Sari direct la conținut

Business Report: Dragoi, Popa, Isar: lista scurta a liberalilor pentru postul de viceguvernator BNR; Testele de stres indica pierderi de sute de miliarde pentru bancile europene; Seceta a lovit 300.000 de hectare. Cele mai afectate culturi: porumbul si floarea-soarelui

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Testele de stres indica pierderi de sute de miliarde pentru bancile europene. Cele mai importante banci europene au trecut cu bine peste testele de stres in care au fost analizate riscurile aferente unor probleme economice grave, dar analistii sunt de parere ca vor mai trece cativa ani pana la eliminarea tuturor problemelor din sistem. Sistemul bancar european nu si-a revenit integral dupa criza financiara din 2007 – 2009, conform datelor obtinute de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) in urma ultimelor teste de stres la care au fost supuse cele mai importante 51 de banci din regiune, care detin peste 70% din activele sistemului bancar european. „Desi recunoastem majorarile de capital semnificative facute pana acum, acesta nu este un certificat de sanatate. Mai sunt multe de facut”, declara Andrea Enria, presedintele EBA, care concluzioneaza astfel pe scurt rezultatele, scrieCapital.ro.

Dragoi, Popa, Isar: lista scurta a liberalilor pentru postul de viceguvernator BNR. Cine are cele mai mari sanse. Surse din piata bancara si politica sustin ca lista de propuneri a liberalilor pentru postul de viceguvernator BNR contine trei nume: Cristian Popa, Lucian Isar si Bogdan Dragoi. Dupa toate probabilitatile, cele mai mari sanse le are Bogdan Dragoi, venit pe filiera Vasile Blaga, deoarece preferatul celuilalt sef al PNL Alina Gorghiu, si anume Lucian Isar, este inacceptabil pentru guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In Partidul National Liberal inca se poarta discutii intre lideri pentru propunerile pentru postul de viceguvernator BNR, lasat liber prin demisia lui Bogdan Olteanu, aflat momentan in arest la domiciliu. Surse din piata bancara, apropiate de Partidul National Liberal, sustin ca lista de propuneri a fost deja conturata si poate fi oricand trimisa catre BNR. Astfel, cei nominalizati sunt Cristian Popa, Lucian Isar si Bogdan Dragoi, anuntaEconomica.net.

Meteodependenta coboara productia agricola la sub 5% din valoarea adaugata in economie. Productia agricola a scazut in 2015 cu 6,6% fata de anul precedent, potrivit datelor comunicate de INS. Productia vegetala, care reprezinta 63,5% din total, a inregistrat o scadere de peste zece procente, in timp ce productia animala a consemnat, in termeni reali, o crestere modica, de 1,5%. Cea mai slaba evolutie a avut-o sectorul serviciilor agricole, cu -13,5%. Daca se urmareste evolutia pe parcursul ultimilor patru ani, se poate vedea cum productia ramurii agricole a scazut cu circa zece procente sub nivelul atins in 2011 (asta fara a mai contabiliza efectul inflatiei). Cauza evidenta este dependenta puternica de conditiile meteo a productiei vegetale, ajunsa la o valoare cu 20% mai mica pe fondul unor probleme climatice tot mai numeroase, informeazaCursdeguvernare.ro.

Audi RS1 promite 300 CP si un design pe masura. Posibilitatea lansarii unui Audi RS1 se afla pe lista germanilor de ceva vreme. Dar iata ca o sursa din interiorul companiei vine cu cateva informatii interesante cu privire la viitorul RS1. Modelul va debuta in luna martie a anului viitor in cadrul Salonului Auto de la Geneva. Sub capota lui RS1 se va afla motorul de 2,0 litri de pe Audi S3 si Volskwagen Golf R, iar puterea acestuia ar urma sa treaca peste 300 CP. Propulsorul va fi cuplat la o cutie de viteze manuala cu sase trepte, iar resursele vor fi exploatate prin intermediul unui sistem de tractiune integrala. In aceste conditii, Audi trebuie sa gandeasca foarte bine planul intrucat viitorul RS1 se anunta un model hardcore, iar in acest caz ar putea rivaliza cu RS3, scrieAuto-Bild.ro.

Seceta a lovit 300.000 de hectare. Cele mai afectate culturi: porumbul si floarea-soarelui. Seceta din aceasta vara a afectat mari suprafete agricole din tara, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii. „Avem circa 300.000 de hectare calamitate, iar zonele cele mai afectate sunt sudul tarii si nordul Moldovei. Cel mai afectat este porumbul, dar si floarea-soarelui. Anul trecut a fost 400-500 de milioane de lei, in final s-a alocat 300 de milioane de lei si s-a platit doar jumatate din suma respectiva pentru ca se cer anumite conditii”, a spus Irimescu. In ceea ce priveste recolta de grau si de rapita, ministrul a spus ca productia din 2016 a fost mai slaba pentru ca in sudul tarii am avut multe ploi, dar la nivelul tarii productia totala va fi la acelasi nivel cu cea din 2015, anuntaCapital.ro.

Harta saraciei: Un sfert de million de romani stau cu mana intinsa la stat. Topul judetelor. Un sfert de million de romani primesc venitul minim garantat, adica ajutorul social acordat de stat celor care nu au suficiente venituri din care sa poata trai. Mai precis, potrivit datelor aferente lunii mai (ultimele disponibile) de la Ministerul Muncii, 248.987 de cetateni romani au primit ajutorul social. Raportat la numarul total de locuitori din evidentele Ministerului Muncii, rezulta ca 1,17% din toata populatia primeste acest venit minim garantat. Cum de acest ajutor beneficiaza doar persoanele de peste 18 ani, rezulta ca procentul este si mai mare, daca numarul beneficiarilor s-ar aplica la cel al persoanelor care ar avea dreptul sa il primeasca. In luna mai, pentru care avem cele mai recente date oficiale disponibile, valoarea medie a venitului minim garantat platit catre beneficiari a fost de 281 lei. Guvernul a platit 70 de milioane de lei pentru acordarea acestui ajutor, in acea luna, informeazaEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro