Sari direct la conținut

Business Report: Cum isi aleg locuintele cumparatorii din Romania; Insolventa: pentru unii muma, pentru altii ciuma; Actiunile Petrom si OMV au potential de crestere de 30%, respectiv 40%; Bursa de la Bucuresti, inclusa in Dow Jones Global Exchanges Index

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Insolventa: pentru unii muma, pentru altii ciuma. Daca ai de recuperat datorii de la o alta firma, nu prea ai de ce sa nadajduiesti la reusita. Daca aceasta a intrat in insolventa si si-a intocmit un plan de reorganizare, tocmai ai primit lovitura de gratie, cu sanse de succes aproape de zero. Poveste adevarata: in 2006 lua fiinta, in Oradea, o companie de distributie pentru masini de profile pentru tencuieli si accesorii pentru zidarie. Inceputul a fost bun. Pe o piata a constructiilor in crestere, veniturile au crescut numai intre 2007 si 2008 de 4,4 ori, pana la circa doua milioane de euro. Prin urmare, patronii au decis extinderea in tara. Din nefericire pentru ei (si pentru furnizorii lor), aceasta strategie a venit in cel mai neprielnic moment, coincizand in mare cu prabusirea pietei imobiliare. Si, pe scurt, dupa cum se precizeaza in documentele oficiale, „lipsa lichiditatilor a dus implicit la imposibilitatea achitarii datoriilor catre furnizorii curenti si catre bugetul de stat”, in mai 2010 incepandu-se procedurile de intrare in insolventa, scrie Capital.ro.

Pretul petrolului a scazut cu trei dolari. Cotatia petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a scazut cu 3,59 dolari, la 110,62 dolari pe baril, iar la ora 12:00 GMT era tranzactionat la circa 111 dolari pe baril. Petrolul destinat pietei americane a fost cotat in scadere cu 2,76 dolari, la 92,67 dolari pe baril. Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a revizuit miercuri in scadere estimarile privind cresterea PIB la 2,7-2,9% pentru acest an, de la ritmul de 3,1-3,3% prognozat in aprilie, iar pentru 2012 banca anticipeaza o crestere economica de 3,3-3,7%, usor mai atenuata fata de cifrele de 3,5-4,2% prezentate anterior, anunta Money.ro.

„Oltchim” Ramnicu Valcea a ajuns la un randament de 99%. Titlurile „Oltchim” Ramnicu Valcea (OLT) au adus cele mai mari castiguri investitorilor, in ultima luna, apreciindu-se cu 99%, in perioada 20 mai – 22 iunie. Lansarea unei oferte publice de cumparare a titlurilor „Oltchim” Ramnicu Valcea (simbol OLT) nu face parte, cel putin pentru acest moment, din planurile PCC SE, interesata, in schimb, sa participe la privatizarea combinatului, a declarat, pentru ziarul BURSA, Wojciech Zaremba, re-prezentantul PCC pentru Romania. Declaratia vine in contextul in care PCC SE a anuntat, luni seara, ca actioneaza concertat cu fondul de investitii Carlson Ventures, detinand impreuna circa 31% din capitalul social al combinatului valcean. Principalii indici bursieri au continuat scaderea in perioada 20 mai – 22 iunie, informeaza Bursa.ro.

Cum isi aleg locuintele cumparatorii din Romania. Faptul ca Prima Casa a fost si este mai degraba un program de sustinere a bancilor nu e vreo mare noutate, dar e dovedit si de un studiu recent al BCR, care a vandut in 2010 ceva mai mult de 1.100 de credite ipotecare dintre care 940 au fost prin Prima Casa. Fara acest program recolta BCR ar fi fost de doar 160 de credite, adica ceva mai mult de 13 pe luna. Prima Casa este importanta insa si pentru cumparatori, care ar achizitiona locuinte prin intermediul programului guvernamental in proportie de 45,54% in provincie si 41,51% in Bucuresti. De asemenea, potentialii clienti sunt „prizonierii” Prima Casa prin prisma avansului cuprins intre 5% si 10% si preferat de 47,5% dintre respondentii studiului BCR in provincie si de 42,86% in Bucuresti, scrie Business Cover.

Actiunile Petrom si OMV au potential de crestere de 30%, respectiv 40%. Analistii Erste Group estimeaza ca aceste companii sunt printre cele mai ieftine din Europa Centrala si de Est. Capitalizarea ridicata, potentialul de crestere a free-float-ului prin vanzarea participatiei de aproape 9% din capitalul social, precum si valorile reduse ale indicatorilor de evaluare fata de media sectoriala din Europa Centrala si de Est, fac din actiunile Petrom unele dintre cele mai cautate de la Bursa locala. De altfel, analistii Erste Bank considera ca Petrom si OMV sunt printre cele mai subevaluate din regiunea Europei de Est, avand cel mai ridicat potential de crestere, anunta Financiarul.

Bursa de la Bucuresti, inclusa in Dow Jones Global Exchanges Index. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost inclusa in indicele Dow Jones Global Exchanges, care masoara performanta actiunilor emise de bursele de valori si platformele de tranzactionare listate din intreaga lume, potrivit unui comunicat al BVB. BVB a intrat efectiv in componenta indicelui dupa inchiderea sedintei de tranzactionare din 17 iunie 2011. Indicele Dow Jones Global Exchanges este revizuit trimestrial si este calculat pe baza pretului si a randamentului total. La 8 iunie 2011, data ajustarii trimestriale, capitalizarea free-float-ului indicelui era de 115,5 miliarde dolari, in timp ce capitalizarea free-float-ului BVB era de 107,4 milioane dolari, informeaza Capital.ro.

De la producator la raft, alimentele se scumpesc de cateva ori. Afla cum. Crescator de animale, abator, procesator, comerciant, consumator final. Acestea sunt „mainile” prin care trece carnea pana ajunge in bucatariile romanilor. Fiecare veriga in parte presupune o afacere ce se vrea profitabila, astfel ca din adaos in adaos, se ajunge la un pret final de citeva ori mai mare fata de cel de pornire. Din datele Asociatiei Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), carcasa de pui pleaca de la abator cu 6,9 lei kilogramul. Urmeaza transarea, proces in urma caruia se pot vinde catre comercianti parti din pui, scrie Money.ro.

Ferrari – cel mai fascinant brand pentru romani. Ferrari, Discovery, ProTV, Facebook, Porsche, Heineken, Stella Artois, Swatch, Murfatlar si Harley Davidson sunt marcile care conduc in topul celor mai fascinante 50 branduri pentru romani, conform clasamentului lansat de catre revista Biz. Clasamentul este bazat pe un studiu exclusiv realizat pentru Biz de catre Unlock Market Research. Studiul a avut ca scop definirea notiunii de brand fascinant si evaluarea gradului de fascinatie prin calcularea unui index al brandurilor spontan listate de consumatori ca fiind fascinante, anunta 24auto.ro.

Cum aleg romanii bancile cand iau un credit pentru casa. Romanii care au nevoie de un imprumut pentru a-si cumpara o locuinta spun ca principalul criteriu in functie de care isi aleg banca finantatoare este costul, potrivit studiului „Intentiile cumparatorului de locuinta”, realizat de BCR, impreuna cu agentia de consultanta imobiliara Coldwell Banker. In al doilea rand, romanii sunt atrasi de ofertele promotionale, dar si de cat de operativa este banca. In schimb, prestigiul bancii, recomandarile primite de la cunostinte sau clasificarile facute de publicatiile de specialitate sunt mult mai putin importante pentru viitorii debitori, informeaza EVZ.

Topul cresterilor salariale in Europa. Vezi aici care sunt cele cinci state in care au crescut, in mod real, lefurile. La inceputul anului companiile au oferit in medie, in Europa, o crestere salariala de 4,44%. In cazul in care nivelul inflatiei va ramane la valoarea din 2010, majorarea va fi insa anulata in toata Europa, cu exceptia a cinci state. Romania, unde s-a inregistrat o crestere salariala de 6,1% si un nivel al inflatiei de 6% anul trecut, ar putea prezenta o crestere reala a salariilor in 2011 de doar 0,1%. Totusi ea ar putea ocupa, in aceste conditii, locul al cincilea in topul statelor care au inregistrat cresteri in mediul privat, scrie Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro