Business Report: Investitorii straini vaneaza rezervele de cupru. Pretul metalului a explodat; Cati bani va incasa Aeroportul Otopeni din inchirierea spatiilor din noul terminal; Dinu Patriciu pariaza pe energia verde in Olanda si Tara Galilor; Cu ce alternative vin bancile la "Prima Casa"
In articolul „Investitorii straini vaneaza rezervele de cupru. Pretul metalului a explodat”, Ziarul Financiar scrie: „Doua companii de exploatare a cuprului, Cuprumin Abrud si Moldomin Moldova Noua, sunt scoase la vanzare Tona de cupru a explodat in ultimii doi ani de la 2.700 $ la 10.000 $ din cauza Chinei. Valoarea rezervelor de cupru ale Romaniei este estimata la 5-10 miliarde de euro la preturile actuale. Din cupru se fabrica conducte si cabluri. Cele mai vanate doua companii la ora actuala din Romania sunt exploatarile de minereu de cupru Cuprumin Abrud si Moldomin Moldova Noua ale caror rezerve de metal rosu sunt evaluate in prezent la circa 10 miliarde de euro”. Integral in ZF.ro.
Cati bani va incasa Aeroportul Otopeni din inchirierea spatiilor din noul terminal? Aeroportul International Henri Coanda va incasa anul acesta 1,5 milioane euro din inchirierea spatiilor comerciale din noul terminal, inaugurat marti, conform unui contract incheiat intre Aeroport si companiile Heinemann si Autogrill. Potrivit graficului de incasari stabilit in functie de numarul de pasageri, aeroportul va incasa in 2015 3,19 milioane euro si in 2020 5,12 milioane euro. Noul terminal de pasageri al Aeroportului Otopeni reprezinta unul dintre pasii realizarii politicii investitionale a Guvernului, precum si o carte de vizita a Romaniei pentru strainii care vin in tara noastra, a declarat premierul Emil Boc, marti, la inaugurarea obiectivului, anunta Capital.ro.
Topul investitiilor in energia curata. China domina lumea. Investitiile in energia alternativa au atins, in 2010, 243 de miliarde de dolari. In mai putin de un deceniu, energia alternativa a ajuns dintr-o industrie de nisa o sursa semnificativa de comert, investitii, productie si locuri de munca spun analistii organizatiei non-profit Pew Charitable Trust, in raportul „Who’s winning the Clean Energy Race?”. „Sectorul energiei curate este unul dintre cele mai dinamice din lume, cu o crestere de 630% din 2004 pana acum. In 2010, la nivel global, finantarile si investitiile in acest domeniu au crescut cu 30% pana la nivelul record de 243 de miliarde de dolari”, spune Phylllis Cuttino, director in cadrul Pew Clean Energy Program, informeaza Money.ro.
Stere Farmache: Nu mai asteptati PIB-ul pe T1, bursa arata deja o evolutie pozitiva. Asa cum Bursa a anticipat intrarea in recesiune cu aproape sase trimestre inainte ca aceasta sa se produca efectiv, si iesirea din recesiune a fost anticipata de indicii bursieri, care au o evolutie pozitiva de aproape sapte trimestre, spune Stere Farmache, presedintele Bursei de la Bucuresti (BVB). Dezbaterile privind iesirea economiei din recesiune la sfarsitul lunii martie au determinat o reactie si din partea Bursei de Valori Bucuresti (BVB), conducerea acesteia atragand atentia ca evolutia indicilor bursieri indica semnale puternice ca PIB-ul pe primul trimestru din acest an ar fi unul pozitiv, scrie Economic Times.
Romania: In caz de dezastru comunicatiile sunt in colaps. Ultimul cutremur puternic din Romania a avut loc in aprilie 2009. In ora imediat urmatoare cutremurului, traficul inregistrat de operatorii de telefonie mobila a crescut chiar si de zece ori fata de ora anterioara cutremurului. 60% dintre apeluri au fost respinse din cauza congestiei de trafic. Numarul de apeluri transmise catre 112 a crescut cu 50% in intervalul de o ora dupa producerea cutremurului fata de intervalul de o ora anterior, dar au fost foarte multi cei care nu au reusit sa apeleze 112. La doi ani de la ultimul cutremur, in Romania lucrurile stau la fel: abia in luna mai 2011 o directiva a Uniunii Europene in acest sens trebuie transpusa in legislatia nationala, anunta Itplay.ro.
In articolul „City Mall, fara ofertanti la 33 milioane de euro”, Ziarul Financiar scrie: „Centrul comercial City Mall din Bucuresti, scos la licitatie dupa ce firma care il detinea a intrat in faliment, nu a atras interesul investitorilor la prima licitatie programata de lichidatorul Casa de Insolventa Transilvania pentru 31 martie, astfel ca procesul de vanzare a activului va fi reluat. Pretul de pornire a licitatiei a fost fixat la 33 mil. euro, dar desi consultantii spun ca exista interes pentru proiect, niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pentru a participa la prima licitatie. Termenul limita pentru inscrierea la licitatia din 31 martie a expirat ieri, iar urmatoarea incercare de vanzare a mallului va avea loc pe 20 aprilie”. Integral in ZF.ro.
Dinu Patriciu pariaza pe energia verde in Olanda si Tara Galilor. Fostul proprietar al grupului Rompetrol a devenit actionar al unor producatori occidentali de tehnologii energetice nepoluante, dar spune ca cel mai mult mizeaza pe potentialul namolurilor sapropelice. In ultimii doi ani, miliardarul Dinu Patriciu a afirmat in mai multe randuri ca detine actiuni in doua companii din domeniul energiei verzi – un producator olandez de turbine eoliene si o fabrica de celule fotovoltaice din Marea Britanie. Ceea ce nu a spus niciodata este care sunt aceste firme. Capital a reusit sa afle ca o parte din banii din vanzarea Rompetrol au ajuns la Emergya Wind Technologies (EWT) din Amersfoort, Olanda, respectiv la G24 Innovations (G24i) din Cardiff, Tara Galilor, scrie Capital.ro.
SIF Moldova pregateste terenul pentru o viitoare listare la Varsovia sau Viena. SIF Moldova (SIF2) face primii pasi in directia listarii si pe o alta piata, actionarii societatii urmand sa discute, in AGA din aprilie, o serie de modificari ale actului constitutiv, care vor permite SIF Moldova sa se listeze si pe o alta piata regmentata. „Ne intereseaza sa avem aceasta posibilitate in statut pentru ca in viitor actionarii nostri sa poata sa decida daca vor sa ne listam si pe o alta piata. Adica, sa fim listati la BVB, care este reprezentativa in Romania in ceea ce priveste piata spot, si pe o alta piata reglementata. Vrem sa avem posibilitatea de a ne lista pe o alta bursa, pentru investitorii care nu doresc sa intre direct pe piata locala”, a declarat Claudiu Liviu Doros, vicepresedinte si director general adjunct in cadrul SIF Moldova, anunta Economic Times.
Patru noi modele SEAT, in 2012. Planul de relansare a marcii spaniole, desfasurat pe cinci ani, prevede lansarea a nu mai putin de patru modele, in 2012. SEAT, una dintre marcile cu probleme din grupul Volkswagen, spera sa stopeze astfel pierderile consemnate in ultimii ani si sa isi mareasca treptat vanzarile. Daca totul va merge conform planurilor, SEAT ar trebui sa-si dubleze vanzarile si sa ajunga la 800.000 de unitati pe an, in 2018. Cresterea vizata pentru 2012 este de 8-10%, iar pana in 2013 SEAT ar trebui sa revina pe plus, din punct de vedere financiar, informeaza 24auto.ro.
Ce poti sa cumperi cu 100.000 de euro? In anii 2007-2008, un buget de 100.000 de euro reprezenta o suma modesta pentru achizitionarea unei case. Sa ne amintim ca un apartament cu doua camere intr-un cartier semicentral din Capitala costa intre 80.000 si 100.000 de euro. Astazi lucrurile s-au schimbat, iar o familie care isi permite sa faca astfel de achizitii poate cumpara cu acesti bani o casa la care nici nu visau cu ceva timp in urma. Improspatam informatiile privind ofertele de pana la 100.000 de euro cu cele culese de la targul Project Expo. Cu suma de 100.000 de euro puteti achizitiona un apartament cu 3 camere intr-un cartier rezidential sau chiar o vila construita in 2010, cu suprafata intre 100 si 200 mp. In ultimii trei ani, in Bucuresti au aparut foarte multe cartiere rezidentiale, iar apartamentele se incadreaza in toate standardele, atat din punct de vedere tehnic, cat si financiar, scrie Romania Libera.
Ce profituri au facut bancile din Romania in anul de criza 2010. In pofida faptului ca anul trecut a fost unul de criza, iar creditarea a fost aproape inghetata, cele mai multe dintre primele zece banci din Romania au incheiat anul cu castiguri consistente. Majoritatea bancilor mari au obtinut castiguri consistente in 2010, chiar daca cele mai multe au fost mai mici decat in 2009. Cel mai mare profit net raportat apartine BRD SocGen, a doua banca din Romania, de 501 milioane de lei (119 milioane de euro), conform standardelor locale de contabilitate, in scadere cu 36%. Grupul BCR a obtinut un profit de 110,2 milioane de euro, in scadere cu 46,7% fata de anul anterior, conform standardelor internationale. Profituri au realizat Alpha Bank, UniCredit Tiriac si ING Bank, anunta EVZ.
Cu ce alternative vin bancile la „Prima Casa”. Viitorul incert al programului guvernamental a determinat mai multe institutii de credit sa lanseze noi imprumuturi sau sa le adapteze pe cele din oferta curenta la conditii similare cu „Prima Casa”. Alternativele la „Prima Casa” au dobanzi mai mari, dar si un avans minim mai consistent, insa nu implica obligativitatea de a nu mai detine o alta locuinta. Plafonul de garantii de 200 de milioane de euro alocat de stat in cadrul programului „Prima Casa 3” a fost deja consumat in proportie de peste 50%, iar reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM spun ca nu va mai trece mult timp pana cand acesta va fi epuizat in totalitate. Mai mult, Raiffeisen Bank si CEC Bank au anuntat ca au terminat garantiile acordate de stat pentru acest tip de credite, informeaza Adevarul.
Castigatorii anului 2010 in asigurari. Astra a urcat pe primul loc inca din primul trimestru si nu s-a mai dat jos pana la sfarsit, in timp ce BCR Asigurari de Viata a intrat pentru prima data in topul asiguratorilor. Companiile de asigurari din Romania au subscris anul trecut prime totale de 1,98 miliarde de euro. Cu 11 milioane euro sub pragul psihologic al celor 2 miliarde euro si cu peste 100 mai putin decat valoarea consemnata la finele anului 2009. Asadar, nimic spectaculos nu s-a intamplat pentru piata asigurarilor in trimestrul 4, care sa determine o modificare semnificativa a dinamicii de -5% anticipate de catre Insurance Profile dupa primele noua luni ale anului trecut, scrie Romania Libera.
Citeste si: