Sari direct la conținut

Business Report: Cum poti sa iti construiesti o casa cu 300 euro/mp; Un experiment periculos: americanii se pregatesc sa inunde lumea cu dolari; Surpriza: Nemtii au inventat cea mai ieftina masina electrica. Va costa cat un Logan; De ce este 2 august cea mai importanta data pentru economia mondiala in 2011

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Cum poti sa iti construiesti o casa cu 300 euro/mp. Ce tip de locuinta poti cumpara cu 60.000 de euro in Bucuresti? Un apartament vechi cu doua camere, in suprafata de 57 mp, intr-o zona semicentrala, sau unul cu doua camere intr-unul din blocurile nou-construite la periferia Capitalei. Cu aceeasi suma insa poate fi construita o casa cu o suprafata de 163 mp, structurata pe parter si mansarda, cu trei dormitoare, trei bai, un living si o bucatarie, la marginea orasului. Capital a urmarit pas cu pas etapele prin care trebuie sa treci in constructia unei astfel de locuinte, in regie proprie. Rezultatul este o casa amplasata pe un teren de 240 mp, al carei cost de constructie ajunge la circa 300 euro/mp, fara a include pretul terenului. Materialele alese pentru estimarea devizului nu sunt nici pe departe cele mai ieftine de pe piata, ci sunt de o calitate medie spre superioara, scrie Capital.ro.

Un experiment periculos: americanii se pregatesc sa inunde lumea cu dolari. In ultimul sau discurs, seful Fed Ben Bernanke a indicat, in limbajul de lemn specific bancii centrale, ca, la nevoie, daca evolutia economica o cere, am putea vedea inca o runda de quantitative easing, adica de tiparire de dolari. „Ramane posibilitatea ca evolutiile economice slabe din ultima vreme sa se dovedeasca mai persistente decat se astepta si riscurile deflationiste sa reapara, ceea ce implica suport aditional din partea politicii monetare. Rezerva Federala ramane pregatita sa raspunda daca evolutiile economice ar indica ca ajustarile politicii monetare ar fi adecvate”, a declarat Bernanke in fata Congresului. Nu se stie inca momentul in care Fed isi va pune in practica planul, unele estimari indicand toamana tarzie ca o perioada probabila. Cert este ca, dupa discursul oficialului, aurul a atins un pret record, semn ca lumea se teme de inflatie, anunta Money.ro.

Investitorii pot paria pe evolutia actiunilor Bursei. Investitorii pot paria, de vinerea trecuta, pe evolutia actiunilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si la BVB, derivatele pe titlurile operatorului de piata fiind disponibile de mai mult timp investitorilor de la Bursa de la Sibiu, fara sa se remarce, insa, prin lichiditate. Casa de brokeraj „IFB Finwest”, care are un reprezentant in Consiliul Bursei, pe Octavian Molnar, s-a angajat sa activeze ca market-maker pe derivatele BVB, aceasta fiind pentru prima data cand un contract futures este lansat din prima zi de tranzactionare cu formator de piata, potrivit reprezentantilor BVB, informeaza Bursa.ro.

Investitiile straine directe au scazut cu 23,3% in primele cinci luni, la doar 799 mil. euro. Creditele intragrup au totalizat 682 mil. euro, in timp ce participatiile la capital – 117 mil. euro. Datoria externa a Romaniei a avansat cu 3,8 mld. euro de la inceputul anului, la 94,7 mld. euro. Investitiile straine directe (ISD) in Romania au scazut cu 23,3% in primele cinci luni ale anului comparativ cu perioada similara din 2010, pana la un nivel de 799 mil. euro, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Astfel, in intervalul ianuarie-mai 2011, din totalul investitiilor, creditele intragrup au insumat 682 mil. euro, in timp ce participatiile la capital consolidate cu pierderea neta estimata au reprezentat 117 mil. euro. ISD-urile din primele cinci luni au acoperit in proportie de aproape 43,9% deficitul de cont curent, care s-a plasat la 1,818 mld. euro, scrie Financiarul.

Surpriza: Nemtii au inventat cea mai ieftina masina electrica. Va costa cat un Logan. Cea mai ieftina masina electrica la ora actuala costa peste 23.000 de euro, pret de baza, ceea ce face sa tragem concluzia ca masinile electrice inca nu pot sa ia cu asalt piata auto din cauza preturilor destul de mari. Astfel ca a venit momentul ca cineva sa puna piciorul in prag si sa scoata o masina electrica pe care sa si-o permita si consumatorul care dispune de mai putini bani. Daca va asteptati ca inventia sa vina de la japonezi, atunci va inselati. Germanii de la Universitatea Tehnica din Munchen au deja un proiect de masina electrica, despre care spun ca nu va costa decat maximum 9.000 de euro, un pret la care un roman isi poate lua, de exemplu, un Logan, anunta Capital.ro.

Cine si cat ajutor a primit ca sa produca energie verde. Cinci companii producatoare de energie din surse regenerabile au beneficiat de grosul cantitatii de certificate verzi disponibile pe piata anul trecut. Mai mult de o treime au ajuns la producatorul de energie eoliana Tomis Team in timp ce Hidroelectrica, campioana precedentilor cinci ani n-a mai beneficiat decat de 10% din certificate. Alte firme beneficiare au mai fost Elsid cu 15%, Bio Electrica Transilvania cu 8% ori Holzindustrie Schweighofer cu 6%, potrivit datelor Agentiei de Reglementare . Pretul promovarii productiei de energie din surse regenerabile a fost de circa 37 de milioane de euro luandu-se in calcul pretul la care s-au tranzactionat acestea, de 55 de euro pe toata durata anului. Astfel, Tomis Team a incasat circa 13 milioane de euro doar din certificate verzi iar Hidroelectrica doar 3,7 milioane de euro, informeaza Money.ro.

Nissan ar putea reactiva marca Datsun. Nu este pentru prima oara cand acest zvon este vehiculat in presa auto internationala! Datsun, marca prin care Nissan s-a afirmat in Europa prin anii 70, atunci cand batranul continent era luat cu asalt de niponi, este pe cale de a fi reactivata. Desigur, lumea s-a schimbat in ultimii 40 de ani, insa Nissan crede in potentialul numelui Datsun, in noul context economic global. Vechiul brand ar putea deveni in scurt timp ceea ce este in prezent Dacia pentru Renault. Cei de la publicatia Nikkei dau ca posibila aparitia primelor automobile Datsun, in 2013. Evident, sunt vizate principalele piete emergente: India, Brazilia si Rusia, scrie 24auto.ro.

Cati tineri si-au facut firme prin programul de 10.000 de euro. „Pana la 14 iulie 2011 au fost inregistrate la Oficiile Nationale ale Registrului Comertului 4.361 firme, 2.809 dintre acestea sunt in momentul de fata inmatriculate”, scrie Andreea Paul Vass intr-o prezentare postata pe blogul sau. Cele mai multe firme au fost inregistrate in Bucuresti (498) si Cluj (319), urmate de judetele Brasov (231), Dolj (187), Timis (176). In cadrul programului guvernamental au fost depuse 1.069 dosare. Dintre acestea, 446 dosare au fost avizate din cele 657 dosare care au fost deja evaluate, pana pe 15 iulie. Tinerii intreprinzatori care au sub 35 de ani pot obtine fonduri nerambursabile de pana la 10.000 euro, dar nu mai mult de 50% din valoarea planului de afaceri. De acesti bani poate beneficia atat tanarul care obtine credit, cat si cel care cofinanteaza planul de afaceri din surse proprii, anunta EVZ.

De ce este 2 august cea mai importanta data pentru economia mondiala in 2011. Viitorul economic al planetei, pe termen scurt, se invarte in jurul datei de 2 august, cand expira termenul limita pana la care Congresul american trebuie sa majoreze plafonul de indatorare, astfel incat SUA sa nu intre in incapacitate de plata. Daca Congresul nu va vota majorarea plafonului datoriei publice de la nivelul actual de 14.300 de miliarde de dolari (exact cat valoarea PIB), atunci banca centrala a SUA, Fed, va incepe sa plateasca mai intai datoriile statului catre investitori, fiind astfel posibil ca statul american sa fie in imposibilitatea de a plati pensiile si salariile, de exemplu. Miercuri seara a avut loc o noua intalnire intre democrati si republicani privind majorarea plafonului de indatorare, intalnire la care a participat, de data aceasta, si presedintele SUA, Barack Obama, informeaza Gandul.

Ce risca bancile-mama ale Bancpost, Volksbank si ATE. Cele trei grupuri se numara printre institutiile de credit din UE care nu au reusit sa treaca testul de stres realizat de organismele europene, insa subsidiarele lor din Romania nu se confrunta cu aceleasi probleme. EFG Eurobank (actionarul majoritar al Bancpost), ATE Bank si Volksbank sunt cele trei institutii de credit prezente si in Romania care vor trebui sa aduca un aport de capital suplimentar pentru a se putea incadra in nomele Autoritatii Bancare Europene. Cei mai multi bani vor trebui sa-i aduca actionarii ATE Bank (in principal statul elen), in conditiile in care, potrivit ultimului test de stres la nivel european, nevoia de capital suplimentar a bancii este de 266 de milioane de euro in 2011 si 713 milioane de euro in 2012. Volksbank International va avea nevoie de un aport de 160 milioane de euro, iar EFG Eurobank de 58 milioane de euro pentru a se incadra in normele bancare pentru 2012, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro