, violențe, lucruri de genul acesta, sau să încerce să facă propagandă. Este un aspect pe care trebuie să îl analizăm mai amănunțit”, a mai spus comisarul suedez.
UE a adoptat oficial vineri suspendarea unui acord din 2007 care facilitează eliberarea de vize pentru cetățenii ruși, măsură care va intra în vigoare luni, ca răspuns la războiul din Ucraina.
Potrivit Comisiei, mai puțin de un milion de ruși dețin în prezent vize valabile pentru spațiul Schengen.
Executivul UE urmează să publice instrucțiuni pentru statele membre, pentru a se asigura că acestea acordă prioritate la eliberarea vizelor „disidenților, jurnaliștilor, solicitanților de vize umanitare și de familie”, de exemplu.
„Trebuie să existe o examinare foarte, foarte amănunțită”
„Dar pentru cei care vin din motive neesențiale, trebuie să existe într-adevăr o examinare foarte, foarte amănunțită (…) și trebuie să fim mai restrictivi”, a continuat Ylva Johansson.
„Spunem că statele membre ar trebui să revizuiască vizele deja emise pentru ruși”, a adăugat ea.
Comisarul european a declarat că „recent, cetățeni ruși s-au aflat într-un stat membru cu unicul scop de a provoca refugiații ucraineni”.
Oficialul, care s-a aflat joi la Riga, a mai spus că decizia Letoniei, Lituaniei, Estoniei și Poloniei de a restricționa temporar intrarea cetățenilor ruși cu vize UE este „în conformitate” cu recomandările Comisiei, „conform cu ceea ce i-au spus țările baltice”.
Întrebată despre planul Finlandei de a consolida gardurile pe o parte din cei 1.300 km de frontieră cu Rusia, comisarul a declarat că „înțelege pe deplin că uneori un gard este foarte util, sau orice altă formă de barieră fizică”.
„Este la latitudinea statelor să decidă care este cel mai bun mod de a apăra frontierele externe (…) în conformitate cu legislația”, în special în materie de azil, a afirmat ea.