Bucurestiul isi lanseaza candidatura la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021 printr-un program trilogie
În anul 2021, există oportunitatea ca numele orasului Bucuresti să se alăture listei lungi de orase din diverse state europene, ce au purtat de-a lungul timpului, vreme de un an, titlul de Capitală Europeană a Culturii. Proiectul prin care capitala isi lanseaza candidatura „București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului” este structurat sub forma unei trilogii in care orasul devine atat cadru de desfasurare, cat si protagonist, iar cetatenii sai generatori de continut.
MEMORIA
Un proiect participativ despre memoria personală si colectivă a orasului Bucuresti
18 martie – 15 mai | 10:00 – 22:00 | Hanul Gabroveni | intrarea liberă
FILM | MUZICĂ | LITERATURĂ | EXPOZIȚII | ATELIERE | DEZBATERI | CONFERINȚE
Proiectul București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este structurat sub forma unei trilogii în care orașul devine atât cadru de desfășurare, cât și protagonist, iar cetățenii săi generatori de conținut.
Conceput într-un format deschis, proiectul reprezintă totodată lansarea în spațiul cultural al capitalei a noii platforme transdisciplinare: Hanul Gabroveni. Platforma își propune să aducă împreună, prin intermediul unor proiecte de acest tip, toate sectoarele vieții socio-culturale a Bucureștiului.
Prima parte a trilogiei – Memoria Orașului – are drept scop alcătuirea unei hărți cognitiv-afective a Bucureștiului pornind de la imagini fotografice și secvențe filmate extrase din colecții personale și fonduri documentare, la care locuitorii orașului sunt invitați să participe cu propriile mărturii fotografice și istorii subiective ce surprind dinamica vieții bucureștene. Sunt invitați să contribuie, în mod direct, cu propriile fotografii și secvențe filmate, atât cei care trăiesc în oraș, cât și cei care lucrează cu orașul.
Rezultatul acestui efort colectiv și participativ va fi prezentat la finalul celor două luni de cartografiere sub forma unei expoziții care are drept subiect memoria colectivă a locuitorilor orașului București, dintr-o dublă perspectivă: cea a orașului real — cu acțiuni sociale și tensiuni politice, cu traume arhitectural-urbanistice și cu boema sa artistică – și cea a orașului rememorat — așa cum trăiește el în amintirile celor care îl locuiesc.
\u000CAcest proiect lansează candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.
În anul 2021, există oportunitatea ca numele orașului București să se alăture listei lungi de orașe din diverse state europene, ce au purtat de-a lungul timpului, vreme de un an, titlul de Capitală Europeană a Culturii. Competiția naţ̦ională pentru alegerea orașului ce va reprezenta România s-a deschis în decembrie 2014. La acest titlu candidează, alături de București, orașele: Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Craiova, Arad, Sfântu Gheorghe, Oradea Alba Iulia, Brăila si Brasov.
Programul Capitală Europeană a Culturii este deja considerat unul de natură să schimbe cu totul viaţ̦a unui oras si să-i marcheze viitorul. Procesul de accedere la titlul de Capitală Europeană a Culturii începe cu 6 ani înainte si este văzut ca un proces de transformare reală a unui oras prin cultură, pentru imaginea lui, pentru infrastructura sa, pentru sectorul său cultural si pentru locuitorii săi, iar aceste schimbări generează de obicei efecte pozitive durabile, timp de multi ani după ce Anul Capitalei Culturale s-a încheiat.
Centrul Cultural ARCUB a fost desemnat de Primăria Municipiului București să coordoneze procesul de pregătire a candidaturii orașului București.
Mai multe date despre candidatura Bucureștiului vor fi anunțate în conferința de presă din 21 aprilie.
Evenimente 19 martie – 8 aprilie:
Have a Look into My Life!
Expoziție de artă și cultură romă europeană
3 – 5 aprilie
Enjoy Bucharest
Conferința Internațională a blogărilor din turism
17 aprilie – 15 mai
War and Peace in the Balkans
Expoziție de fotografie despre impactul Primului Război Mondial asupra civililor
22 – 25 aprilie
City under Microscope Bucharest
Conferința Internaționala a Iluminatorilor
ActivitĂȚi de Weekend
20 – 22 martie Film
27 – 29 martie Muzică
03 – 05 aprilie Literatură
10 – 12 aprilie Spațiul și Sacrul
17 – 19 aprilie Portret de artist
24 – 26 aprilie Festivalul Luminii
01 – 03 mai Orașul Verde
08 – 10 mai Arhive în dialog
ConferinȚe/Dezbateri
În fiecare zi de miercuri la ora 19:00
Ateliere DE EDUCAȚIE URBANĂ
Cartografiere Afectivă • Începând cu 20 aprilie