Sari direct la conținut

Business Report: Cele mai usoare locuri de munca din Romania; Autostrada de lux a Romaniei: 16 milioane de euro/km; Cum pot ajunge actiunile Petrom pe o singura mana; Mecanismele crizei imobiliare; Statul are tot mai putine actiuni la Fondul Proprietatea

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Cele mai usoare locuri de munca din Romania. Unii dintre de compatriotii nostri se pot lauda cu slujbe total lipsite de stres, foarte bine platite in raport cu efortul depus sau unde castiga bani buni, facand exact ceea ce le place cel mai mult. Un studiu realizat recent online arata ca 38% dintre romanii intre 18 si 25 de ani cred ca slujba ideala este aceea de manager de petrecere. Ceea ce nu par sa stie ei este ca exista numeroase alte locuri de munca la care te poti simti ca si cand ai fi, de fapt, in timpul tau liber sau care iti ocupa numai o mica parte a zilei, oferindu-ti, in acelasi timp, venituri peste medie. Intamplator sau nu, majoritatea acestora sunt in aparatul bugetar sau in cadrul unor activitati mai mult sau mai putin exclusiviste, scrie Capital.ro.

Compania Nationala a Uraniului mai construieste doua fabrici la Feldioara. Compania Nationala a Uraniului va demara la finele acestui an un proces amplu de investitii in comuna Feldioara din judetul Brasov. Potrivit unui anunt postat pe site-ul companiei, la Feldioara vor fi construite inca doua fabrici, pe langa cea existenta in prezent – de preparare a minereurilor uranifere si, respectiv, de rafinare a concentratelor tehnice de uraniu. In prezent, sucursala Feldioara a Companiei Nationale de Uraniu are 600 de angajati si desfasoara activitati de prepararea/prelucrarea si concentrarea minereurilor uranifere si de rafinare a concentratelor tehnice uranifere in vederea realizarii pulberii sinterizabile de UO2 (dioxid de uraniu) – materie prima pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar la Centrala Nuclearo-Electrica Cernavoda, anunta Bursa.ro.

40 de ani de cand SUA au abandonat aurul. 40 de ani de dezordine financiara. Anul acesta, pe 15 august, se implinesc 40 de ani de cand SUA au renuntat unilateral la etalonul aur, adica la covertibilitate deplina a dolarului american in aur. S-a pus astfel capat sistemului instituit la Bretton Woods in 1945, cand dolarul american a devenit moneda de referinta si de rezerva a statelor lumii. Cursurile de schimb au fost fixate fata de dolar, si implicit fata de aur, marja de variatie fiind de 1%. In 1970, Statele Unite au trecut de la un excedent al balantei de plati la un deficit puternic. Finantele tarii au devenit impovarate de razboiul din Vietnam si importurile de produse din Europa au crescut. De asemenea, industria de razboi a determinat somajul sa se reduca puternic intr-o perioada scurta de timp, ceea ce a pus presiune pe preturi. Fed a inceput sa tipareasca dolari, astfel ca acoperirea cu aur a monedei a cazut de la 55% la 22% in scurt timp, dupa ce imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial 60% din cantitatea de dolari americani era acoperita cu aur, informeaza Money.ro.

Cel mai rapid cabrio cu 4 locuri din lume – Brabus 800 E V12. Celebra casa de tuning Brabus a dezvaluit cea mai recenta creatie a sa, 800 EV12 Cabriolet, prezentata cu titlul de cel mai rapid cabriolet cu 4 locuri din lume. Masina dispune de o putere de 800 CP si un cuplu de 1120 Nm, furnizate de propulsorul V12 de 6,3 litri biturbo. Motorul este o evolutie a celui de 5,5 litri de pe modelul S600. Gratie imensei puteri, care este transmisa la roti prin intermediul unei cutii automate, cel mai rapid cabrio cu 4 locuri de pe planeta este capabil de urmatoarele acceleratii: 0-100 km/ora in 3,7 secunde; 0-200 km/ora in 9,9 secunde; 0-300 km/ora in 23,9 secunde. Viteza maxima este de 370 km/ora, scrie 24auto.ro.

Autostrada de lux a Romaniei: 16 milioane de euro/km. Cel mai pagubos proiect de infrastructura din ultimii 20 de ani este fara doar si poate Autostrada „Bechtel”. Si daca lucreaza, si daca stau, americanii tot iau bani de la statul roman. Pana acum americanii de la Bechtel au terminat doar putin peste 50 de kilometri din cei 415 km ai Autostrazii Transilvania, si au incasat peste 1,2 miliarde de euro. In 2003, la semnarea contractului, proiectul a fost estimat la 2,2 miliarde de euro. Intre timp, contractul a fost renegociat, s-au mai redus ceva costuri, dar tot ridicate raman. Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a declarat intr-un interviu acordat Capital, ca autostrada este necesara, dar depinde de pret. Ministrul doreste incadrarea in standardele de cost sau cel putin sa ajunga la valoarea contractelor de pe Coridorul IV paneuropean (7 mil. euro/km), pentru ca sunt si tronsoane unde pretul la Autostrada Bechtel ajunge si la 25 milioane de euro/km, anunta Capital.ro.

Cum pot ajunge actiunile Petrom pe o singura mana. Astazi se da startul la Bursa de Valori Bucuresti pentru vanzarea pachetului de 9,84% din participatia pe care o mai detine statul la Petrom. 85% din pachet este destinat investitorilor institutionali, precum fonduri de investitii sau de pensii, iar restul pentru persoanele fizice. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a avizat un pret maxim de oferta de 0,46 lei pe actiune, mai mare cu 15% decat cotatia pietei. Daca intregul pachet de actiuni va fi vandut la pretul maxim, statul ar obtine 610 milioane de euro, informeaza Adevarul.

6 metode de ascuns averea. Tranzactiile imobiliare directe sau prin interpusi, transferarea tuturor bunurilor pe firme, imprumuturile de la rude de gradul I sau II sau catre firme, mostenirile, donatiile si darul de la nunti sau botezuri sunt indicii din declaratiile de avere ale demnitarilor care ridica suspiciuni inspectorilor ANI. Romania libera face un inventar al metodelor folosite de demnitari pe-n-tru a-si ascunde averile din declaratiile publice. Studiind mai multe astfel de documente, se detaseaza clar o serie de tertipuri folosite de acestia pentru a-si motiva veniturile obtinute din alte surse decat cele declarate la Fisc, scrie Romania Libera.

Cum sa-ti deschizi o agentie loto la tine in cartier. In Romania, exista o agentie loto la 11.000 de locuitori, in timp ce media europeana este de o agentie la 1.600 de locuitori. Compania Nationala Loteria Romana (CNLR) vrea sa schimbe aceasta statistica pe baza ideii de franciza, relateaza revista „Capital”. „In prezent, 1.007 din cele 1.949 de agentii loto sunt agentii mandatare, adica se lucreaza in baza unui contract de mandat, iar partenerii nostri castiga din comisioane. Incercam sa dezvoltam tipul acesta de colaborare”, spune Mihai Boboc, sef serviciu vanzari CNLR. El sustine ca orice agent economic poate sa devina agentie loto mandatara, anunta EVZ.

Dispar magazinele Penny? Retailerul german Rewe Group ar putea renunta la diviziile Penny din Romania si Bulgaria. Retailerul german Rewe Group ar putea renunta la diviziile Penny din Romania si Bulgaria, iar compania de investitii Enterprise Investors, prezenta in Romania prin reteaua de magazine Profi, ar putea fi interesata de preluare, potrivit publicatiei germane Lebensmittel Zeitung. Rewe analizeaza operatiunile internationale ale diviziei de discount Penny, scrie Lebensmittel Zeitung, citata de portalul Planet Retail. Publicatia germana sugereaza ca operatiunile Penny din ambele tari au ratat, pana in prezent, tintele interne stabilite, informeaza Gandul.

Mecanismele crizei imobiliare. Analistii sustin ca piata din Romania este inca imatura, departe de a se fi stabilizat, astfel incat nu putem afirma cu certitudine ca se apropie sfarsitul crizei imobiliare care a pus pe butuci sute de proiecte. Peste noapte, adica in doar cativa ani, un apartament din Bucuresti care costa 20.000 de dolari a ajuns la pretul de 100.000 de euro. Cresterea spectaculoasa, profitul pe masura pentru cei care au cumparat ieftin si au vandut scump, i-au incurajat pe romani sa arunce sume mari pe segmentul imobiliar, scrie Adevarul.

Statul are tot mai putine actiuni la Fondul Proprietatea. Doar in luna iunie participatia statului la Fond a scazut sub 19%, dupa un transfer de actiuni catre cei cu drept de despagubire. Franklin Templeton vrea sa listeze Fondul Proprietatea (FP) la Bursa din Varsovia, incepand din primul trimestrul al anului 2012. Argumentele listarii secundare vizeaza „vizibilitate sporita in randul investitorilor institutionali internationali, inclusiv al celor specializati in fonduri de investitii cu perspectiva pe termen lung”, cum ar fi, de exemplu, fondurile de pensii. Si cum de la listare pretul actiunilor a mers mai mult in jos, listarea la Bursa din Varsovia ar putea incuraja accesul la actiunile FP si al altor investitori, crescand cererea suplimentara pentru actiuni, anunta Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro