Sari direct la conținut

Business Report: Dinu Patriciu ar fi la un pas mic(.ro) de vanzare; Pretul titeiului – in crestere din cauza sanctiunilor impotriva Iranului; Cum a fardat agricultura fata Romaniei in UE

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Dinu Patriciu ar fi la un pas mic(.ro) de vanzare. In culisele pietei de retail a inceput sa circule o informatie care starneste valva: omul de afaceri Dinu Patriciu e in negocieri pentru vanzarea Mic.ro, reteaua de peste 700 de magazine de proximitate pe care o dezvolta de mai putin de doi ani. „Stiati ca Mic.ro se vinde?”, intreaba cu voce scazuta, in timpul unei discutii cu Capital, un consultant din retail. „Ar putea fi tranzactia anului: se vorbeste ca se negociaza cu britanicii de la Tesco…nu e un secret ca ei vor sa intre in Romania”, comenteaza el, solicitand sa nu-i fie divulgat numele. Mic.ro, detinut de firma Mercadia, care opereaza lanturile de magazine Mic.ro si Mac.ro (6), si in care Dinu Patriciu ii are parteneri pe Dan Ionescu (fost director de operatiuni la Rompetrol) si Dorin Gherman (fost CEO la Rompetrol) ar fi foarte aproape sa-si schimbe proprietarii. Negocierile cu un potential cumparator sunt intr-o faza avansata – „Ar fi avut deja loc mai multe discutii cu mai multi investitori”, completeaza consultantul amintit, scrie Capital.ro.

Pretul titeiului – in crestere din cauza sanctiunilor impotriva Iranului. Pretul petrolului brut a crescut ieri, pentru prima oara in ultimele patru zile, pe fondul temerilor generate de noile sanctiuni impotriva Iranului, respectiv de posibila intrerupere a livrarilor de titei din aceasta tara. Cotatia petrolului brut cu livrare in ianuarie a urcat cu 1,59 dolari (1,6%) la ora 09.51, New York Mercantile Exchange, ajungand la 98,51 dolari/baril. Anul acesta, pretul petrolului a castigat peste 7% pe piata americana, dupa ce, in 2010, inregis-trase un avans de 15%. La ICE Futures Europe din Londra, pretul petrolului Brent cu livrare in ianuarie a crescut cu 1,58 dolari (1,5%) ieri, la 108,46 dolari/baril. Autoritatile de la Washington au decis, luni, sa impuna noi sanctiuni asupra Iranului, care afecteaza in primul rand sectorul bancar si cel petrolier. Totodata, Marea Britanie a anuntat ca rupe toate legaturile exis-tente intre sectorul sau financiar si cel al Iranului, iar Canada va bloca toate tranzactiile cu Teheranul, anunta Bursa.ro.

Care dintre gigantii energiei pleaca din Romania: Gaz de France si E.ON nu spun „nu” si prefera „no comment”. Enel si CEZ dau asigurari ca raman pe piata. Raspunsul la intrebarea daca pleaca din Romania, precum si planurile anuntate la nivel de grup indreapta acum ochii catre gigantul Gaz de France (care in acest an a fost extrem de discret si a evitat constant iesirile publice sau un raspuns, desi a fost solicitat sa raspunda acestei intrebari inca din luna august de catre antena3.ro), si catre gigantul german E.ON, ai carui reprezentanti locali s-au plans de nivelul tarifelor. Ambele companii au evitat un raspuns direct la intrebarea daca pleaca din Romania, in schimb Enel (Italia) care detine trei distributii de electricitate a raspuns clar ca nu are discutii de vanzare, iar cehii de la CEZ care detin distributia de electricitate din Oltenia au spus ca sunt dispusi sa investeasca in functie de oportunitati pana la 3 miliarde de euro in urmatorii doi ani aici si sa isi mareasca deci expunerea locala, informeaza Economic Times.

Antreprenoriatul social nu trebuie sa fie doar o tendinta. Nicole Etchart, cofondatoare si CEO la NESsT, spune ca, in ultimii ani, interesul pentru afacerile sociale a crescut, unul dintre motive fiind criza financiara care a amplificat somajul si saracia, dar ar fi bine ca acest tip de antreprenoriat sa nu ramana doar o tendinta. „Din perspectiva donatorilor, trendul privind intreprinderile sociale a inceput inainte de criza economica, dar poate inainte nu era atat de vizibil si s-a evidentiat doar odata cu criza. Acum, intreprinderea sociala si antreprenoriatul social au devenit un fel de tendinta si sunt pe radarul si mai multor oameni si donatori. Din cauza acestui motiv, trebuie sa fim foarte atenti sa nu devina doar un trend si sa fie abandonat rapid si trebuie sa demonstram impactul real pe care-l avem atunci cand facem lucrurile corect”, a mai spus Nicole Etchart intr-un interviu acordat Startups.ro.

Cum a fardat agricultura fata Romaniei in UE. Datorita recoltelor bogate din acest an suntem acum printre tarile care prezinta incredere: deficitele si inflatia au scazut, iar economia a crescut. Aceasta cosmetizare este insa doar temporara. Romania arata din ce in ce mai bine pe cadranele economiei europene si a ajuns sa fie apreciata ca „elev model” (de catre FMI) sau chiar ca „tara de incredere pentru investitii” (de catre agentiile de evaluare). Produsul Intern Brut a crescut cu 1,9% in trimestrul al treilea fata de cel precedent, economia romaneasca fiind cea mai dinamica din Uniunea Europeana. Dupa doi ani in care am fost codasii Europei in ceea ce priveste evolutia economica, am sarit direct in fruntea clasamentului, depasind economii puternice precum Germania, Franta sau Marea Britanie. Cum am reusit? Vom vedea ca, pe de-o parte, performantele din agricultura au adus in zona de incredere majoritatea indicatorilor economiei (inflatie, PIB, raport intre exporturi si importuri sau intre veniturile si cheltuielile publice), dar pe de alta parte gospodariile populatiei au avut de suportat costuri sociale dintre cele mai usturatoare. Iar daca aceste costuri, date de taierile salariale si de scumpirile din 2010, isi vor prelungi efectele si in 2012, nu acelasi lucru se poate spune despre marele motor al cresterii economice, care a fost agricultura, anunta Adevarul.

Freelancer ori salariat, dilema secolului XXI. Libertate sau siguranta? Bani mai multi, dar incerti, sau castiguri moderate, dar previzibile? Te „vinzi” singur sau ii lasi pe altii? Si intrebarile pentru cei care vor sa lucreze pe cont propriu nu se opresc aici. Dupa ce isi ia agale micul dejun, Cristi se indreapta spre computer. Intai citeste e-mailurile, la unele si raspunde, apoi arunca o privire pe stiri. Si abia ceva mai tarziu, cand se fac simtite cu adevarat efectele cafelei, incepe sa lucreze. „Muncesc aproape fara pauza pana la pranz. Atunci ma opresc, merg in bucatarie si dedic cam o ora gatitului si mancatului”, povesteste el. Dupa care se intoarce la tastatura. „In functie de cata treaba am, pot sa termin pe la patru-cinci, dar si pe la sapte-opt. Daca deadline-ul e aproape si sunt in urma, lucrez si dupa cina, uneori pana noaptea tarziu, sau in weekend, dar asta se intampla rar, de maximum trei-patru ori pe luna”, dezvaluie tanarul, informeaza Capital.ro.

Grupul „Rompetrol” a inceput forajul a doua sonde noi la Satu Mare. Grupul Rompetrol, prin divizia sa de Upstream, a inceput forajul a doua sonde de explorare in perimetrul Satu Mare (localitatile Madaras si Moftinu), valoarea investitiilor fiind estimata la peste 5 milioane USD. Gheorghe Georgescu, directorul general al Rompetrol SA, a declarat: „Pana in prezent s-au alocat peste 1,2 milioane USD pentru analiza geologica si geofizica a perimetrului din nord-vestul tarii (realizarea de studii geologice, achizitia de date seismice), iar in urma acestora s-au evidentiat o serie de zone prospective cu formatiuni care ar putea reprezenta acumulari semnificative de titei si gaze. Finalizarea lucrarilor de prospectare geologica prin sonde si de prelucrare a datelor aferente este estimata pentru primul trimestru din 2012 si avem convingerea ca rapoartele geologice vor confirma aceste prognoze”, scrie Bursa.ro.

Primele schite ale noului Volvo XC90. Unul dintre modelele din partea superioara a gamei Volvo, actuala generatie XC90, se afla pe piata inca din 2002. Dupa mai multe operatiuni de intinerire (ultima efectuata chiar anul acesta), iata ca sunt semnale referitoare la inlocuirea actualului model. Primele desene cu viitoarea generatie a SUV-ului suedez si-au facut aparitia, de cateva zile, pe internet. Aceste prime schite au fost publicate de revista Car&Driver. Mai e mult de asteptat, insa, pana la versiunea de serie, pe care Volvo nu o va lansa mai devreme de 2014. Desenele ne dezvaluie un model cu destule linii drepte, o alura dinamica si multa… geometrie. Schitele au fost realizate de echipa californiana de designeri Volvo, aceeasi care a realizat si conceptul You. Prin urmare, asemanarea dintre cele doua modele nu este deloc intamplatoare, anunta 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro