Business Report: Piata de capital romaneasca ramane la marginea lumii, alaturi de Bangladesh, Ghana, Liban, Palestina si Zimbabwe; Cum a ajuns Asmita Gardens pe lista celor mai profitabile companii din Romania; Proiectul prin care exportatorii de lemn sunt obligati sa detina licenta specifica a fost aprobat
Piata de capital romaneasca ramane la marginea lumii, alaturi de Bangladesh, Ghana, Liban, Palestina si Zimbabwe Piata de capital romaneasca, organizata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a ratat intrarea in acest an pe lista scurta pentru promovarea din categoria pietelor de frontiera, de importanta marginala, in cea a pietelor emergente. Pe o piata emergenta, actiunile companiilor romanesti ar avea acces la resurse de finantare de peste o suta de ori mai mari. Pe harta pietelor de frontiera, prea putin atractive si vizitate doar de investitorii curajosi, Romania este „vecina” cu piete ca Bangladesh, Ghana, Liban, Palestina si Zimbabwe. Cu tranzactii zilnice de circa sapte milioane de euro in medie, Bursa Romaniei nu s-a calificat nici macar pentru a fi cercetata, pe o lista scurta, in vederea promovarii in categoria pietelor emergente, in ciuda marilor sperante nutrite de oficialii pietei, scrie Economica.net.
Statistica – Salariatii romani – campioni UE la cresterea productivitatii muncii si ultimii la partea care le revine din PIB Romania si-a adjudecat un foarte rar prim loc in cadrul UE la un indicator economic, si anume cresterea productivitatii muncii pe ultimii patru ani, potrivit datelor publicate recent de Eurostat. Ea a devansat atat grupul BELL ( Bulgaria si tarile baltice), cat si colegele din regiune cu curs de schimb flotant, Polonia, Ungaria si Cehia sau care au intrat in Zona Euro ( Slovacia). De retinut, intre 2004 si 2014, productivitatea muncii pe ora lucrata a crescut in toate statele membre, cu exceptia Greciei si Italiei iar cele mai mari cresteri le-au marcat grupul BELL si Slovacia, dintre care doar Bulgaria se mai afla in prezent in afara Zonei Euro, care, desi are moneda indexata la nivelul fostei marci germane, este penalizata de nivelul mult prea redus al PIB/locuitor, scrie CursdeGuvernare.
Oettinger: „UE trebuie sa se pregateasca pentru starea de urgenta” Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru declansarea „starii de urgenta”, din cauza riscului intrarii Greciei in incapacitate de plata, considera Gunther Oettinger, comisarul european pentru economie si societate digitala. Afirmatia sa vine in contextul in care negocierile Greciei cu reprezentantii creditorilor (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International) sunt din nou in impas, iar Atena ar putea sa intre in incapacitate de plata de la 1 iulie. „Trebuie sa elaboram un plan de urgenta pentru ca Grecia ar urma sa ajunga intr-o stare de urgenta”, a avertizat Oettinger, adaugand: „Sursele energetice, salariile sefilor politiei, resursele medicale si produsele farmaceutice trebuie asigurate”. In schimb, premierul elen Alexis Tsipras le-a cerut liderilor europeni sa-si schimbe atitudinea: „Vom astepta cu rabdare pana cand institutiile financiare vor deveni realiste. Nu avem dreptul sa ingropam democratia europeana in locul unde s-a nascut”, scrie Bursa.ro.
Cum a ajuns Asmita Gardens pe lista celor mai profitabile companii din Romania Ansamblul rezidential Asmita Gardens, intrat in insolventa in noiembrie 2011, ocupa locul 28 in topul celor mai profitabile firme din tara, dupa rezultatul pe 2014 inregistrat la Registrul Comertului, cu un profit net de 60 mil. euro, depasind companii precum Electrica, Vodafone sau Carrefour. Cum explica proprietarii proiectului aceasta anomalie? „In procesul de insolventa, la Asmita Gardens s-au eliminat creantele chirografare (creante fara garantii in valoare de circa 63 mil. euro n.red.) si, din punct de vedere fiscal, acestea devin, in mod automat, venit daca nu le platesti pana la iesirea firmei din reorganizare. Acestea se considera venit in firma si trebuie sa platesti 16% impozit pe profit. La fel se intampla si cu TVA-ul dedus in perioada de reorganizare, care trebuie restituit statului la finalul procesului. Este o operatiune contabila”, a declarat pentru Capital Remus Borza, a carui firma, Euro Insol, a fost administrator judiciar al companiei.
Ford F-150 Halo Sandcat – Gamerii au un motiv de bucurie Ford a colaborat cu cei de la Xbox, 343 Industries si Galpin Auto Sports pentru dezvoltarea unui F-150 special. Versiunea unicat poarta denumirea de Halo Sandcat, a fost expusa in cadrul Electronic Entertainment Expo (E3) si vine sa promoveze viitorul joc video Halo 5: Guardians. La nivel estetic, Ford F-150 Halo Sandcat a primit o vopsea verde mat si are la baza versiunea SuperCrew. In plus, vedem un kit de off-road botezat dezvoltat de Addictive Desert Designs, o punte spate portala, semnata Currie si un set de arcuri Deaver. Sub capota a ramas acelasi motor de 3,5 litri EcoBoost. Pentru interior, americanii au optat pentru instalarea unui Xbox care poate fi accesat prin intermediul a doua ecrane montate pe spatele tetierelor, scrie Auto-Bild.
Proiectul prin care exportatorii de lemn sunt obligati sa detina licenta specifica a fost aprobat „In vederea monitorizarii exporturilor si a livrarilor intra-comunitare de materiale lemnoase, sub forma de busteni, cherestele si lemn de foc incadrate la pozitiile tarifare 4.401, 4.403 si 4.407, prevazute in Anexa la Regulamentul UE nr. 995/2010 al PE si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor care revin operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn si care sunt conditionate de prezentarea avizului de insotire a materialelor lemnoase, se instituie licenta de supraveghere in scop statistic”, se arata in proiectul de lege. Licenta contine elemente de identificare a emitentului, solicitantului, provenienta, incadrarea tarifara, sortimentul materialului lemnos, cantitatea exprimata in metri cubi, pretul de vanzare si destinatia, modalitatea de transport in afara tarii si biroul vamal prin care se face exportul sau punctul de trecere al frontierei Romaniei in cazul livrarilor intra-comunitare, scrie Economica.net.
Contul curent al balantei de plati a trecut pe minus Contul curent al balantei de plati a inregistrat pe primele patru luni ale acestui an un deficit de 27 milioane euro, fata de un deficit de 326 milioane euro in aceeasi perioada din 2014. Desi rezultatul este mai bun, trebuie semnalata schimbarea majora a soldului, care a trecut de minus dupa ce inregistra un plus de 406 milioane euro la finele primului trimestru. La bunuri materiale, deficitul a urcat cu ceva mai mult de 200 de milioane euro fata de prima treime a anului trecut, pana la 1,76 miliarde euro. Acest minus a fost compensat pe partea de servicii (+1,92 miliarde euro), la care jumatate din soldul pozitiv a provenit din sectorul transporturilor iar aproape 40% din prelucrarea bunurilor aflate in proprietatea tertilor. O modificare semnificativa fata de anul trecut s-a inregistrat pe segmentul veniturilor secundare, care includ transferuri curente private (popular zis, „de la capsunari”) si transferuri ale administratiei publice. Soldul acestora s-a dublat, ajungand la +854 milioane euro, de la doar 398 milioane euro anul trecut, anunta Curs de Guvernare.