Business Report: O industrie romaneasca a iesit din faliment. Se pregateste de vanzare; Revolutie Microsoft: Telefon dual screen cu display detasabil; Cum asiguri cat mai bine casa cu o prima de 20 de euro pe an; Moldova, cea mai saraca regiune a UE, campioana la fonduri europene; Pe ce s-au dus banii europeni
O industrie romaneasca a iesit din faliment. Se pregateste de vanzare. Doua dintre cele trei fabrici de constructie de vagoane de marfa din Romania au iesit din insolventa si sunt in procedura de reoganizare judiciara. Toate uzinele ii apartin omului de afaceri Cristian Burci (foto) care, la sfarsitul anului trecut, spunea, pentru MONEY.ro, ca este nevoit sa aleaga solutia insolventei pentru ca are datorii mari la terti in conditiile in care piata externa, care asigura mare parte din contractele fabricilor, cazuse chiar cu 80%. Recent, Astra Vagoane Arad si Meva Drobeta Turnu Severin si administratorul lor judiciar, Casa de Insolventa Transilvania, au convenit cu creditorii un program pe 18 luni care presupune distribuirea esalonata a datoriilor, continuarea activitatii, vanzarea fondului de comert precum si mentinerea numarului de salariati. Romvag Caracal inca discuta cu Adunarea Creditorilor un plan similar, scrie Money.ro.
Premierul chinez Wen Jiabao, din nou la shopping prin Europa. Maghiarii, englezii si germanii au intins covorul rosu in fata premierului chinez sosit in Europa cu o lista de cumparaturi de peste 12 miliarde de euro. Cu doar cateva zile inainte ca marele partid unic din China sa implineasca venerabila varsta de 90 de ani, prim-ministrul Wen Jiabao a vizitat trei state europene. Cu scurte escale la Budapesta si Londra, seful guvernului de la Beijing a tintit exact in inima Europei, la Berlin. Dupa ce, la sfarsitul anului trecut, a intins o mana, e drept plina de bani, Greciei, Portugaliei, Spaniei, Irlandei si Italiei, incercatele state PIIGS, pentru a le tine pe linia de plutire, Wen Jiabao pare sa-si continue marsul triumfal printr-o Europa ale carei probleme structurale nu si-au gasit inca leacul, anunta Capital.ro.
Noi maxime pentru euro si francul elvetian. Moneda europeana si francul elvetian au atins, ieri, nivelul maxim al acestui an. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,2838 lei pentru un euro si de 3,6921 lei pentru un franc elvetian (CHF). Astfel, moneda europeana s-a apreciat cu 1,34%, iar francul elvetian cu 3,29% fata de ziua precedenta (n.r. luni). Si moneda americana (USD) a crescut, ieri, cu 2,92% la 3,0794 lei, peste cotatia de luni afisata de BNR. Nicolaie Chidesciuc, economistul sef de la „ING Bank”, a precizat: „In cazul unei deteriorari semnificative, precum default selectiv, sau, si mai rau, un default in toata regula, atunci nu e exclus ca moneda europeana sa ajunga la nivelul de 4,4-4,5 lei, sau chiar peste acest nivel”, informeaza Bursa.ro.
Peugeot 508 RXH, un allroad cu accent frantuzesc. Dupa break si berlina, Peugeot a prezentat a treia versiune a noului sau varf de gama, 508: declinarea allroad. Noul Peugeot 508 RXH se distinge prin transmisia integrala, motorizarea hibrid si un stil mult diferit fata de celelalte variante. Fara indoiala, Peugeot a dorit sa prezinte o alternativa cat mai atractiva la binecunoscutul Audi A4 Allroad – un break de dimensiuni mari, usor de distins gratie elementelor de protectie din plastic si luminilor cu LED care flancheaza partea frontala. Constructorul francez nu a furnizat deocamdata imagini si informatii referitoare la dotarile din interior, dar este de asteptat ca acestea sa fie de top, asa cum ii sta bine unui varf de gama, scrie 24auto.ro.
Revolutie Microsoft: Telefon dual screen cu display detasabil. Detalii importante ale device-ului au fost dezvaluite dupa ce o persoana a reusit sa intre in posesia brevetului. Potrivit acestuia, Microsoft vrea sa revolutioneze piata telefoanelor prin intermediul unui device dual screen cu un display detasabil. Documentele afirma faptul ca terminalul va afisa continuri ce se schimba dinamic pe un ecran, in functie de ce este afisat pe celalalt. Potrivit The Next Web, cele doua display-uri vor oferi functii separate, iar unul dintre ecrane va putea fi folosit ca modalitate de control pentru ecranul mai mare, anunta Money.ro.
Cum asiguri cat mai bine casa cu o prima de 20 de euro pe an. Vineri este termenul limita pentru a va asigura locuinta printr-o polita facultativa sau obligatorie. Asiguratorii au iesit pe piata cu oferte tentante de polite facultative, la fel de ieftine ca cele obligatorii. Pentru o garsoniera din Bucuresti sau o casa din provincie, evaluate la maximum 20.000 de euro, o varianta mai avantajoasa de asigurare decat polita obligatorie ar putea fi una facultativa, care acopera mai multe riscuri, pe langa cele de cutremur, inundatii si alunecare de teren. Astfel, la Generali, o polita standard cu o prima de asigurare de 20 de euro pe an, identica cu cea a asigurarii obligatorii, asigura in plus fata de polita obligatorie riscuri de incendiu, explozie, lovirea de obiecte care cad din spatiu. Plafonul de despagubire este de cel mult 20.000 de euro, ca la polita obligatorie, informeaza EVZ.
Pe ce s-au dus banii europeni. La aproape patru ani de cand UE a pus la dispozitia Romaniei 19,7 miliarde euro pe diferite programe operationale, am reusit sa atragem, in medie, mai putin de 12%. In plus, in unele cazuri am folosit banii fara viziune, ghidati doar de principiul „sa cheltuim cat mai mult”. Radiografia modului in care au fost cheltuiti banii europeni dintre 2007 incoace a fost facuta de Institutul pentru Politici Publice si a vizat trei din cele sapte Programe Operationale: Regional (POR), Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA). Baza de agrement cu terenuri de golf, pe raza unei comune, scrie Romania Libera.
Posta Romana va desfiinta 450 de subunitati si va restructura 1.400 de locuri de munca. Posta Romana va continua reorganizarea retelei, prin desfiintarea a 450 de subunitati, operatiunea implicand restructurarea a 1.400 de posturi, in acest an fiind deja desfiintate 900 de unitati de profil, reteaua ajungand la 6.100 de oficii. In noua etapa a reorganizarii retelei sunt incluse 402 subunitati si 47 de oficii postale rural mecanizate (specializate in prelucrarea trimiterilor din mediul rural), a anuntat marti compania de stat. Directorul general al companiei, Dan Neagoe, a declarat intr-o conferinta de presa ca in urma celei de-a doua etape a restructurarii unele posturi vor fi defiintate, iar personalul redistribuit in alte unitati ale companiei, precum societatea bancara sau cea de asigurare pe care Posta Romana si-a propus sa le infiinteze, anunta Gandul.
Moldova, cea mai saraca regiune a UE, campioana la fonduri europene. Judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui au reusit astfel sa atraga cei mai multi bani europeni in cadrul Programului Operational Regional (POR) si al Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA). Pana acum, cele sase judete au contractat proiecte in valoare de 1,9 miliarde de lei prin POR, la care se adauga alte 365 de milioane de lei, prin PODCA. Aceasta este situatia fericita in care fondurile europene au ajuns exact acolo unde este nevoie, intr-o regiune cunoscuta ca fiind „polul saraciei” la nivelul Uniunii Europene, in functie de Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, informeaza Adevarul.
Averea si leafa ilegala a lui Roibu-imparat de la Oltchim. Evenimentul Zilei” v-a prezentat, in ultimele saptamani, reteaua de firme construita de Constantin Roibu in jurul Oltchim si modul in care acesta a platit publicitate in presa locala, prin intermediul unei firme protejate, din banii destinati persoanelor cu handicap. In urma sesizarilor noastre, Inspectia Muncii a demarat un control incrucisat, atat la Oltchim cat si la Atlas Tour, firma prin intermediul careia Roibu a facut platile catre presalocala. Astazi va prezentam modul in care Constantin Roibu a incalcat ordonanta de guvern care limita salariile „nesimtite” si a incasat de la Oltchim, in 2009, cu aproape 30.000 de lei mai mult decat ii permitea legea, scrie EVZ.
BCR Asigurari fuzioneaza cu Omniasig. Austriecii de la Vienna Insurance Group isi aduc doua dintre afacerile din Romania sub aceeasi umbrela, a relatat RL in premiera in urma cu o saptamana. Doua dintre companiile de asigurari care au ca actionar grupul austriac Vienna Insurance (VIG) vor fuziona, constituind astfel cea mai mare companie de profil din Romania. Dupa cum RL arata inca din urma cu o saptamana, Omniasig a convocat adunarea actionarilor pentru data de 4 august pentru a aproba fuziunea. Mai mult decat atat, potrivit unor surse din piata, compania astfel nascuta ar urma sa fie preluata ulterior de catre grupul francez Axa, unul dintre cei mari jucatori din lume in domeniul asigurarilor de viata. Ambele companii sunt controlate de austriecii de la Vienna Insurance, care detin aproape 99% din Omniasig, anunta Romania Libera.