Bulgarii trec Dunarea pentru branza si loto
Preturile bulgaresti sunt mai mari decat cele romanesti, iar locuitorii orasului Ruse cumpara bilete la loteria romana pentru castigul de 10 milioane de euro, scrie publicatia bulgara Standard, citata de Rador.
“Cate doua jackpoturi ii asteapta pe cei care trec Dunarea pentu a-si face cumparaturile in Romania, sustin locuitori ai orasului Ruse. Prima lovitura e sa cumperi branza romaneasca, care este de doua ori mai ieftina decat a noastra. A doua sansa de castig e sa-ti cumperi de la vecini un bilet la loto”, scriu jurnalistii bulgari.
Cine nimereste cele sase numere la jocul de duminica va inhata 10 milioane de euro.
Scumpirea marfurilor din Bulgaria este pe cale sa schimbe actuala tendinta, aceea care ii facea pe romani sa cumpere produsele vecinilor din sud. “Pentru ei e mai rentabil deja sa-si faca cumparaturile in patrie. Locuitorii orasului Ruse au vazut deja ca branza de la Giurgiu este mult mai rentabila decat cea bulgareasca”, se arata in Standard.
Dupa majorarea pretului de colectare a laptelui, cheltuielile de transport si prelucrare a kilogramului de branza buna se apropie de 6 leva in orasul dunarean. Majorarea este de circa 50%, in ultima luna doar. Conform site-ul bulgaro-roman „Ruse-info”, dincolo de Dunare pretul branzei de vaci facute in casa este in medie de 5,50 – 6 lei. In bani bulgaresti este vorba de 3,50 de leva pe kilogram.
Gustul produsului este excelent si nu este cu nimic mai prejos fata de produsele lactate din reteaua de magazine bulgaresti, sustin locuitori ai orasului Ruse, care s-au intors din pietele din Romania.
Fasolea din noua recolta din Romania se ridica la 2-2,50 de leva pentru un kilogram, in functie de calitate. Strugurii se vand acolo in medie cu 3-3,6 leva pe kilogram, insa sunt de o calitate mult mai buna decat cei din Bulgaria, sustin cumparatorii.
Pepenele rosu costa in Romania 60 de stotinki, iar usturoiul e 3 leva pe kilogram. Cumparatorii bulgari mai sunt incantati insa si de faptul ca pe piata romaneasca poti sa si negociezi cand cumperi o cantitate mai mare de produse.