Sari direct la conținut

Business Report: Cea mai performanta bursa din lume a crescut cu 23% in primul semestru; Unda de soc din Grecia ocoleste, deocamdata, bancile elene din Romania; Optimism in comertul online: Piata se tripleaza in 2012 la un miliard de euro; Forbes: Unde se afla cele mai ieftine terenuri?

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Cea mai performanta bursa din lume a crescut cu 23% in primul semestru. Romania ocupa locul 16 la nivel global. Venezuela a avut cea mai performanta bursa din lume in primul semestru, aceasta aducand investitorilor un castig mediu de 23%, potrivit unei analize realizate de firma de investitii Bespoke Investment Group. Pe locul doi in topul burselor cu cele mai mari cresteri se plaseaza Bulgaria , cu un avans de 14,2%, aceasta fiind urmata de Letonia, care a avansat in primul semestru cu 12,5%. Acestea sunt de altfel si singurele burse care au avansat cu mai mult de 10% de la inceputul acestui an. In analiza au fost luate in calcul 78 de piete. Cu o crestere de 4,5%, Bursa din Romania ocupa locul 16 la nivel global, fiind inaintea Poloniei (2,11%), Marii Britanii (0,78%) sau Austriei, care a scazut cu 3,7% in primele sase luni, scrie Economic Times.

Unda de soc din Grecia ocoleste, deocamdata, bancile elene din Romania. Bancpost este prima banca romaneasca cu capital grecesc care ia o pozitie publica dupa doua saptamani in care ingrijorarile cu privire la criza din Grecia au dominat agenda internationala. Bancile grecesti reprezinta acum 17% din sistemul bancar romanesc, iar problema Atenei poate deveni rapid problema Bucurestiului. Doar ca nu pare sa fie deloc asa, cu exceptia influentelor asupra ratei cursului valutar, pentru Romania criza greceasca aproape ca nu exista, singurele semne ca ceva se intampla fiind o liniste apasatoare din zona bancilor si cateva declaratii preventorii din partea reprezentantilor Bancii Nationale, anunta Capital.ro.

Peste 20 milioane euro pentru Programul „Bazinul Marii Negre 2007-2013”. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a lansat cel de-al doilea apel de propuneri de proiecte pentru Programul Operational Comun „Bazinul Marii Negre 2007-2013”. In cadrul prezentului apel sunt disponibile fonduri ENPI (European Neighbourhood and Partnership Instrument) in valoare de peste 15 milioane de euro, iar Turcia participa cu 5,3 milioane euro – fonduri IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance). Cofinantarea Uniunii Europene este de maxim 90% din totalul costurilor eligibile la nivel de proiect. Proaspatul apel lansat de MDRT are termen de depunere 30 septembrie 2011, informeaza Bursa.ro.

Optimism in comertul online: Piata se tripleaza in 2012 la un miliard de euro. Daniel Nicolaescu, CEO-ul ePayment, integrator de plati online, crede ca piata de comert electronic va ajunge la un miliard de euro pana la sfarsitul anului 2012. Nicolaescu a facut aceasta estimare in conditiile in care piata de comert electronic din Romania este sustinuta de peste putin 2.000 de magazine online active si a fost estimata la 350 milioane euro in 2011. In comparatie, Polonia are o piata de 4 miliarde euro (5.000 magazine), Cehia de 3,1 miliarde euro, iar Ungaria de 650 milioane euro, potrivit datelor oferite de catre reprezentantii Gecad ePayment. Nicolaescu nu a inclus in estimarea oferita platile pentru servicii de turism sau platile online de utilitati, scrie Money.ro.

Cercul vicios din piata rezidentiala. Pretul mediu de strigare al apartamentelor a mers in cerc in primele sase luni ale anului. Daca in decembrie 2010, proprietarii si dezvoltatorii cereau in medie 1.033 euro/mp in iunie, acesta a ajuns la 1.034 euro/mp, dupa ce a urcat si la peste 1.050 euro/mp in primul semestru din 2011, potrivit imobiliare.ro. Fata de iunie 2010, media preturilor cerute pentru apartamente a scazut cu 11,2%, valoarea solicitata atunci fiind de 1.163 euro/mp. In Bucuresti se cer in medie 1.179 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi, mai putin cu circa 1% fata de luna mai, dar daca vorbim doar de apartamentele noi, acesteau s-au scumpit cu 7,2% fata de decembrie 2010, stare de lucruri care nu se poate explica nici din punct de vedere al economiei, a carei revenire e mai degraba simbolica (0,7% in T1 2011) si cu atat mai putin pe fondul cresterii cererii, din cauza puterii de cumparare scazute, cu o inflatie de peste 8,4% si a creditelor mai scumpe din cauza cresterii Euribor, anunta Business Cover.

Incepand de luni, 11 iulie, Bursa isi prelungeste programul de tranzactionare. Bursa de Valori Bucuresti (BVB a anuntat azi ca, incepand cu 11 iulie 2011, sedinta de tranzactionare se va prelungi cu 15 minute pana la 16:45. Programul de tranzactionare se va modifica dupa cum urmeaza: pentru actiuni tranzactionate pe segmentele de piata BVB si RASDAQ, titluri de stat, unitati de fond, produse structurate si contracte futures, informeaza Economic Times.

BMW revine la Hollywood. Unul dintre automobilele BMW furnizate pentru urmatorul film care il va avea pe Tom Cruise in rolul principal este prototipul BMW Vision EfficientDynamics. Masina a fost selectata pentru tehnologia de avangarda si pentru ca a fost considerata cel mai spectaculos supercar electric al momentului. Modelul BMW i8, care a avut prototipul BMW Vision EfficientDynamics ca sursa de inspiratie, este programat sa intre in productia de serie in anul 2013, scrie 24auto.ro.

Prin ce se deosebeste Google+ de rivalul sau, Facebook. Reteaua de socializare lansata de americanii de la Google are sanse sa atraga utilizatori datorita unei importante crescute acordata confidentialitatii, spre deosebire de concurenta. Lansarea pe internet a unei noi retele de socializare care sa fi invatat din „greselile” celor existente ar putea fi solutia miraculoasa pentru gigantul american Google. Facebook, principalul rival al Google+, pierde multi clienti la nivel mondial, in special din cauza problemelor legate de intimitate si de comercializarea excesiva a site-ului. Google nu se afla la prima incercare de a ataca suprematia celor de la Facebook in domeniul socializarii on-line, printre ele numarandu-se Google Wave si Google Buzz. Noul serviciu pare a fi, insa, cea mai indrazneata miscare, anunta EVZ.

Forbes: Unde se afla cele mai ieftine terenuri? Criza imobiliara din ultimii trei ani a dus la scaderi semnificative de pret pe segmentul de terenuri. Pe piata sunt acum oferte de sub 100 de euro pe metrul patrat. Cel mai mic pret mediu pe metru patrat – 83 de euro – se inregistreaza in prezent in cartierul Vitan-Barzesti, potrivit unei analize realizate de Impact Developer & Contractor. Pe locul doi in acest top se situeaza cartierul Ferentari (100 de euro pe metru patrat), urmat de Soseaua Alexandriei (108 euro) si cartierele Ghencea si Pantelimon (162 de euro). Totodata, aceste zone prezinta cel mai mic interes pentru investitorii speculativi, intrucat diferentele dintre pretul maxim si cel minim – cu alte cuvinte profitul care poate fi obtinut din revanzare – sunt nesemnificative, informeaza Adevarul.

Cat i-a crescut averea celui mai bogat membru al Guvernului Boc. Aproape noua hectare de teren agricol in Prahova, un teren intravilan cu o suprafata de 2.421 mp, un autoturism MiniCoopers si doua BMW, unul X5, celalalt M6, si aproximativ jumatate de milion de lei in plus in depozitele bancare. Asta reiese in plus, la o prima vedere, daca se face o comparatie intre declaratia de avere depusa la preluarea mandatului in 2009 si cea depusa la jumatatea lunii iunie 2011. Toate acestea ii apartin lui Marin Anton, care din vara lui 2010 ocupa functia secretar de stat in Ministerului Mediului, dupa ce in 2009 a fost numit secretar de stat la Ministerul Transporturilor, scrie Capital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro