Business Report: Autostrada Sibiu-Pitesti nu va fi gata mai devreme de anul 2022; Guvernul pregateste o amnistie fiscala pentru declararea voluntara a averilor ascunse; Tot ce trebuie sa stiti despre taxele locale in 2016
Autostrada Sibiu-Pitesti nu va fi gata mai devreme de anul 2022. Cel mai asteptat proiect de infrastructura, autostrada Sibiu-Pitesti, ar putea fi finalizat in 2022, in cazul in care proiectul nu este blocat de contestatii. Oficiali guvernamentali si reprezentanti ai Ministerului Transporturilor se intrec in promisiuni desarte privind autostrada Sibiu-Pitesti. Dupa ce in toamna anului trecut se anunta ca in primavara lui 2016 vom avea studiul de fezabilitate pentru autostrada care leaga Sibiul de Pitesti si lucrarile vor incepe la sfarsitul anului, zilele trecute, oficialii MT ne-au anuntat ca nu sunt siguri cand finalizeza documentatia. „Autostrada Sibiu-Pitesti este cel mai important proiect care se afla la minister. In Romania avem cele mai scurte termene pentru studii de fezabilitate si chiar pentru proiecte. Solutia este de a nu rezilia pentru ca am fi intrat intr-un cerc vicios din punct de vedere juridic. S-a gasit o solutie de completare a acelui studiu de fezabilitate care acum nu este satisfacator cu un modul. Modulul 2, care nu a fost platit, va fi platit si executat. La nivelul CNADNR vom face o unitate de implementare a proiectului pentru acest contract. La sfarsitul anului speram sa finalizam studiul de fezabilitate”, declara, intr-o emisiune la TVR, ministrul Transporturilor, Dan Marian Costescu, scrieCapital.ro.
Piaţa gazelor pentru populaţie este, de facto, liberă. Ruşii şi ţiţeiul ieftin au blocat scumpirile viitoare impuse de FMI. În acest moment, preţul gazelor de pe piaţa liberă a coborât la nivelul celui reglementat pentru populaţie. Potrivit legii de aprobare a calendarului de liberalizare a preţului la gaze convenit cu FMI, se întrunesc toate condiţiile ca piaţa consumatorilor casnici să fie declarată oficial ca fiind liberă înainte de 1 iulie 2016. Ulterior acestei decizii, românii vor putea negocia individual cu orice furnizor preţul pe care ar urma să-l plătească pentru gazele consumate în gospodăria proprie. Preţul gazului destinat consumatorilor casnici este, în acest moment, la nivelul celui tranzacţionat pe piaţa liberă. Prin urmare, conform memorandumului încheiat cu FMI, piaţa poate fi declarată ca fiind liberalizată anticipat încă din 1 iulie, acest an, şi nu în 2021, conform calendarului aprobat anul trecut prin HG 488/2015, anuntaEconomica.net.
Cat ne-a costat alimentarea cu energie electrica si gaze in zilele de ger si cine suporta costurile? Romania a trecut cu brio cele aproape zece zile de ger din luna ianuarie, atat din punct de vedere a aprovizionarii cu energie electrica cat si din punctul de vedere al aprovizionarii cu gaze. Chiar daca sistemul national de transport gaze a avut ceva emotii, consumul crescand de la o medie de iarna de 50 milioane metri cubi pe zi la peste 62 milioane metri cubi pe zi, importurile suplimentare, oprirea unor instalatii, extractia din depozite au facut sa nu intram in colaps. Cu speranta ca o asemenea perioada de ger nu va mai veni in iarna asta, normal ar fi ca in cateva zile sa tragem linie si sa vedem cat ne-a costat mobilizarea asta generala, atat pe partea de alimentare cu energie, cat si pe cea de alimentare cu gaze naturale. Si dupa ce vom cunoaste costurile reale, ar fi normal sa stim si cum au fost repartizate ele pe categorii de producatori, dar mai ales de consumatori, informeazaEnergy-Center.ro.
Clasa saraca merge-n paradis, clasa avuta – in paradisuri fiscale si la Davos. Clasa de mijloc merge la banca. Represiunea financiara prezenta este o consecinta a hiper-monetarismului global emis de marile banci centrale, intr-un razboi in surdina al finantelor mondiale. Deponentul si investitorul individual au devenit astfel si finantatori indirecti ai deficitelor suverane, prin randamente la depozite si investitii care nu compenseaza suficient riscul investitional. Obligatiunile suverane emise de statele respective sunt astfel transformate din titluri de rata fara risc in titluri cu risc dar fara rata de randament. Iar cand corectia bursiera ca si cea mai recenta se masoara cu 2 cifre, randamentul real de 0% devine dintr-o data un plasament foarte bun. In realitatea curenta a unui inceput de an volatil si incert, represiunea financiara mondiala continua si se manifesta prin randamente foarte mici, negative, in care deponentii platesc erorile creditorilor dar si cele ale unei datorii publice mai mari. Integral peCursdeguvernare.ro.
Noul Mercedes-Benz Clasa E va primi cinci motorizari in acest an. Noul Mercedes-Benz Clasa E, prezentat in cadrul Salonului Auto de la Detroit de la inceputul acestui an, este deja disponibil pentru precomenzi in trei variante de motorizare cuplate la transmisii automate cu noua rapoarte. Gama de propulsoare va fi extinsa din vara cu alte trei motorizari pe benzina si doua diesel, ajungand astfel la opt versiuni. Astfel, din iunie vor putea fi comandate si variantele E 250 (2.0 turbo, 211 CP), E 300 (2.0 turbo, 245 CP), E 400 4 MATIC (3.0 turbo, 333 CP), plus noile dieseluri de 2,0 litri E 200 d (150 CP) si E 250 d (194 CP) cuplat la tractiunea integrala 4MATIC. Tot din vara acestui an vor fi disponibile si primele versiuni cu transmisii manuale in sase rapoarte pentru noul Mercedes-Benz Clasa E, cuplate la motorizarile E 200 si E 220 d, iar din 2017 va fi oferita si o varianta 4MATIC pentru motorizarea E 350 d. Cat despre hibridul plug-in anuntat inca din momentul lansarii, denumit E 350 e, acesta isi va cunoaste primii clienti in a doua jumatate a anului curent, anuntaAuto-Bild.ro.
Tot ce trebuie sa stiti despre taxele locale in 2016. Schimbarea sistemului de taxare a cladirilor, din acest an, a pus pe jar persoanele fizice care au in proprietate cladiri nerezidentiale sau cu utilizare mixta: locuinta si sediu social. Daca in primul caz, se vor confrunta cu o impozitare mai mare, in principal din cresterea cotei de impozit, in al doilea caz apar mai multe intrebari. Ne-am propus sa raspundem celor mai spinoase probleme, dar va trebui sa retineti ca optiunea de a declara cladirea ca rezidentiala, pentru a evita taxa locala majorata, va induce alte riscuri legate de activitate, atat in cazul PFA, cat si al firmelor, informeazaCapital.ro.
Guvernul pregateste o amnistie fiscala pentru declararea voluntara a averilor ascunse. Persoanele care detin venituri sau patrimoniu sustrase fiscalizarii vor primi o perioada de gratie, de pana la sase luni, pentru a le declara si a-si plati taxele, scapand astfel de acuzatia de evaziune fiscala. Dupa acest interval, cei care vor evita sa se conformeze legii urmeaza sa fie impozitati cu 50%, au declarat, pentru Profit.ro, surse guvernamentale. Codul fiscal va fi modificat, in perioada urmatoare, astfel incat sa fie acordata o perioada de gratie pentru conformarea voluntara la plata, asa numita „amnistie fiscala”, celor care au surse de venit, bani sau bunuri nefiscalizate. Dupa incheierea acestei perioade, care ar putea fi de trei sau sase luni, vor fi depuse declaratii de patrimoniu, iar cei care nu si-au declarat averea reala vor suporta un impozitat penalizator de 50%, potrivit Profit.ro. Masura ii scapa pe cei vizati de acuzatiile de evaziune fiscala, nu insa si de raspundere penala in cazul in care veniturile provin din activitati ilegale, scrieEconomica.net.