Sari direct la conținut

Business Report: Guvernul pregateste reducerea taxelor pe forta de munca; Vine criza alimentara? Romania a exportat 40% din grau si 17% din porumb; Bancile isi indreapta privirea spre fermieri; Ce beneficii iti aduc cardurile de salarii de lux

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Tsunamiul care a paralizat economia Japoniei va influenta intreaga economie mondiala. „Distrugeri masive s-au inregistrat in regiunea Tohoku” – de unde provin 8% din PIB-ul anual al Japoniei – confirma premierul nipon, Naoto Kan, la cateva ore dupa ce efectele seismului urmat de tsunami s-au resimtit imediat pe bursele din toata lumea. Pe langa pierderea de 1,7% a Bursei din Tokyo, asteptata sa continue si luni, indexul Europe 500 Insurance a scazut cu 2,4% – cea mai accentuata prabusire din iulie 2010. Aceasta inseamna ca mari firme de reasigurare din lume (Scor SE, Hannover Re, Swiss Re sau Munich Re) au resimtit efectele seismului nipon inca dinainte de anuntarea unei estimari oficiale a pagubelor. Un seism major in Japonia este una dintre cele patru situatii de risc major, alaturi de un cutremur in zona orasului San Francisco din California, un uragan in Golful Mexic si o tornada cu consecinte grave pe cuprinsul SUA, anunta Gandul.

In articolul „Guvernul pregateste reducerea taxelor pe forta de munca”, Ziarul Financiar scrie: Guvernul va veni cu un pachet de facilitati fiscale pentru reducerea taxelor pe forta de munca pana la jumatatea anului, pentru ca angajatorii romani trebuie sa faca profit pentru a crea noi locuri de munca, a spus ministrul muncii, Ioan Nelu Botis, 43 de ani, in cadrul unei intalniri la Bistrita cu oamenii de afaceri din judet. Integral in ZF.ro.

Internet Banking prinde viteza printre clientii bancilor. Utilizatorii de Internet Banking pot beneficia de avantaje precum comisioane reduse la anumite tranzactii sau dobanzi preferentiale la depozite, numarul acestora fiind in crestere. Numarul clientilor bancari utilizatori de Internet Banking variaza intre 15% si 60% din totalul persoanelor fizice si ajunge pana la 90% din portofoliul de clienti persoane juridice, conform datelor obtinute de la bancile consultate de Capital. Atat numarul tranzactiilor efectuate prin acest serviciu, cat si al clientilor utilizatori sunt in crestere, potrivit datelor comunicate. Pentru accesarea acestui serviciu se plateste fie o taxa unica, la activare, fie, in majoritatea cazurilor, un comision lunar de administrare, care variaza, pentru persoanele fizice, intre un leu/luna (la Banca Transilvania) si doi euro/luna (la Intesa SanPaolo – prin pachetul Standard), anunta Capital.ro.

Delta Dunarii – infernul constructiilor private, pe proprietatile statului. Delta Dunarii nu este doar un paradis natural, ci si un infern al celor care detin locuinte pe pamanturi asupra carora nu au niciun drept de proprietate. Chiar in inima Deltei, in comunele Maliuc, Crisan si Pardina, renumite pentru pitorescul lor peisaj, cateva zeci de hectare de teren din domeniul public al statului sunt, in prezent, ocupate de constructii aflate in proprietatea privata a sute de familii. Desi pare uluitor, de mai bine de douazeci de ani, problema juridica a terenurilor statului de pe meleagurile tulcene a ramas nerezolvata de autoritati si continua sa dea batai de cap atat administratiei, cat si localnicilor, informeaza Bursa.ro.

Vine criza alimentara? Romania a exportat 40% din grau si 17% din porumb. Exporturile de grau si porumb ale Romaniei se orienteaza, cu precadere, catre Europa dar si catre tari din Asia de Sud-Est. Ungaria si Bulgaria acopera majoritatea importurilor noastre de grau si porumb. Exporturile noastre de grau din primele 11 luni ale anului trecut au contabilizat 2,36 milioane de tone, care au adus 360 de milioane de euro in tara. Importurile de grau din primele 11 luni al anului au fost de 686.000 de tone, cea mai parte parte provenind din Ungaria si Bulgaria. Valoarea totala a graului importat a fost de 108 milioane de euro. Desi cele mai mari cantitati s-au livrat in tari europene interesant este ca in top 5 exporturi gasim tari precum Coreea de Sud, Bangladesh ori Filipine, scrie Money.ro.

Cutremurele rareori zguduie bursa. Cel mai puternic cutremur care a lovit Japonia in peste 100 de ani nu a zguduit prea tare principala piata de actiuni a lumii, bursa americana reusind sa incheie ultima sedinta a saptamanii trecute cu cresteri de pana la 1%. Acest lucru nu ar trebui totusi sa fie o surpriza avand in vedere rezultatele unui studiu despre modul in care evenimentele non-economice influenteaza bursa. Actiunile listate la Bursa de la Bucuresti au pierdut vineri in medie 2%, corectii inregistrandu-se si pe cele mai multe dintre celelalte pietele europene. Nu toate bursele europene au scazut totusi, piete precum cele din Cehia, Grecia, Ungaria sau Turcia reusind sa nu fie „zguduite” de cutremurul cu magnitudinea de 9 grade care a lovit Japonia, anunta Economic Times.

Mercedes, in cautarea tineretii. Mercedes incearca sa-si amelioreze media de varsta a clientilor prin lansarea unor modele de mici dimensiuni, care vizeaza in special clientela tanara. Primele noutati care vor reflecta noua strategie sunt mezinele din Clasa A si Clasa B. Dupa cum se poate vedea si din schita alaturata, care se pare ca este prima ce dezvaluie cate ceva din stilul viitoarei Clase A, aceasta va avea un design tineresc, inspirat din conceptul F800, prezentat anul trecut. Conceptul ilustrat in aceasta schita prefigureaza viitoarea generatie Clasa A si va fi prezentat oficial luna viitoare, la Salonul Auto de la Shanghai, informeaza 24auto.ro.

Bancile isi indreapta privirea spre fermieri. Scumpirea alarmanta a produselor alimentare a trezit apetitul pentru creditarea agriculturii din partea unor banci, care se intrec acum in oferte. Privita ca o investitie cu risc major, agricultura nu a reusit sa convinga pana acum creditorii. De cealalta parte, conditiile impuse pentru acordarea imprumuturilor si costul acestora i-au determinat pe multi fermieri sa nu apeleze la banci pentru a obtine finantare. Totusi, perspectiva privind o noua criza alimentara face ca sectorul agricol sa devina mai atractiv pentru banci. Astfel, BRD a lansat recent creditul pentru finantarea nevoilor de trezorerie ale beneficiarilor de subventii europene, care se acorda prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Dobanda se calculeaza in functie de ROBOR, plus o marja de 3%-5%, in functie de tipul de client si de performanta financiara a acestuia, scrie EVZ.

Ce beneficii iti aduc cardurile de salarii de lux. Una dintre cele mai recente tendinte de pe piata cardurilor este emiterea de carduri de debit exclusiviste destinate romanilor cu venituri mari. Gama premium, sinonima cu puterea financiara, cuprindea initial numai carduri de credit, oferite de banci la pachet cu o serie de beneficii din zona de lux. Aceleasi servicii deosebite sunt oferite si pe segmentul premium de debit, de la programe de fidelizare si servicii bancare extinse la beneficii extrabancare. Asigurarile de diferite tipuri sunt cele mai intalnite avantaje din oferta bancilor destinata clientilor bogati. Asigurarile de calatorie, de exemplu, pot acoperi o gama variata de riscuri, precum intarzierea sau anularea zborului, invaliditatea, furtul bagajului, dar si cheltuieli medicale de urgenta. Printre beneficiile bancare se numara descoperitul automat de cont, precum si posibilitatea de a retrage sume mai mari de la ATM, anunta Gandul.

E.ON Romania: Pretul gazelor va exploda la iarna. Gazele naturale se vor scumpi foarte mult spre finalul acestui an, din cauza cotatiilor ridicate de acum ale petrolului, spune Frank Hajdinjak, CEO al E.ON Romania, intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul”. Populatia ar trebui sa primeasca un procent mai mare de gaze de productie interna pentru a putea suporta pretul, sustine oficialul companiei germane. Deciziile din ultimii doi ani ale autoritatilor de a plafona pretul gazelor pentru populatie din considerente politice, in timp ce cotatiile au urcat pe pietele internationale, se intorc acum impotriva romanilor. Operatorii de pe piata gazelor spun ca au pierderi de sute de milioane de lei, iar o revenire brusca la pretul corect ar soca pe toata lumea. „Atat consumatorii, cat si companiile de gaze sunt intr-o situatie extrem de grava. Trebuie gasita o solutie de echilibru pentru ambele parti”, a declarat Frank Hajdinjak, informeaza Adevarul.

De ce consuma populatia mai mult curent in perioada de criza. O rezerva uriasa constituita preponderent din consumatorii care locuiesc in mediul rural determina, an de an, chiar si in perioada de criza, cresterea consumului de electricitate la populatie. Douazeci de ani, poate chiar 30 de ani vor fi necesari pentru a recupera „handicapul” pe care il avem la consumul casnic de energie electrica, daca facem comparatie cu celelalte tari din Uniunea Europeana si daca ne raportam la media de crestere anuala a consumului, sustin specialistii in energie. Presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE) considera cresterea consumului de electricitate la populatie, chiar si in perioada actuala de criza, ca fiind una fireasca. Nu somajul sau pensionarii cresc consumul gospodariilor de electricitate, ci tendinta de a avea un standard ridicat de viata, scrie Romania Libera.

Povestile romanilor care au chemat banca sa le ia vila. Numarul romanilor care si-au pierdut casele dupa executarile silite ale bancilor a fost dublu in 2010, fata de anul precedent. Judetul Iasi este pe primul loc in topul dramelor. Aici, in 2009, au fost executate doar 6 case. Un an mai tarziu, 140 de oameni au fost dati afara din locuinte. In acelasi timp, conform datelor de la Centrul CARTITA de la Spitalul de Urgente Iasi, numarul tentativelor de sinucidere a crescut in ultimul an cu aproape 25%. Peste 80% din victime sustin ca principalul motiv e criza economica. Iar 2011 se anunta cu si mai multe drame, anunta Gandul.

Cum vede CIA economia romaneasca? Central Intelligence Agency (CIA) este una dintre cele mai puternice agentii de informatii din lume. Iar punctul forte al CIA il reprezinta tocmai informatiile pe care le detine despre orice colt al mapamondului. In baza sa de date, CIA detine informatii despre toate tarile din lume si, anual, face rapoarte detaliate despre climatul economic si social din fiecare stat. Nici Romania nu este sarita de la astfel de analize. Astfel, pe pagina de internet a serviciului de informatii cu sediul in Virginia pot fi citite pagini intregi cu cifre despre plaiurile mioritice. Datele economice, actualizate pentru anul 2010, sunt foarte multe si cuprind practic toate aspectele si indicatorii economici ce pot fi cuantificati pentru o tara. De aici, cine este interesat, poate afla de la valoarea Produsului Intern Brut pana la numarul somerilor sau rezerva in aur si valuta a Bancii Nationale, informeaza Financiarul.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro