Sari direct la conținut

Business Report: Nivelul de trai din regiunea Bucuresti-Ilfov – 131% din media UE ! Moldova si Oltenia – la capatul opus; Tarii – cat mai putin carbune, sau deloc?; Romanii incep sa ocupe rafturile bio in hipermarketurile din tara

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Nivelul de trai din regiunea Bucuresti-Ilfov – 131% din media UE ! Moldova si Oltenia – la capatul opus Nivelul de trai din regiunea Bucuresti-Ilfov a urcat la 131% din media UE, potrivit datelor publicate saptamana aceasta de Eurostat referitoare la PIB-ul regional pe anul 2013 (decalajul de timp este cel obisnuit, data fiind tehnica de prelucrare statistica a datelor ). Astfel, zona capitalei Romaniei a devansat in termeni comparabili orase precum Madrid (128%), Roma (118%), Berlin (113%), Lisabona (108%) si Budapesta (108%). Din pacate, insa, cinci din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei au continuat sa figureze in top 20 al celor mai sarace regiuni ale Uniunii, ocupand locurile 5 (Regiunea Nord-Est, aflata la 34% din media UE), 9 – 10 (regiunile Sud-Vest Oltenia si Sud-Vest Muntenia, ambele cu cate 41%), 14 (Sud-Est cu 45%) si 15 (Nord-Vest, cu 47%), scrie Curs de Guvernare.

Romanii incep sa ocupe rafturile bio in hipermarketurile din tara Profitand de un apetit tot mai mare al romanilor pentru produsele ecologice si bio, in ultimii ani, marile lanturi de hipermarketuri si-au diversificat semnificativ gama de produse pe acest segment. Modul de promovarea a categoriei s-a diversificat, astfel ca multi comercianti au rafturi separate pentru aceste produse sau au incheiat parteneriate cu asociatii de profil pentru crearea de standuri distincte in cadrul magazinelor. In ceea ce priveste provenienta acestor produse, mare parte sunt importate, dar ponderea articolelelor made in Romania este in crestere. Vorbim de o piata estimata la aproximativ 150 de milioane de euro, in contextul in care producatorii locali exporta de 200-250 de milioane de euro, scrie Economica.net.

Tarii – cat mai putin carbune, sau deloc? ub deviza, care ii este din ce in ce mai draga, a „securitatii nationale”, ministrul energiei, Andrei Gerea, a calmat spiritele aprinse din Valea Jiului. S-a promis minerilor ca exploatarile nu vor fi inchise pana in 2024, iar energia produsa in cele doua mari termocentrale ale Complexului Energetic Hunedoara va fi vanduta pe piata reglementata. Inainte insa de a descoperi solutia vanzarii energiei pe piata reglementata, activitatea miniera va fi separata de cea de producere a energiei electrice, ceea ce inseamna ca exploatarea carbunelui va trebuie sa devina o activitate rentabila. Cu alte cuvinte, sa nu amestecam mere cu pere, asa cum s-a intamplat pana acum, in conditiile in care energia electrica vanduta acoperea mare parte din costurile ineficiente ale activitatii de minerit, inforeaza Energy-Center.ro.

„Vulturul” de la Fondul Proprietatea se asteapta la o explozie a dobanzilor Miliardarul american Paul Singer, care detine peste 15% din Fondul Proprietatea, anticipeaza o prabusire a cotatiilor in pietele de bonduri. Aceasta ar urma sa fie o criza mai mare decat cea din anul 2008. Are o avere neta de 1,92 miliarde dolari care il face sa stea tot timpul de veghe. Magnatul Paul Singer, cu un ochi de „vultur” – asa cum si-a castigat reputatia in pietele internationale pentru cum urmareste obtinerea de castiguri din consumarea „cadavrelor” financiare rezultate din creditarea gresita – se uita cu ingrijorare la pietele de bonduri. Aici el asteapta o prabusire inca si mai mare decat cea din anii 2007-2008 pe Bursa si in creditul ipotecar, care ar urma sa arunce in aer dobanzile, scrie Capital.

ASF: Asigurarile si pensiile private, in crestere, piata de capital, in scadere Piata asigurarilor din Romania a crescut cu 7,39% in primul trimestru al acestui an, la 1,97 miliarde de lei, pe fondul avansului volumului de prime brute subscrise atat pe segmentul de asigurari generale, cat si pe cel de viata, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). In acelasi timp, piata pensiilor private a avut o crestere similara, in timp ce piata de capital a raportat rezultate in scadere. „Cresterea volumului de prime brute subscrise in primul trimestru din 2015 fata primul trimestru al anului trecut s-a inregistrat atat la asigurarile de viata (7,59%) cat si la asigurarile generale (7,34%)”, se mentioneaza in raport. Potrivit datelor ASF, asigurarile generale au avut o pondere de 79,31% in total prime brute subscrise, iar asigurarile de viata o pondere de 20,69%, scrie Bursa.ro.

Volvo face un recall pentru noul XC90 Volvo a anuntat printr-un comunicat de presa ca modelul XC90 va fi supus unui recall. Aproximativ 200 de vehicule sunt rechemate in service din cauza modului incorect de asamblare a unui cablu aflat scaunele din fata. In urma acestei probleme exista sansa ca invelisul de protectie al cablului sa se deterioreze. In cazul in care apare aceasta problema, soferul va fi anuntat printr-un mesaj afisat pe bord, in care se precizeaza ca masina trebuie dusa intr-un service. De asemenea, exista posibilitatea ca airbag-urile laterale sa nu functioneze corespunzator, insa nu sunt sanse ca acestea sa se activeze involuntar, scrie Auto-Bild.ro.

Ce consecinte grave poate avea introducerea diacriticelor in domeniile .ro „Decizia in sine poate fi considerata normala, cata vreme adresele clasice s-au epuizat si ar exista cerere pentru mai multe domenii web. In orice situatie, domeniile cu diacritice, in cazul carora nu este schimbat sensul cuvintelor, ar trebui sa fie rezervate celor care au inregistrate domenii mai vechi. As adauga insa ca o astfel de protectie ar trebui sa se aplice doar celor care si-au folosit domeniile, in mod efectiv, pentru site-uri pe deplin functionale. In caz contrar, ar fi vorba de o „tezaurizare” a unor domenii web, greu de protejat, avand in vedere resursele pana la urma limitate de domenii web”, a declarat pentru Economica.net, Valentin Mircea, partner senior la Casa de Avocatura Mircea si Asociatii si fost vicepresedinte al Consiliului Concurentei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro