Sari direct la conținut

Business Report: Declaratie socanta: America are nevoie de bani cat pentru un razboi; Eoliana SF lansata in Romania. Leviteaza magnetic si merge aproape fara vant; Ce multinationale au mai parasit Romania; Cum iese Grecia din criza: se vinde Germaniei; Tara in care electricitatea este gratis

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Declaratie socanta: America are nevoie de bani cat pentru un razboi. Ca sa iasa din dezechilibrul economic pe care il traieste, America are nevoie de o suma de bani echivalenta cu cea pe care a cheltuit-o in cel de-al Doilea Razboi Mondial, a declarat laureatul premiului Nobel pentru economie, profesorul Paul Krugman. „Ceea ce a pus capat cu adevarat Marii Depresii a fost enormul program de cheltuieli, care a fost reprezentat de al Doilea Razboi Mondial”, a spus economistul. Krugman nu este la prima paralela de asemenea anvergura pe care o face la nivel declarativ. La inceputul acestei saptamani, acesta a scris intr-un editorial ca ultima data cand Germania a apelat la un program de austeritate, a fost un moment favorabil pentru venirea la putere a lui Adolf Hitler. Krugman a precizat ca razboiul purtat de americani in Irak si Afganistan nu a reusit sa aduca un impus primei economii a lumii pentru ca raportat la PIB-ul american, cheltuielile cu cele doua fronturi nu sunt atat de mari, scrie Capital.ro.

Eoliana SF lansata in Romania. Leviteaza magnetic si merge aproape fara vant. Compania americana Strong Sales, Inc. a lansat in Romania proiectul celei mai avansate tehnologii din lume de producere a energiei electrice eoliene. Turbinele Maglev folosesc o tehnologie inventata de savantul Nicholas Tesla si perfectionata de cercetatorii americani, presupunand utilizarea magnetilor permanenti pentru rotirea paletilor morii de vant. Desi explicatiile sunt foarte tehnice, totusi americanii au precizat ca, in principiu, este vorba de un sistem similar functionarii celebrelor trenuri Maglev care merg pe perna magnetica. De altfel, Strong Sales produce si astfel de trenuri. „Este o tehnologie unica in lume care are foarte multe avantaje si aproape niciun dezavantaj. Eficienta este de 95%, centrala produce de la o viteza a vantului de 1,5 m/s pana la viteze foarte mari de 40 m/s, iar noi garantam o cantitate constanta de energie produsa lunar. Plus o garantie de 25 de ani pe instalatie in care vom repara orice problema ar putea sa apara”, a declarat Milorad Savkovik, reprezentantul pentru Balcani al americanilor, anunta Money.ro.

Predecesorii Nokia. Ce multinationale au mai parasit Romania. Nokia nu este prima multinationala care paraseste Romania. In anii 90 au venit in tara Shell, Kraft, Palmolive, Coca-Cola, dar din varii motive au preferat sa plece. Gigantul petrolier anglo-britanic Shell a cautat fara succes hidrocarburi in Transilvania de Nord, cheltuind 70 de milioane de dolari. In sectorul de distributie de carburanti, Shell a dezvoltat o retea de distributie de aproape 100 de benzinarii pe care a vandut-o in doua transe ungurilor de la Mol, tranzactie estimata la 90 de milioane de euro. De asemenea, Shell a fost activa pe piata de distributie de GPL, fiind unul dintre cei mai mari jucatori alaturi de Butan Gas si Crimbo Gas. In 2007 au instrainat reteaua catre Petrom, pentru o suma situata intre 40 si 50 de milioane de euro. Odata cu aceasta vanzare, Shell a inchis obloanele in Romania. Oficialii companiei au motivat decizia prin faptul ca vor sa se concentreze pe pietele unde au o prezenta considerabila si cu un potential de dezvoltare mare, informeaza Financiarul.

Bugatti Galibier, modificat inainte de productie. Galibier, superlimuzina care ar urma sa inlocuiasca celebrul Bugatti Veyron, nu si-a gasit inca forma finala. A fost prezentata in primavara anului trecut, la Salonul de la Geneva, cu statut de concept. A lasat sa se inteleaga, prin alura sa de sedan sueprluxos, ca viitorul model Bugatti nu va mai fi un coupe. Se pare ca, inainte de a-l transfera in productie, Bugatti va remodela luxosul model. Motivul: produsul nu se ridica la nivelul exigentelor impuse de seful marcii, Wolfgang Durheimer. Prin urmare, conceptia masinii a fost „modificata considerabil”. Dupa ce au ascultat parerile potentialilor clienti, cei de la Molsheim au operat modificari la montantul B (stalpul central), pentru a ameliora accesul la locurile din spate si spatiul pentru picioare. Masina va fi mai lunga, iar puterea motorului a fost ridicata „la o valoare formata din patru cifre”. Apropo de acest din urma aspect, ramane de vazut daca va fi folosit acelasi motor W16 quadriturbo de 1.011 CP, de pe Veyron, scrie 24auto.ro.

Tara in care electricitatea este gratis. E oare momentul sa ne mutam cu totii in Golf? Micul, dar bogatul stat din Orientul Mijlociu – Qatar a depasit Luxemburg in clasamentul celor mai instarite state ale lumii, inregistrand in acest an cel mai ridicat nivel al venitului pe cap de locuitor. In prezent acesta se ridica la 88.221 dolari, insa statisticile arata ca valoarea ar putea creste pana la 111.963 dolari in numai cinci ani. In Qatar, stat independent din 1971 si sub guvernarea lui Amir Hamad din 1995, cetatenii nu platesc pentru electricitate, apa sau ingrijiri medicale, guvernul ofera pensii ridicate, iar imprumuturile – atunci cand este nevoie de ele – sunt oferite cu mare usurinta. In al treilea stat din lume ca nivel al resurselor de gaze naturale, a fi instarit este un dar primit la nastere de cetateni. Cu veniturile de la stat si numeroasele subventii, cetatenii Qatar-ului sunt rareori simpli muncitori, aceste posturi fiind destinate de cele mai multe ori strainilor. Din populatia de 1,4 milioane, numai 15% sunt cetateni ai Qatar-ului, restul rezidentilor fiind lucratori straini din India, Pakistan si alte state asiatice, anunta Capital.ro.

Cum iese Grecia din criza: se vinde Germaniei. Tot mai multe voci sustin ca planul secret prin care statul elen va fi obligat sa-si vanda activele la un pret mic exista in realitate si ca este necesar. Eureca, planul secret de salvare a Greciei, despre care s-a scris ca ar fi conceput de Germania, implica, practic, faptul ca tara ar trebui sa cedeze controlul asupra activelor statului. Tot mai multe voci spun ca planul, potrivit caruia Grecia ar trebui sa-si vanda toate activele publice pentru o suma de circa 125 de miliarde de euro catre o institutie a Uniunii Europene, este mai mult decat o simpla ipoteza. Adancita intr-o recesiune care depaseste 6%, si care va continua si anul viitor, potrivit oficialilor statului elen, Grecia nu are puterea economica de a se pune pe picioare pentru a plati datoria publica imensa. „Cred ca, in cele din urma, tara va fi salvata, dar mai intai va trebui sa se gandeasca sa vanda cateva insule Germaniei”, a spus, pentru EVZ, analistul economic Ilie Serbanescu, informeaza EVZ.

Statul intervine abuziv in contractele firmelor. Datoriile comerciale trebuie intermediate de catre Institutul de Management chiar si atunci cand se negociaza intre doua sau mai multe companii private. Pe langa datoriile catre stat, firmele particulare trebuie sa-si inregistreze oficial si restantele catre banci sau catre alti creditori persoane juridice, atunci cand datoriile depasesc pragul de 10.000 de lei si cand plata acestora intarzie cu mai mult de 30 de zile. Asa arata, pe scurt, prevederile din Hotararea nr. 685/1999 privind „monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta” care incurca serios afacerile dintre companiile private mici si mijlocii. De aceea, Consiliul National al IMM va solicita abrogarea „in regim de urgenta” a acestor prevederi, intrucat „genereaza birocratie excesiva, costuri suplimentare nejustificate si contravine prevederilor Codului civil si Codului comercial”, scrie Adevarul.

Subventiile de la UE acopera doar doua treimi din terenuri. Fermierii sunt mai degraba finantati de marile companii de profil decat de banci, ultimele considerand agricultura un „domeniu riscant”, sustin reprezentantii organizatiilor profesionale. Desi suprafata agricola totala a Romaniei este de 14 milioane de hectare, in urma negocierilor cu Uniunea Europeana subventiile se acorda doar pentru 8,75 milioane de hectare de teren agricol, fondurile alocate pentru acest an fiind de 900 milioane de euro. Pentru 2011, agricultorii romani vor primi in jur de 174 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Subventia finala este formata din banii care provin de la UE, de la buget, dar si alte fonduri. In total, pentru acest an, suma alocata pentru subventii este de doua miliarde euro, anunta Romania Libera.

Ce companii stau la panda sa ia locul gol lasat de Nokia la Cluj. Huawei, Dell sau Ericsson sunt doar trei dintre companiile straine interesate sa investeasca la Cluj. Nici nu a anuntat bine Nokia inchiderea fabricii de la Cluj, ca se anunta deja companii de renume care sunt gata sa ocupe locul care va fi lasat liber de o companie aflata in suferinta. Astfel, giganti precum Huawei, Ericsson sau Dell sunt companiile care ar putea cumpara fabrica Nokia de la Jucu, potrivit lui Valerian Vreme, ministrul comunicatiilor. „Am vorbit cu cei de la Huawei, care au in Europa multe centrale telefonice si au nevoie de service. Compania Ericsson are deja 800 de angajati in Romania si vrea sa urce cu inca 500. Cu cei de la Dell am discutat, de asemenea, despre intentia lor de a investi in Romania”, a declarat Vreme. In carti ar putea intra alti giganti precum IBM, care a anuntat ca este interesat de achizitionarea unei fabrici in Romania. IBM vine cu un program care urmeaza sa creeze 3.000 de locuri de munca pentru specialistii romani, informeaza EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro