Business Report: Pretul apartamentelor, in 2011. Vezi cat spun ca va mai valora casa ta "greii" industriei imobiliare; Compania unica de furnizare a "Electrica", gata in aprilie; Samsung si LG intentioneaza sa isi extinda investitiile in Romania; Semne bune in 2011: scad insolventele
Compania unica de furnizare a „Electrica”, gata in aprilie. Compania unica de furnizare a „Electrica” SA, rezultata in urma fuziunii actualelor filiale de furnizare Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord, va fi functionala din aprilie. Ioan Folescu, directorul general al „Electrica” SA, ne-a declarat: „Proiectul de fuziune este unul mai vechi, aprobat anul trecut. Fuziunea nu a putut fi aplicata pana acum pentru ca nu am avut certitudinea ca necesara infuzie de capital din partea „Electrica” nu este interpretata ca ajutor de stat. Astfel ca, dupa infiintarea noii companii de furnizare, vom face si aportul de capital in numerar in valoare totala de circa 90 milioane de lei”. Filialele de furnizare ale „Electrica” SA au scapat recent de insolventa dupa ce consultantul selectat de compania-mama a decis ca le poate capitaliza cu banii din privatizare, aceasta operatiune nefiind ajutor de stat, scrie Bursa.ro.
In articolul „Seful Erste si-a dublat castigul pe anul trecut la 2,8 mil. euro”, Ziarul Financiar scrie: „Andreas Treichl, 58 de ani, care conduce grupul austriac Erste de peste 13 ani, a primit pentru rezultatele din 2010 o remuneratie totala de aproape 2,8 milioane de euro, nivel mai mare cu 90% fata de castigul obtinut pentru 2009. Dublarea venitului sau de la banca provine dintr-un bonus de performanta acordat in contul anului 2009 si care s-a ridicat la aproximativ 1,3 milioane de euro, dupa ce in urma cu un an intregul board al Erste renuntase la bonusuri in contextul crizei. Principalul criteriu pentru premierea CEO-ului Erste tine de atingerea tintei anuale de profit. In 2009 profitul net al grupului a fost de peste 903 mil. euro, fata de o tinta fixata la 1,15 mld. euro, insa obiectivul a fost considerat atins in conditiile dublarii costului cu provizioanele pentru credite, iar Treichl a luat un bonus cu 23% mai mare decat salariul anual care s-a ridicat la 1,050 mil. euro”. Integral in ZF.ro.
Samsung si LG intentioneaza sa isi extinda investitiile in Romania. In Romania exista mai mult de 200 de companii coreene ale caror investitii inca nu au fost realizate in totalitate deoarece Romania intampina anumite dificultati economice, iar firmele coreene asteapta momentul in care Romania isi va reveni si vor investi, a declarat Joong Sun LEE – director KOTRA Bucuresti. „Samsung sau LG, precum si alte companii coreene mari au dezvoltat deja afaceri in Romania, iar altele sunt interesate sa investeasca pe viitor pe considerentul pozitiei geografice avantajoase a Romaniei”, a spus Lee. Potrivit acestuia, relatiile economice intre Romania si Coreea sunt relatii de sustinere, informeaza Capital.ro.
Chiar e momentul pentru cresterea preturilor locuintelor? Ce determina de obicei cresterea preturilor de pe piata locuintelor? Intr-o economie normala, doar cresterea cererii – ca in cazul oricarui produs – pe fondul unei oferte insuficiente. Depaseste cererea oferta de locuinte, iar preturile au avut motiv sa creasca cu 0,2% in februarie fata de ianuarie 2011? Sa presupunem ca se intampla acest lucru acum in Romania, ne-a lovit subit bunastarea macar iluzorie din anii de boom si am dat cu totii navala sa ne cumparam case? Nu, si asta e un fapt, atata vreme cat pe piata sunt inca mii de apartamente noi de vanzare si zeci de mii de locuinte vechi (evident la nivel national), scrie Business Cover.
Semne bune in 2011: scad insolventele. Peste 34.000 de cereri de insolventa erau pe rol la sfarsitul anului trecut. Totusi, debutul acestui an aduce o usoara revenire, spun specialistii. Numarul firmelor in insolventa va scadea in acest an, estimeaza specialistii. Insa nu trebuie sa ne asteptam la o revenire brusca in aceste conditii economice, spune Arin Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), citat de revista „Capital”. Datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) arata ca numarul firmelor pentru care s-au deschis procedurile de insolventa in primele doua luni, numarul insolventelor, a fost de 3.600, in scadere cu circa 3% fata de aceeasi perioada din anul precedent, anunta EVZ.
Pretul apartamentelor, in 2011. Vezi cat spun ca va mai valora casa ta „greii” industriei imobiliare. Stagnare sau o scadere de cel mult 15%. In acest interval va evolua in 2011 pretul apartamentelor, au declarat pentru gandul jucatori importanti ai pietei rezidentiale locale. Cresterea economica, nivelul dobanzilor sau eventuale modificari aduse programului „Prima Casa” se numara printre factorii care ar putea avea un impact semnificativ asupra numarului de tranzactii realizate, precum si asupra nivelului la care acestea se vor incheia. Nota discordanta face opinia omului de afaceri Ion Tiriac, care afirma ca ne aflam in fata unui minim al pretului locuintelor si ca revenirea pietei de profil este iminenta. „Cu o conditie”, precizeaza insa Tiriac, informeaza Gandul.
In articolul „14 marci auto si-au adaptat discounturile la programul Rabla si spera chiar la dublarea vanzarilor”, Ziarul Financiar scrie: „Odata cu demararea programului „Rabla” din acest an majoritatea importatorilor si dealerilor de pe piata locala au demarat noi campanii de discounturi pentru a atrage clienti. Astfel 14 din cele 43 de marci de autoturisme prezente pe piata locala au publicat deja pe site-urile oficiale oferte legate de programul Rabla, in speranta de a atrage mai multi clienti in centrele de vanzare. Promovarea se indreapta catre clientii persoane fizice, dupa o perioada de aproape doua luni in care vanzarile de masini s-au derulat aproape exclusiv catre companii. Astfel, din 8.600 de autoturisme vandute in primele doua luni, aproape 75% au mers catre firme, care nu utilizeaza programul de casare”. Integral in ZF.ro.
Cele mai urate telefoane mobile din lume. Inainte ca Apple sa lanseze pe piata telefonul mobil iPhone cu ecran sensibil la atingere, dupa care s-au inspirat apoi toti marii producatori de terminale, pe piata existau celuare cu forme dintre cele mai ciudate. Telefoanele mobile care sunt la moda in prezent au ecran sensibil la atingere, aproape aceleasi dimensiuni si functii similare. Spre exemplu, este foarte greu pentru utilizatori sa deosebeasca telefoanele create de taiwanezii de la HTC. Lucrurile nu au stat intodeauna asa, Nokia, Samsung, LG si Motorola lansau inainte de iPhone, telefoane mobile care nu semanau deloc intre ele. Cei de la thestreet.com au alcatuit o lista a celor mai ciudate si mai putin aspectuase telefoane mobile din istorie, anunta Capital.ro.
Audi, in topul segmentului premium 4×4. Dintre marcile premium, Audi a vandut anul trecut cele mai multe automobile cu tractiune integrala: 437.792 unitati. Cifra reprezinta 38% din totalul vanzarilor Audi in 2010. A fost un an special pentru Audi si fiindca s-au implinit trei decenii de cand constructorul de la Ingolstadt a lansat brandul quattro pentru tractiunea sa integrala. Cel mai cerut model quattro de la Audi este Q5 (foto), care anul trecut s-a vandut in 155.025 exemplare. Audi ofera peste 130 de versiuni si variante quattro, cele mai avansate fiind disponibile in acest moment pe RS5, A6 si A7 Sportback. Gama SUV-urilor Audi va fi completata luna viitoare cu cel mai mic model, noul Q3, care urmeaza sa fie prezentat la Salonul Auto de la Shanghai, informeaza 24auto.ro.
Cine profita de haosul fiscal din Romania. Criza economica a afectat inclusiv serviciile de asistenta de business, care si-au gasit o noua nisa de mentinere a profiturilor, gratie unui Cod Fiscal tot mai stufos. Reprezentanti ai pietei de consultanta financiara se asteapta la cresteri de cel putin 5% in acest an. Firmele incep sa constientizeze nevoia unui expert fiscal. Criza economica din ultimii ani a influentat piata vasta a serviciilor de consultanta financiara intr-un mod neunitar. Cea mai dinamica evolutie se observa pe palierul taxelor, unde asistenta de profil s-a dezvolat in cele mai diverse forme. Marilor companii din asa-numitul Big Four (KPMG, PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young si Deloitte) – care ocupau o cota de 80% din piata de consultanta financiara – li se alatura tot mai multe firme specializate, chiar daca de dimensiuni mai reduse, scrie Adevarul.
Romania a acceptat dictatura financiara a euro. Uniunea Europeana a construit un mecanism de stabilitate asemanator Fondului Monetar International. Sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana (UE) au adoptat saptamana trecuta, la Bruxelles, un pachet amplu de masuri impotriva crizei datoriilor, care include consolidarea unui fond de sustinere a tarilor din zona euro. Acordul, care vine intr-un moment in care Portugalia pare sa se indrepte spre un pachet de ajutor financiar extern, a fost posibil datorita unui compromis facut pentru a raspunde conditiilor Germaniei. Berlinul a cerut reesalonarea cotizatiilor Germaniei la viitorul mecanism de sprijinire a uniunii monetare, anunta Romania Libera.
Citeste si: