Sari direct la conținut

Business Report: Patronii care folosesc firma ca ATM personal sunt suspectati de Fisc ca-si ascund averile; Romania depaseste, la 7 ani de la intrarea in criza, PIB-ul din 2008; Top 50 cei mai mari exportatori ai Romaniei

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Hotnews
BUSINESS REPORT, Foto: Hotnews

Patronii care folosesc firma ca ATM personal sunt suspectati de Fisc ca-si ascund averile. Creditarea firmelor este o practica obisnuita in Romania. Asociatii aduc bani de acasa pentru a-si demara afacerile, pentru a porni investitii si chiar pentru a acoperi cheltuieli curente atunci cand compania se afla in impas si produce insuficient. Exista, insa, si situatii care trezesc suspiciuni. Odata cu initierea programului de verificare a persoanelor fizice cu averi mari, imprumuturile si restituirile de sume au devenit un motiv de inspectie fiscala atat pentru firme, cat si pentru persoanele fizice-asociati. Sursa veniturilor imprumutate, mai ales atunci cand viramentul nu se face prin conturi bancare, ci cash, dar si oportunitatea operatiunii pentru activitatea si interesul firmei trebuie sa fie clar justificate, scrie Capital.ro.

Pericol pentru resursele din Marea Neagra. O companie australiana renunta la explorare pentru ca pretul titeiului e prea mic. Compania australiana Beach Energy a fost fortata sa scada valoarea contabila a activelor sale, dupa ce a descoperit ca exista o diferenta intre nivelul acestui indicator si valoarea lor pe piata, in corelatie cu scaderea abrupta a pretului la petrol. Compania a renuntat la dezvoltarea unui perimetru din zona romaneasca a Marii Nergre. Beach Energy, cu sediul in Adelaide, este inca o companie australiana de petrol si gaze pe lista celor care au anuntat ca vor reduce valoarea contabila a activelor (write down) ca urmare a caderii pretului barilului de petrol, relateaza The Australian Business Review, anunta Economica.net.

Profit de trei ori mai mic pentru Nuclearelectrica. Producatorul de energie Nuclearelectrica SA a raportat, ieri, venituri totale de 1,79 miliarde lei pentru 2014, cu 12% sub nivelul din 2013. Profitul net al societatii a fost, anul trecut, de 137 milioane lei, de trei ori mai mic fata de anul anterior. Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica (simbol SNN), a declarat, pentru ziarul BURSA: “Cauzele diminuarii veniturilor din exploatare se regasesc integral in scaderea preturilor energiei pe piata concurentiala, scadere care are impact direct asupra unui producator cum este Nuclearelectrica. In industria nucleara, cheltuielile din exploatare raman in linii mari aceleasi, cheltuielile cu mentenanta si reparatiile, costul combustibilului, cheltuielile cu piesele de schimb sau personalul etc. neputand fi ajustate semnificativ, din considerente strict obiective, ce tin de asigurarea constanta a nivelului de securitate nucleara. Si profitul net aferent anului 2014 este, de asemenea, o consecinta fireasca a impactului scaderii veniturilor din exploatare, aparitiei impozitului pe constructii speciale si a unor elemente non-recurente din 2013, respectiv venituri din penalitati contractuale”, informeaza Bursa.ro.

Romania depaseste, la 7 ani de la intrarea in criza, PIB-ul din 2008. Estimarea-semnal facuta Institutul National de Statistica a plasat rezultatul brut de crestere economica pe anul trecut la 2,9%. Ceea ce respecta istoricul datelor unei plasari “in linie” a rezultatului de final de an cu cel inregistrat dupa primele trei trimestre si ne readuce peste punctul de intrare in criza din anul 2008, cand se inregistrase nivelul de maxim istoric al PIB. In ultimul sfert al anului, economia a avansat intr-un ritm de 0,5% (valoare ajustata fara corectia cu numarul de zile lucratoare). De remarcat ca acest avans a avut loc in conditiile in care valoarea din trimestrul anterior a fost recalculata in sus de la 1,8% la 2,2%, ceea ce constituie, de departe, cea mai buna performanta din ultimii trei ani, scrie Cursdeguvernare.ro.

Top 50 cei mai mari exportatori ai Romaniei. 40% din totalul exporturilor Romaniei de anul trecut au fost realizate de doar 50 de companii, majoritatea din domeniul auto. Voci autorizate spun ca exista “mare potential”, care ar putea fi atins doar daca s-ar promova si alte ramuri economice “Da, da.. cifrele din exporturi arata un nou record”, au exclamat oficialii Romaniei imediat ce Institutul Nationa de Statistica a publicat cifrele pe anul trecut: 52,5 miliarde de euro cu 5,8% mai mult fata de anul anterior. Din aceasta suma, 40%, adica 21 miliarde de euro, esta facuta de primii 50 de exportatori, majoritatatea companii straine. Sau, pe intelesul tuturor, strainii isi dezvolta afacerile in Romania: au venit, au creat locuri de munca, au fabricat o serie de produse pe care apoi le-au dus la export. “Strategia lor este strategia lor.. nu ne intreaba pe noi. Care este linia pe care o urmam daca nu mai intram in strategia lor?”, se intreaba Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, anunta Capital.ro.

Cel mai mare discounter polonez de haine deschide in cele mai mari lanturi de hipermarketuri din Romania. Pepco, cel mai mare discounter de imbracaminte si produse de uz casnic din Polonia, va deschide, pe 3 martie, primele sale doua magazine din Romania, in Bucuresti si Ploiesti, potrivit unui anunt al companiei. Retailerul a inchiriat spatii in galeria comerciala a Auchan Drumul Taberei, operata de Immochan Romania, divizia de dezvoltare imobiliara a Auchan si a Kaufland Ploiesti. De asemenea, in lunile urmatoare va deschide si in alte 10 orase ale tarii. Astfel, potrivit anunturilor de recrutare, polonezii isi vor pune sigla pe magazine din Alba Iulia, Deva, Medias, Slobozia, Buzau, Braila Campina, Targu-Jiu, Pitesti, Drobeta Turbu Severin, informeaza Economica.net.

Citroen Berlingo Mountain Vibe – Prima imagine cu conceptul francez care va debuta la Geneva. Citroen va expune conceptul Berlingo Mountain Vibe in cadrul Salonului Auto de la Geneva, cel mai important eveniment de acest gen din Europa al inceputului de an. Conform oficialilor francezi, proaspatul prototip dispune de o serie de accesorii speciale si se adreseaza celor care iubesc natura si sportul. Viitorul Citroen Berlingo Mountain Vibe Concept dispune de linii topografice care nu doar ca infrumuseteaza caroseria, ci indeamna la expeditii in afara asfaltului. Design-ul este completat de protectiile suplimentare de la nivelul spoilerelor si al pasajelor rotilor. Conform oficialilor francezi, Citroen Berlingo Mountain Vibe Concept dispune de functia Grip Control, iar portbagajul ofera un volum sporit pentru a putea gazdui echipamentele specifice sporturilor montane, scrie Auto-Bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro