Sari direct la conținut

Business Report: Formularul 088: Iadul contribuabililor, pavat cu bunele intentii ale ANAF; Reducerea TVA nu s-a vazut in preturi, la raft. Care sunt explicatiile; Pentru 2016, investitorii s-ar declara multumiti cu profit zero

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Formularul 088: Iadul contribuabililor, pavat cu bunele intentii ale ANAF. Noua procedura a inregistrarii in scopuri de TVA a devenit un chin pentru firmele din Romania. Pe langa birocratia excesiva acuzata de reprezentantii mediului de afaceri, exista si indicii temeinice ca formularul 088 ar putea incalca directive comunitare. „Limitarea accesului pe piata pentru firmele care urmaresc fraudarea TVA”. Acesta este scopul laudabil al formularului 088 si ar fi incorect sa spunem ca nu-si indeplineste menirea. Totusi, la fel ca cele mai multe din masurile ANAF din ultimul timp, noua procedura a inregistrarii in scopuri de TVA are mai multe efecte negative decat pozitive asupra economiei. Astfel, chiar daca intentiile par bune, mai marii ANAF nu au luat in calcul efectul prin ricoseu pe care il transmite obligatia de completare a acestui formular, respectiv obligatiile fiscale declarative suplimentare si, implicit, costurile logistice care apar la nivelul firmelor de buna credinta, scrieCapital.ro.

Reducerea TVA nu s-a vazut in preturi, la raft. Care sunt explicatiile. Asteptata reducere a TVA generala de la 24% la 20%, incepand cu 1 ianuarie 2016, a generat reduceri de preturi la jumatate fata de asteptari. Cea mai importanta masura de relaxare fiscala a acestui an, reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, a generat, in prima luna de la aplicarea sa, o scadere a indicelui preturilor de consum la produsele nealimentare de 1,56%, potrivit ultimelor date puse la dispozitie de Institutul National de Statistica (INS). Aceasta in conditiile in care, daca micsorarea TVA s-ar fi transmis integral in pretul final, in buzunarul romanilor s-ar fi resimtit o reducere de pret de 3,3% pentru fiecare produs achizitionat, anuntaEconomica.net.

Comisia Europeana ofera o sansa nesperata Romaniei, de a fi un punct nodal in transportul de gaze lichefiate. Securitatea energetica a tarilor UE a inceput sa fie luata in serios la Bruxelles, unde proiectele de infrastructura si conexiune energetica au devenit o prioritate reala. Dupa ce Comisia Europeana a aprobat o finantare de peste 179 de milioane de euro pentru compania Transgaz, in vederea constructiei pe teritoriul romanesc a unei magistrale de gaze care sa asigure legatura intre Bulgaria si Austria, iata ca in noua strategie a Uniunii Europene apare ca prioritara aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate a Europei. Romania, care de peste opt ani sustine proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnection) are o sansa nesperata de a deveni un pilon principal in acest sistem de transport, cu conditia sa stie sa-si negocieze la sange avantajele deja obtinute. In concurenta cu Bulgaria (portul Burgas), Romania are, prin intermediul portului Constanta, un atu indiscutabil, studiul de fezabilitatea pentru transportul gazelor lichefiate din Azerbaidjan catre Europa fiind deja finalizat, informeazaEnergy-Center.ro.

Sondaj: Pentru 2016, investitorii s-ar declara multumiti cu profit zero. Un sondaj recent, realizat printre clientii bancii Goldman Sachs, arata ca aproape 60% din acestia se astepta la declansarea unei recesiuni globale si ca ar fi multumiti sa incheie anul fara sa inregistreze pierderi. Principalul indice al bursei americane, S&P 500, a scazut cu 9% fata de debutul anului, pe seama ingrijorarilor plecand de la dobanzile negative pana la aterizarea dura a economiei chineze. Preturile aflate aproape de minimele istorice pentru materiile prime se adauga semnalelor care i-au determinat pe multi economisti sa anticipeze o noua recesiune globala de amploare. „Aproape 60% dintre clientii nostri se asteapta ca in acest an sa inregistreze pierderi din plasamentele bursiere”, a declarat seful diviziei de strategie al Goldman Sachs, David Kostin. Pentru acest an, investiitorii s-ar declara multumiti daca ar reusi sa aiba profit zero, a rezultat din sondahjul realizat de banca de investitii, scrieAdevarul.

Alpine Vision – Conceptul care anunta relansarea unui mare brand. Renault a publicat primele imagini si detalii cu conceptul Alpine Vision. Prototipul va fi expus in premiera internationala in cadrul Salonului Auto de la Geneva si prefigureaza un viitor model de serie. Astfel, Alpine Vision da tonul renasterii unui mare brand care a reusit sa faca istorie in motorsport. Conform oficialilor francezi, Alpine Vision foloseste un motor turbo cu patru cilindri si multumita masei scazute poate accelera de la 0 la 100 km/h in mai putin de 4,5 secunde. Cel putin acesta ramane targetul si pentru versiunea de serie. Versiunea de serie a lui Alpine Vision va debuta in maximum un an, iar versiunea finala va folosi mare parte din elementele regasite astazi pe conceptul prezentat in Monte Carlo. Cu si mai multe detalii despre noul Alpine Vision vom reveni dupa debutul de la Geneva, anuntaAuto-Bild.ro.

Ce salariu are cel mai puternic om din lume. Medicii si directorii americani sunt cunoscuti pentru faptul ca primesc un salariu mare. Plata medie anuala a unui anestezist este de 246.320 de dolari, iar directorii executivi castiga in medie 180.700 de dolari pe an. Dar cat castiga presedintele Statelor Unite ale Americii? Nu prea mult, scrie portalul de stiri Business Insider. Presedintele SUA este platit cu 400.000 de dolari pe an si isi primeste retributia lunar. In plus, el primeste o alocatie suplimentara pentru diverse cheltuieli, de 50.000 de dolari pe an. Primul presedinte al SUA, George Washington, a intrat pe functie in 1789 cu un salariu anual de 25.000 de dolari. Poate ca la prima vedere nu pare prea mult, dar raportat la rata inflatiei, cei 25.000 ai lui Washington in 1913 – anul in care a fost implementat oficial calculatorul de inflatie – sunt echivalenti cu aproximativ 600.000 de dolari azi. Imaginati-va valoarea din 1789, informeazaCapital.ro.

Veniturile principalelor banci de investitii vor scadea in medie cu 20% in acest an. Castigurile principalelor banci de investitii ar putea scadea in medie cu 20% in acest an, din cauza volatilitatii de pe pietele financiare mondiale si a nivelului redus al tranzactiilor, sustin analistii de la JP Morgan Securities, transmite Reuters, potrivit Agerpres. „Credem ca veniturile bancilor de investitii in primul trimestru din acest an vor fi afectate de emisiunile de actiuni limitate si de situatia dificila pe piata creditelor”, sustine analistul Kian Abouhossein, care se asteapta la un declin al veniturilor de 21% in 2016. Turbulentele de pe pietele bursiere globale au afectat activitatea bancilor de investitii iar de la inceputul anului indicele MSCI, care monitorizeaza pietele din intreaga lume, a scazut cu 9,5%. „Reducerea estimarilor noastre in acest an se bazeaza pe ideea ca in urma unei normalizari a pietei ar putea urma o perioada de activitate mai redusa a pietelor, afectand castigurile bancilor de investitii”, se arata in analiza JP Morgan Securities, scrieEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro