Sari direct la conținut

Business Report: Ce afaceri poti sa incepi cu 10.000 de euro; Biserica – cifra de afaceri de sute de milioane de euro; Brokerii se plang ca romanii nu stiu ce e aia bursa, dar majoritatea romanilor nu stiu nici ce e un card de debit; Ce sectoare au saltat economia Romaniei; Actiunile SIF-urilor au coborat cu pana la 4,6%

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Biserica – cifra de afaceri de sute de milioane de euro. Din lumanari si calendare, din pelerinaje si cherestea, dar si din donatii si sponsorizari publice si private, in vistieria cultelor din Romania intra, anual, o suma cu opt zerouri In 2010, Patriarhia Romana a raportat la ANAF venituri de peste 68 milioane lei. In acelasi an, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a avut incasari de 48,5 milioane lei, Arhiepiscopia Tomisului – 43 milioane lei, Arhiepiscopia Bucurestilor – 34 milioane lei, iar Eparhia Reformata din Ardeal – 29 milioane lei. In total, eparhiile principalelor culte (fie ele mitropolii, episcopii, dioceze, uniuni de biserici etc.) au avut, anul trecut, venituri de circa 450 de milioane de lei (aproape 110 milioane de euro). La acestea se adauga incasarile entitatilor mai mici (protopopiate, parohii, manastiri etc.), precum si ale companiilor detinute de biserici. Acestea totalizeaza si ele, cu siguranta, zeci, daca nu sute de milioane de euro anual. O cifra reala nu stiu nici autoritatile, avand in vedere ca multe entitati religioase nu-si depun bilanturile, scrie Capital.ro.

Tabara: Vom putea exporta carne de porc in UE. Tara noastra va putea exporta carne de porc pe teritoriul Uniunii Europene (UE), incepand de la intai ianuarie 2012, ne-a declarat Valeriu Tabara, ministrul agriculturii. „Am confirmarea de la Comisie ca se va ridica restrictia de export a carnii de porc in UE. M-a sunat si comisarul pe agricultura Dacian Ciolos sa-mi confirme acest lucru. Comunicarea este facuta de la Bruxelles, mai este de realizat doar partea de birocratie. Vom primi si in scris aceasta informare. Este un lucru extraordinar, asteptam de mult aceasta veste. In adoptarea acestei hotarari au avut un rol important si crescatorii, si asociatiile profesionale, si misiunea noastra la Bruxelles, si comisarul Ciolos”. Ministrul Tabara ne-a spus, ieri, ca ridicarea acestei restrictii va conduce atat la relansarea pietei carnii de porc, cat si la o crestere a valorii adaugate in sectorul cerealelor, care se va regasi intr-o balanta comerciala pozitiva in domeniul produselor alimentare: „Am fost tributari ani de zile importurilor de carne de porc, pentru ca altfel nu puteam exporta mezeluri. Importam 35-37% din necesarul de carne de porc. Faptul ca vom putea exporta acest produs pe teritoriul Uniunii Europene va fi un avantaj si pentru relatia noastra cu tarile terte UE, care ne penalizau pentru acest handicap pe care il aveam”, anunta Bursa.ro.

Brokerii se plang ca romanii nu stiu ce e aia bursa, dar majoritatea romanilor nu stiu nici ce e un card de debit. 4 romani din 10 nici nu sunt interesati de ce produse au bancile. Brokerii se plang ca foarte putini romani investesc la Bursa, spre deosebire de situatia de pe pietele dezvoltate, unde este un lucru comun ca populatia sa aiba investitii in actiuni, insa majoritatea romanilor au un grad redus de cunoastere a produselor financiare chiar mai simple, cum sunt de exemplu, cardurile de debit, asa cum arata rezultatele unui sondaj realizat de GFK Romania pentru Asociatia Romana a Bancilor (ARB). Potrivit acestui sondaj, 55% dintre respondenti au o cunoastere foarte scazuta a cardurilor de debit, in timp ce in ceea ce priveste Internet bankingul procentul ajunge la 80%. Sondajul a fost realizat in perioada 8 iunie-23 iunie 2011 pe un esantion de 1.000 de persoane, informeaza Economic Times.

Ce afaceri poti sa incepi cu 10.000 de euro. Tinerii, persoanele cu mici economii care vor sa aiba inca o sursa de venit sau cei care au lucrat pentru multinationale si au identificat un potential pe care il pot valorifica pe cont propriu, incep in general afaceri cu investitii de pana in 10.000 de euro. De asemenea, francizele de pana in 10.000 de euro sunt cele mai cautate. „Evident ca amploarea pe care o va avea acest business (n. red. – inceput cu pana in 10.000 de euro) va fi una de dimensiuni reduse, cel putin in primii ani ai afacerii, iar numarul de angajati va fi tinut in maximum cinci, incluzandu-l pe antreprenor. Dupa ce afacerea se echilibreaza si se pune pe picioare (din banii pe care aceasta ii produce si cu un istoric de cativa ani in spate), compania poate avea access la finantare pentru dezvoltarea afacerii”, spune Iulia Antonescu, consultant la compania de consultanta Visionwise Consulting. Alexandru Alecu, fondatorul videt.ro, spune ca daca incepi cu 10.000 de euro, asteptarile nu pot fi foarte mari, scrie Startups.ro.

Managerul care a ingropat Oltchim, judecat de AGA. Actionarii combinatului din Ramnicu Valcea hotarasc astazi daca il vor inlatura de la conducere pe directorul care l-a condus de la „Perla petrochimiei” la „Cenusareasa economiei”. Adunarea Generala Ordinara a actionarilor Oltchim voteaza astazi daca il va revoca pe Constantin Roibu si din functia de director general, dupa ce l-a inlaturat din cea de presedinte al Consiliului de Administratie. Sub conducerea acestuia, combinatul Oltchim, altadata „perla petrochimiei romanesti”, a ajuns intr-o situatie dramatica, aproape fara iesire. Principalul motiv mentionat pentru care „Roibu-imparat” trebuie sa paraseasca jiltul de director general este deteriorarea continua a situatiei combinatului. Acesta inregistra, pe 30 iunie 2011, datorii totale de aproape 2,45 miliarde de lei, dintre care 153,97 milioane de lei sunt din acest an, anunta EVZ.

Ce sectoare au saltat economia Romaniei. Cresterea cu 8,5% a sectorului agricol in trimestrul al treilea din acest an a propulsat Romania pe prima pozitie in topul celor mai dinamice economii din Uniunea Europeana. Detaliile privind evolutia economiei din trimestrul al treilea si din primele noua luni ale acestui an arata ca principalul motor al cresterii Produsului Intern Brut (PIB) a fost agricultura. Acest sector a avut un avans surprinzator de 22,1% fata de acelasi trimestru din 2010, respectiv de 8,5% fata de trimestrul anterior si de 16,4% fata de intervalul ianuarie-septembrie 2010. Cu asemenea performante in agricultura, care reprezinta 12,3% din PIB-ul trimestrului III, economia a avansat, per ansamblu, cu 4,4% fata de acelasi trimestru din anul trecut si cu 1,8% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor raportate ieri de Institutul National de Statistica. Aceste cifre plaseaza Romania pe primul loc intre cele 18 tari din Uniunea Europeana care si-au raportat la Eurostat evolutiile din trimestrul al treilea, informeaza Adevarul.

De ce au cautat norvegienii pomii din Odorhei cu GPS-ul. Guvernul Norvegiei a construit in judetul Harghita o fabrica in care taranii prepara gemuri si siropuri dupa retete vechi de secole. Intregul proiect a costat un milion de euro. Marfa este in mare parte exportata in Occident, dar se vinde si la pensiunile sau targurile traditionale din Romania. „Inca mai exista oameni care au curaj sa viseze”, spune Orban Arpad, directorul regional al Fundatiei „Civitas” pentru Societate Civila. Am descoperit in judetul Harghita, in depresiunea Odorhei, proiectul unor oameni care cred in ideea ca in tara asta putem manca din propria recolta, fara sa avem nevoie de importuri. „Multi zic ca nu se mai poate face nimic. Dar totusi trebuie sa ne luam destinul in propriile maini”, zice interlocutorul nostru. Ce-i drept, destinul producatorilor autohtoni a fost schimbat nu din imboldul autoritatilor romane, ci printr-un program finantat de Guvernul Norvegiei, care a investit un milion de euro intr-o fabrica mai putin obisnuita. Pentru a revigora traditia locala, de secole, a gemurilor si siropurilor. Exista numai hala si utilajele de ultima generatie. Fructele sunt aduse la fabrica de localnici, anunta Romania Libera.

Actiunile SIF-urilor au coborat cu pana la 4,6%. Bursa de la Bucuresti a scazut ieri cu 1,02%, intr-o piata in care investitorii au urmat linia descendenta a burselor externe si au introdus mai multe ordine de vanzare, in special pentru actiunile SIF-urilor, care au coborat cu pana la 4,6%. Putinii investitori prezenti la tranzactionare la BVB au plasat inca de la deschidere ordine de vanzare la preturi in scadere usoara, dupa ce bursele externe au coborat, influentate de avertismentul S&P ca ar putea reduce ratingurile a 15 tari din zona euro. Astfel, piata a scazut cu aproape 0,9% in primele minute, insa spre mijlocul zilei a inceput sa revina usor spre nivelul de la finalul sedintei precedente. In cazul actiunilor celor cinci SIF-uri, investitorii au plasat mai multe ordine de vanzare in a doua parte a sedintei, la preturi cu peste 3% mai reduse, desi ordinele au fost pentru volume reduse, anunta Bursa.ro.

Primul podium pentru Dacia Lodgy Glace. La prima sa prezenta in Trofeul Andros, Dacia Lodgy Glace a obtinut un loc pe podium, ca urmare a performantei realizate de Evens Stievenart, clasat al treilea in etapa de la Val-Thorens. In pofida conditiilor dificile provocate de absenta ghetii, Alain Prost, Nicolas Prost si Evens Stievenart au demonstrat calitatile noului vehicul de competitie. Saptamana viitoare, in etapa de la Andora, Team-ul Dacia va evolua cu gandul la victorie. Desi iarna nu si-a facut inca simtita prezenta pe deplin in Alpi, Alain Prost, Evens Stievenart si Nicolas Prost au abordat cu incredere etapa din statiunea franceza Val-Thorens. Obiectivul lui Nicolas, debutant la acest nivel al competitiei, era acela de a se face remarcat. De partea lor, Alain si Evens au confirmat ceea ce constatasera inca din faza de pregatire: Dacia Lodgy Glace este un vehicul de competitie eficient si agil, informeaza 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro