Sari direct la conținut

Business Report: Guvernul tehnocrat a lansat ordonanta samsarilor auto; Legea care reglementeaza vanzarea terenurilor catre straini, pe masa CSAT. Sapte modele de luat in calcul; Ministerul Mediului s-a angajat sa revizuiasca programul Casa Verde

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Guvernul tehnocrat a lansat ordonanta samsarilor auto. O ordonanta a Guvernului Ciolos „a simplificat” metodologia de re/inmatriculare a masinilor, astfel incat a dat liber tranzactiilor ilegale de masini intre granitele tarii si permite accesul mult mai usor al rablelor aduse din alte tari. Guvernul tehnocrat a elaborat, in mare taina, o ordonata de urgenta ce modifica legislatia privind inmatricularea si vanzarea vehiculelor, fara a solicita punctul de vedere al Ministerului Transporturilor. Pentru ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba noua ordonanta privind inmatricularea si tranzactionarea masinilor, ce reduce din atributiile RAR, ar trebui sa aduca siguranta pe piata auto din Romania. In ultimele zile ale lunii iunie, Guvernul pastorit de Dacian Ciolos, a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 41/28 iunie 2016 privind stabilirea unor masuri de simplificare la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea si completarea unor acte normative, prin care, practic, Romania este repusa pe harta rosie a masinilor furate din strainatate si din tara, scrieCapital.ro.

Legea care reglementeaza vanzarea terenurilor catre straini, pe masa CSAT. Sapte modele de luat in calcul. Producatorii agricoli solicita ca legislatia privind achizitia de terenuri arabile de catre straini sa fie discutata in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Exista deja un proiect de lege pe aceasta tema si modelele puse in aplicare de mai multe state europene. Sa limiteze achizitiile te teren arabil ale strainilor fara sa riste un infringement din partea Comisiei Europene. Aceasta este misiunea pe care o are lunile acestea Ministerul Agriculturii care, la doi ani de la liberalizarea pietei funciare, a chemat mediul de afaceri la consultari pentru a rezolva o problema considerata „de importanta nationala”. Fara a exista, de fapt, o statistica oficiala, estimarile diverselor organisme neguvernamentale indica faptul ca aproximativ 5,3 milioane de hectare (40% din totalul de aproximativ 13,3 milioane de hectare) sunt exploatate de straini, majoritatea cetateni ai UE. Este vorba atat despre suprafete aflate in proprietatea cetatenilor straini – in jur de 20% – dar si de teren arendat aflat in diverse stadii de achizitie avand in vedere ca, potrivit legislatiei in vigoare (Legea 17/014), arendasul are drept de preemptiune, anuntaEconomica.net.

Ministerul Mediului s-a angajat sa revizuiasca programul Casa Verde. Reprezentantii Ministerului Mediului si-au luat angajamentul sa revizuiasca programul Casa Verde, a anuntat, ieri, Florin Hahui, presedintele Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS), intr-un comunicat. Domnia sa a declarat: „Am discutat despre programul Casa Verde atat cu secretarul de stat Raul Pop, cat si cu reprezentanti din conducerea Administratiei Fondului de Mediu (AFM). Ramanem fideli dezideratului nostru, acela de a pune la dispozitia autoritatilor expertiza noastra si de a ne exprima clar si cu fermitate pozitia fata de forma actuala a proiectului. Credem ca atunci cand vorbim despre materiale prietenoase cu mediul trebuie sa ne asiguram si ca solutiile sunt sustenabile. Reprezentantii Ministerului si-au luat angajamentul de a revizui anumite aspecte si mai ales de a transparentiza criteriile de selectie a materialelor eligibile. Este important ca, indiferent de materialul termoizolant despre care vorbim, sa luam in calcul sistemul compozit si tehnologia folosita”. Asociatia a atras atentia, saptamana trecuta, ca pe lista materialelor ecologice aferenta programului Casa Verde, elaborat de Ministerul Mediului, se gasesc produse de izolatie care pot afecta sanatatea, informeazaBursa.ro.

Daimler deschide la Sebes o uzina pentru reconditionarea cutiilor de viteze. Vestea ca Daimler continua investitia de la Sebes nu este una noua. Doar ca acum am aflat si ce vor face nemtii pe meleaguri autohtone. Constructorul german a demarat constructia unei noi uzine care se va ocupa de reconditionarea cutiilor de viteze primite din partea dealerilor. Fabrica ar urma sa fie inaugurata in 2017. „Daimler AG extinde unitatile de productie in Romania prin infiintarea unui proiect nou in Sebes, care vizeaza o unitate de productie in care se vor reconditiona cutii de viteze primite de la dealeri, folosind cele mai noi tehnologii din domeniul automotive. Beneficiarul final va fi departamentul Daimler Global Services & Parts, iar inaugurarea va avea loc in anul 2017”, au declarat oficialii Daimler. Cutiile de viteze care vor veni in noua uzina de la Sebes vor fi demontate, curatate, iar elementele defecte vor fi inlocuite. Mai apoi, acestea vor fi reasamblate si vor trece printr-un nou proces de validare, scrieAuto-Bild.ro.

Doua noi programe pentru IMM-uri cu un total al bugetelor de 40 milioane de lei. Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri va lansa in data de 16 august 2016 doua noi programe destinate intreprinderilor mici si mijlocii. Conform unui comunicat al ministerului, este vorba despre programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului la finantare – START si Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri. Acestea fac parte din seria celor zece programe pe care ministerul le implementeaza in 2016, anuntaCapital.ro.

Cum a programat guvernul Ciolos anul 2016 si ce-a iesit: 1 miliard USD gaura in veniturile statului. Diferenta negativa intre veniturile pe care si le-a programat guvernul Ciolos la buget in primul semestru si ce a reusit Ministerul Finantelor sa aduca este de peste 3,9 miliarde de lei. Pe fondul acestei nerealizari, si cheltuielile statului au fost mult sub cele programate in primul semestru. Potrivit programarii bugetului pe trimestre, veniturile totale ale statului ar fi trebuit sa fie 112,3 miliarde de lei, la jumatatea anului. Executia bugetului general consolidat arata ca la vistieria tarii au ajuns numai 108,4 miliarde de lei. La calculul si programarea bugetului au fost luate in considerare si scaderile rezultate din reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% la inceputul anului si influenta pe care o putea avea TVA de 9% la alimente, informeazaEconomica.net.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro