Sari direct la conținut

Business report: Metalul care a devenit mai preţios decât aurul. România are resurse, dar le vinde străinilor; Autostrăzile, capitolul unde România nu a intrat în Europa; Creditele ipotecare luate de tineri, cu sume mai mici şi pe mai puţini ani  

HotNews.ro
business, Foto: Hotnews
business, Foto: Hotnews

Metalul care a devenit mai preţios decât aurul. România are resurse, dar le vinde străinilor. Sute de companii concurează pentru extragerea cobaltului, cea mai bogată ţară în această resursă fiind Republica Democrată Congo. Şi ţara noastră are resurse de cobalt însă nu le exploatează. Conform Profit.ro, o companie din Canada care vrea să exploateze cobalt şi litiu în România a preluat 51% dintr-o firmă locală al cărei asociat unic deţine minereu polimetalic în Bihor. Compania canadiană Leading Edge Materials, specializată în exploatarea mineralelor şi metalelor rare şi care deţine în Suedia una dintre cele mai mari mine de grafit din lume, a convenit intrarea pe piaţa românească prin preluarea a 51% din capitalul firmei locale LEM Resources SRL, potrivitCapital.

Autostrăzile, capitolul unde România nu a intrat în Europa. După 100 de ani de existenţă ca ţară, România se poate lăuda cu numai 776 de kilometri de autostradă, din care 100 de kilometri moşteniţi de la Ceauşescu. Harta europeană a autostrăzilor prezintă, în dreptul României, doar câţiva „viermişori” răzleţi şi irelevanţi. Fiecare kilometru de autostradă inaugurat a devenit un motiv de bucurie pentru şoferi, însă România rămâne o ţară a cioturilor de drumuri şi, cu 776 km funcţionali, continuă să fie una din codaşele Europei. Cu doar 7 autostrăzi, din care doar 2 finalizate complet restul fiind bucăţi în construcţie, România arată dezolant privită de sus. Pare că Europa s-a oprit la porţile ţării noastre, potrivitAdevarul.

Creditele ipotecare luate de tineri, cu sume mai mici şi pe mai puţini ani. Tinerii care își cumpără apartamente plătesc un avans şi de 30%, dublu faţă de acum 10 ani. Aceasta nu este singura diferenţă. Anul trecut, un credit ipotecar contractat de tineri era în medie de 183.000 lei, pe o perioada de aproximativ 23 de ani. Spre comparaţie, în 2008, media pieţei era de 211.000 lei, pe o perioadă de 27 de ani. Cu lecţiile învăţate din experientele generaţiilor anterioare, tinerii sunt mai prudenţi şi se documentează bine atunci când vor să se împrumute, potrivitEconomica.

Locul din România în care apartamentele s-au scumpit cel mai mult. Reşedinţa judeţului Covasna, municipiul Sfântu Gheorghe, a intrat în topul oraşelor cu cele mai mari creşteri de preţ din trimestrul al doilea al acestui an. În primul trimestru, cele mai mari scumpiri se înregistraseră în Miercurea-Ciuc. Vânzătorii de apartamente din Sfântu Gheorghe cereau la sfârşitul lunii iunie 670 euro/mp, ceea ce reprezintă o creştere de 6,3% faţă de finalul lunii martie. Explicaţia acestei creşteri ar putea fi pusă pe seama intrării pe piaţă a unor noi anunţuri de vânzare, mult mai rare în oraşele cu populaţie mică şi statornică, potrivitCapital.

Doritorii nu pot să se înscrie în Programul Rabla, care promite 5.000 de vouchere în valoare de 9.000 de lei. Nu există un regulament de funcţionare. Primăria Capitalei a anunţat, marţi, că nu se pot face înscrieri în avans în Programul „Rabla” al Municipalităţii, până nu va fi elaborat un regulament de funcţionare a programului. Primăria va acorda 5.000 de vouchere în valoare de 9.000 de lei pentru scoaterea unui autoturism uzat din circulaţie. Potrivit Municipalităţii, înscrierile se pot face numai după aprobarea regulamentului de funcţionare a programului, potrivitGandul.

România are a cincea cea mai mare piaţă de contrabandă de ţigări din Europa. Reţelele de contrabandă au vândut în România peste 4,15 miliarde de ţigarete în 2017, adică aproape 10% din volumele traficate pe teritoriul Uniunii Europene, Elveţiei şi Norvegiei. Volume mai mari de ţigarete de contrabandă au ajuns doar pe pieţele din Germania, Polonia, Marea Britanie şi Franţa, state cu populaţii de două până la cinci ori mai mari decât România. România ajunge astfel pe un nedorit loc 5 în Europa, poziţie ocupată în 2016 de Italia, un stat cu peste 60 de milioane de locuitori. Studiul asupra contrabandei şi efectelor ei la nivelul Europei a fost realizat de către KPMG pentru think-tankul britanic RUSI, potrivitAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro