Sari direct la conținut

​​Business report: Prețurile pachetelor de țigări cresc de la 1 ianuarie, prin majorarea accizei percepute de stat; BNR: darea în plată zguduie stabilitatea sistemului; Facturile politicilor din 2018 intră la decontare – proiect de OUG care îngheață pensii și salarii și modifică fiscalitatea

HotNews.ro
business, Foto: Colaj foto
business, Foto: Colaj foto

​Prețurile pachetelor de țigări cresc de la 1 ianuarie, prin majorarea accizei percepute de stat. Acciza aplicată țigaretelor va crește de la 1 ianuarie pentru a alinia nivelul acesteia cu cerințele Uniunii Europene (UE), potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern pentru ședința de vineri. Potrivit acestuia, acciza la mia de țigarete crește anul viitor de la 448,74 lei la 475,77 lei. Raportat la un pachet de țigarete, creșterea de accize este de 0,54 lei. Informația a fost anunțată de Profit.ro de la începutul lunii octombrie și va determina, cel mai probabil, o creștere a prețului unui pachet de la 1 ianuarie 2019 cu aproximativ 0,5 lei- 1 leu.

Brazi de Crăciun vânduți în rate, în piețele din Capitală: ”Cu cardul, până la vară”. Cât costă.Mai sunt 20 de zile până la Crăciun, aşa că bradul, elementul central al sărbătorilor, devine principalul subiect de discuţie. În această iarnă, Romsilva va scoate la vânzare 65.000 de brazi şi molizi, cu aproape 20.000 mai puţini ca în 2017. Nu vă faceţi griji însă, piaţa este oricum invadată de pomi aduşi din alte ţări sau din pepiniere private. 65.000 de brazi şi molizi aşteaptă să fie împodobiţi de Crăciun. 30.000 dintre ei sunt crescuţi în pepiniere. La Cozieni, aproape de Bucureşti, se vând doar la ghiveci, potrivit Stirile ProTv.

Facturile politicilor din 2018 intră la decontare – proiect de OUG care îngheață pensii și salarii și modifică fiscalitatea. Sindicatele din Administrația Penitenciarelor au publicat miercuri un proiect de Ordonanță de Urgență, care ar urma să fie aprobat vineri în ședință de Guvern, care include măsuri de înghețare a pensiilor și salariilor, dar și a altor drepturi, la nivelurile din 2018. Proiectul aduce modificări importante la Codul fiscal și elimină multe beneficii acordate în timp bugetarilor. Proiectul de OUG se află la Direcția Avizare acte normative, din cadrul Ministerului Justiției, potrivit unor surse cursdeguvernare.ro

BNR: darea în plată zguduie stabilitatea sistemului. Nouă bănci sub necesarul de capital, la Prima Casă va fi nevoie 500 de milioane de euro. În opinia transmisă de BNR camerelor de specialitate ale Parlamentului există şi un scenariu care arată cum ar fi afectată stabilitatea sistemului bancar, dacă amendamentele propuse de senatorul Daniel Cătălin Zamfir pentru modificarea legii dării în plată ar fi încorporate în lege. Astfel, BNR arată că nouă bănci (printre care şi una de stat) vor avea nevoie de infuzii serioase de capital. Cele nouă cumulează 40% din activele bancare totale. În cazul în care şi Prima Casă ar intra sub incidenţa acestei legi necesarul de capital suplimentar ar fi de 4-500 de milioane de euro, scrie Economica.

Conflict de interese de 3.600 de euro pe zi. Complexul Energetic Oltenia angajează fără licitaţie aceeaşi firmă pusă să recupereze datorii de la gigantul energetic. Povestea din jurul S.C. Consulting Company se citeşte ca un lung şir de coincidenţe, care de care mai bănoase pentru societatea gorjeană. Firma este controlată, din 2007, de Emanoil Ciobanu şi Elena Ciobanu. În această toamnă, a câştigat un contract de 169.000 de lei, derulabil pe o perioadă de 10 zile, de la Complexul Energetic Oltenia. Compania de stat a invocat „urgenţa deosebită” ca motiv pentru care a acordat lucrarea fără licitaţie. Este vorba despre servicii de evaluare a unor bunuri mobile şi imobile. Astfel de contracte se încheie des la CE Oltenia, potrivit Libertatea.

Cine sunt cei mai mari investitori pe piața imobiliară din România. Africa de Sud, în top. Valoarea tranzacțiilor realizate pe piața imobiliară din România în ultimii cinci ani a depășit 4 miliarde de euro pe parcursul ultimilor cinci ani, potrivit unei analize Cushman&Wakefield Echinox, menționată pe portalul CPI Imobiliare. Cei mai activi au fost investitorii din Africa de Sud, iar printre destinațiile preferate pentru achiziții, în afară de București, au fost Timișoara, Brașov și Cluj-Napoca. În ultimii cinci ani, piața imobiliară locală a atras investitori din peste 15 țări și de pe patru continente, scrie Actual de Cluj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro