Business Report: Cum pot obtine tinerii 10.000 de euro de la stat; Cu cat s-au ieftinit apartamentele din Bucuresti; Unde pot invata alfabetul afacerilor intreprinzatorii de la sate; Cat petrol producea Romania pe vremea lui Ceausescu
Unde pot invata alfabetul afacerilor intreprinzatorii de la sate. Programul Rural Antreprenor, finantat de UE, vrea sa ofere sanse in plus de reusita firmelor de la tara. Studiile arata ca 90% din afacerile rurale se inchid in cel mult trei ani de la pornire. Satele Romaniei adapostesc 9,7 milioane de oameni, adica 45% din populatia tarii. Insa doar 20% din firmele autohtone (circa 120.000 de companii) isi au sediul in mediul rural, iar o buna parte din ele traiesc, de fapt, tot din afacerile urbane, caci activeaza in localitati situate in imediata apropiere a unor orase mari. De exemplu, Valu lui Traian (320 de firme, langa Constanta), Sangeorgiu de Mures (290 de firme, langa Targu Mures), Dumbravita (547 de firme) si Ghiroda (312 firme), ambele langa Timisoara, sau Floresti (718 firme, langa Cluj), scrie Capital.ro.
Fiecare masina care trece prin fata magazinului Cocor aduce 5 eurocenti in conturile companiei. Cocor Bucuresti (COCR), compania care detine centrul comercial Cocor Department Store din centrul Capitalei, a obtinut anul trecut venituri de 1,7 mil. euro din vanzarea de spatiu publicitar pe fatada multimedia Cocor Media Channel. Veniturile din publicitate au fost cu 30% mai mari decat in 2009, potrivit companiei. „COCOR Media Channel este singurul suport outdoor din tara dotat cu traffic counter. In urma datelor oferite de Brigada Rutiera a Politiei Capitalei, fatada media a magazinului COCOR a inregistrat in 2010 un trafic de aproximativ 33,27 milioane de masini pe 6 din cele 8 benzi ale bulevardului I.C.Bratianu (care face legatura intre Universitate si Piata Unirii – n.red.), in crestere cu 4% fata de 2009”, se arata intr-un raport al companiei, anunta ZF.ro.
Cum fac oltenii locomotive de mare viteza. Se pot construi locomotive de mare viteza intr-o tara fara sine pentru astfel de echipamente? „Oui, biensur”, raspunde un profesor de franceza craiovean care a construit deja cinci locomotive. Amplasate in zona industriala a Craiovei, pe un spatiu de aproape doua hectare, fabricile Softronic nu au nimic iesit din comun, ceva care sa-ti dea de banuit ca acolo se construiesc locomotive de mare viteza. Un paradox, s-ar putea spune – linie de mare viteza in Romania nu exista, dupa cum nu exista nici macar perspectiva unor astfel de investitii in viitorul apropiat. Si totusi, antreprenorul Ionel Ghita, proprietarul Softronic, a reusit sa produca si sa vanda cateva astfel de locomotive. Evident, mai ales la export; export de la care se asteapta sa-i revigoreze afacerea cu incepere de anul viitor, odata cu lansarea unui nou model de locomotiva, cu motoare asincrone, la concurenta cu marii producatori globali. Insa pana acolo trebuie sa faca uitati ultimii doi ani, foarte slabi, si mai are de pus in practica o noua restructurare care sa-i stabilizeze afacerea, informeaza Money.ro.
Cora intentioneaza sa construiasca trei centre comerciale in Romania. Primul dintre acestea, Corall, este in centrul Constantei si are o suprafata de 150.000 mp construiti, din care 45.000 mp inchiriabili, putand gazdui in jur de 150 de magazine. Investitia in acest proiect este de 100 milioane de euro, se arata in comunicatul de presa. Principalul chirias este Cora, cu o suprafata de vanzare de 8.000 mp, la care se adauga 25.000 mp de galerie comerciala, 3.000 mp cinematograf si 3.600 mp food court. In jur de 25% din suprafata este destinata divertismentului. Luiza Moraru, Head of Retail Department la CB Richard Ellis, a spus ca aceasta suprafata este mai mare decat de obicei, cand reprezinta cel mult 20% din suprafata inchiriabila a centrului comercial, scrie Startups.ro.
DTZ Echinox: Rata de neocupare a spatiilor de birouri va scadea la 15,8% in 2011. Perspectivele pietelor de real estate comercial la nivel global vor fi determinate de traseul urmat de revigorarea in doua trepte a economiei, potrivit raportului „Global Outlook” al DTZ pentru 2011. Cresterea PIB-ului in majoritatea tarilor din Asia si CEE va stimula cresterea cererii, fapt ce va duce la majorarea chiriilor si a valorii capitalului. Pe de alta parte, o revigorare economica intarziata, cu o crestere lenta a PIB-ului in zona euro, va determina in mod firesc o evolutie mai lenta a nivelului chiriilor si a valorii capitalului. Raportul DTZ indica o crestere usoara a valorilor de capital, in majoritatea regiunilor, in intervalul 2011-2015. Pe de alta parte, actualul context economic si financiar, alaturi de incertitudinile din sfera legislativa vor continua sa influenteze procesul de revitalizare economica, anunta Business Cover.
Cat petrol producea Romania pe vremea lui Ceausescu. Cifrele Bancii Mondiale arata ca in anii ’80 produceam la fel de mult petrol ca Libia. Acum, abia daca mai producem jumatate din cat produceam atunci. Productia de energie la care se refera datele de mai jos desemneaza formele de energie primara – petrol („crude oil”, gaze naturale lichide (NGL) si petrol din surse necoventionale), gaze naturale, combustibili solizi (carbune, lignit si alte derivate), combustibii regenerabili, precum si forme de electricitate, toate convertite in kilotone echivalent petrol. Astfel, conform datelor de la Banca Mondiala, in anul 2007, Romania producea 27.552 kt de energie, la nivelul la care producea, de exemplu Turcia. Doar ca Turcia produce de la an la an tot mai multa energie, in timp ce noi tot mai putina, informeaza Capital.ro.
Rolls-Royce 102 EX Concept, un Phantom electric. Daca si cei de la Rolls-Royce au devenit preocupati de propulsia electrica, este clar ca aceasta tendinta este cat se poate de puternica si are toate sansele sa reprezinte urmatorul pas important in evolutia automobilului! Cel mai nou concept Rolls-Royce se numeste 102 EX si va fi prezentat la Salonul de la Geneva. La origine este un Phantom, a carui mare noutate o constituie propulsia 100% electrica. Marca emblematica pentru luxul pe patru roti si pentru traditia britanica in materie de limuzine pare destul de atrasa de tehnologia de ultima ora a mileniului trei. Deocamdata, 102 EX are doar rolul de a afla reactiile clientilor potentiali. De altfel, dupa prezentarea de la Geneva, 102 EX va porni intr-un turneu mondial, avand acelasi scop, de a sonda opinia clientilor, scrie 24auto.ro.
Cum pot obtine tinerii 10.000 de euro de la stat. Afacerile care vizeaza productia si nu comertul, cele care creeaza cel putin patru locuri de munca ori sunt localizate in mediul rural vor primi un punctaj mai mare la evaluarea autoritatilor. Autoritatile au dat ieri startul la inscrierea in programul de stimulare a infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre tineri. Interesul a fost ridicat inca din prima zi, in opt ore fiind deja depuse 41 de planuri de afaceri. Dintre acestea, unul singur, al firmei Eurojon Eco SRL-D (debutant – n.r.) din Galati, a obtinut scorul maxim, de 100 de puncte. Inscrierea se face on-line, pe siteul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), si se desfasoara in sesiune continua, pana la epuizarea bugetului programului, de 21 de milioane de lei, anunta EVZ.
Ce roman poate avea acces la cardurile Gold sau Platinum. Ce avantaje iti ofera. Posesorii cardurilor de credit premium au la dispozitie o serie de facilitati, de la posibilitatea de a face cumparaturi cu usile inchise la diverse asigurari. In functie de tipul cardului, ei primesc asistenta telefonica pe linie speciala. S-a trezit ca vrea sa mearga la concertul de la Londra al trupei U2 cu numai 24 de ore inainte. O chestiune aproape imposibila, in conditii normale. A pus mana pe telefon, a sunat la un numar de asistenta pe o linie privata si, pe ultima suta de metri, a reusit sa obtina doua bilete, pe randul al doilea. E doar unul dintre multiplele beneficii pe care le au posesorii de carduri premium din intreaga lume, iar romanii nu fac nici ei exceptie. E suficient sa aiba venituri mari pentru a utiliza un card de credit exclusivist, emis la cererea lor sau la invitatia bancii, daca sunt clienti de top, informeaza Gandul.
Cu cat s-au ieftinit apartamentele din Bucuresti. Apartamentele noi si cele vechi s-au devalorizat la fel de mult in ultimii ani, reiese dintr-o analiza imopedia.ro care a luat in calcul pretul mediu al locuintelor din Bucuresti incepand din ianuarie 2008 pana in decembrie 2010. Concret, datele arata ca locuintele din blocurile vechi s-au ieftinit in ultimii trei ani cu 40%, in timp ce apartamentele noi au cunoscut o scadere de 39%. „Studiul imopedia.ro arata declinul puternic inregistrat de segmentul rezidential al pietei imobiliare de la debutul crizei. Este interesant de observat evolutia din lunile iunie-iulie 2009, cand valorile au avut o tendinta crescatoare. Perioada coincide cu lansarea programului Prima Casa, insa optimismul proprietarilor a fost doborat de realitatea pietei, care a demonstrat ca preturile nu erau in concordanta cu nivelul cererii, acestea continuandu-si declinul”, explica Razvan Muntean, manager general, scrie Romania Libera.