Sari direct la conținut

Business Report: Regia unde salariul mediu se apropie de 4.000 euro; SIF Oltenia a vandut un pachet de 6,5% din actiunile Oltchim; Cel mai mare dezvoltator imobiliar din Romania pregateste terenul pentru un nou proiect; AFI Cotroceni a depasit Unirea, Baneasa si City Mall ca vanzari ale retailerilor

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

EurMonitor: UE vrea un numar minim de femei-sefe in companii; Comisia Europeana acorda 10 ani pentru integrarea romilor; Romania si Bulgaria, acelasi grad de absorbtie a fondurilor UE; Romania este pe primul loc in UE la revenirea exporturilor dupa criza.

Regia unde salariul mediu se apropie de 4.000 euro. Salariile controlorilor de trafic de la ROMATSA cresc de la an la an. Pentru 2011 este prevazut in bugetul institutiei un castig salarial mediu lunar de peste 16.000 lei. Potrivit bugetului publicat in Monitorul Oficial, cei 1.572 de salariati ai regiei care raspunde de dirijarea traficului aerian in spatiul national sunt platiti regeste si tot mai bine cu fiecare an de criza. Daca anul trecut salariul mediu a fost de 13.721 lei lunar, acum a ajuns la 16.230 lei. Aceasta in conditiile in care si anul trecut se inregistrase o majorare salariala de 3,7%. Astfel, in acesti ultimi doi ani de criza economica si scaderi salariale majore, angajatii ROMATSA nu se pot plange pentru ca salariile sunt in continua crestere, scrie Capital.ro.

In articolul „SIF Oltenia a vandut un pachet de 6,5% din actiunile Oltchim”, Ziarul Financiar scrie: „SIF Oltenia si-a lichidat ieri participatia de 6,5% pe care o detinea la combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) prin intermediul unor tranzactii speciale efectuate pe Bursa prin care a incasat circa 10 mil. lei (2,4 mil. euro). Ieri s-au derulat pe Bursa cinci tranzactii speciale cu titluri Oltchim care au vizat 30,2 milioane de actiuni, reprezentand 8,8% din capitalul companiei. Totodata, in piata s-au mai transferat aproape 4 milioane de titluri Oltchim care reprezinta 1,15% din companie. Tranzactiile vin dupa ce actiunile Oltchim au inregistrat cresteri spectaculoase in ultimele sedinte si s-au apreciat cu 125% in mai putin de doua luni de zile dupa ce Ministerul Economiei a emis un comunicat privind demararea procedurilor pentru procesul de privatizare la insistentele FMI”. Integral in ZF.ro.

Lukoil majoreaza capitalul rafinariei Petrotel-Lukoil Ploiesti cu 55 milioane lei. Rafinaria Petrotel-Lukoil din Ploiesti, controlata de grupul petrolier rus Lukoil, isi va majora capitalul social cu 54,9 milioane lei, la 301,5 milioane lei, prin aportul in numerar al actionariului majoritar. Lukoil Europe Holdings, inregistrata in Olanda, a subscris actiuni in valoare de 54,9 milioane lei (12,9 milioane euro) in cadrul operatiunii de majorare a capitalului si are o participatie de 95,6% in cadrul companiei. Rafinaria a mai atras in cadrul operatiunii suma de 497 milioane lei reprezentand prime de emisiune. Operatiunea de majorare a capitalului va fi aprobata de actionari la 12 mai. Grupul Lukoil detine in Romania, pe langa rafinaria de la Ploiesti, o retea de peste 300 de benzinarii, informeaza Bursa.ro.

Cel mai mare dezvoltator imobiliar din Romania pregateste terenul pentru un nou proiect. Dezvoltatorii ne-au bombardat anul trecut, si chiar anul acesta cu anunturi de noi malluri. De ce? Seful Immofinanz, cel mai mare grup de investitii din Romania spune ca acest tip de proiecte se potrivesc mentalitatii romanilor. Dupa ce retailerul Cora a anuntat investitii de 100 de milioane de euro intr-un centru comercial din Brasov, iar polonezii de la Echo Investment au declarat pentru Money.ro ca vor accelera anul viitor lucrarile de constructie a mallului anuntat in urma cu cativa ani, Immofinanz Group, cel mai mare investitor pe piata imobiliara din Romania planuieste investitii care ar putea viza terenul fostei fabrici IUS Brasov de 4 ha, scrie Money.ro.

AFI Cotroceni a depasit Unirea, Baneasa si City Mall ca vanzari ale retailerilor. E cert ca avem malluri si daca avem malluri avem si retaileri. Si daca avem retaileri, consultantul imobiliar Colliers International s-a gandit sa-i intrebe de sanatate, adica de vanzari. Ce raspunsuri a primit? Concurenta acerba a provocat o schimbare in varful clasamentului centrelor comerciale in 2010 comparativ cu 2009, adica AFI Cotroceni a devenit mallul care baga cei mai multi bani in buzunarele chiriasilor sai. Evident ca n-o face pe gratis, anul trecut incasand din chirii cam 23,7 milioane de euro. AFI este urmat in top de doua malluri mai experimentate, Baneasa Shopping City si venerabilul Bucuresti Mall, care reuseste sa profite foarte bine de faptul ca e primul centru comercial modern din Bucuresti. Pe trei vine un alt batranel, dar imbracat in haine noi dupa 2000, Unirea Shopping Center, care detine avantajul amplasamentului in buricul targului, anunta Business Cover.

Cum i-au invins rusii pe Goldman Sachs si Morgan Stanley in cursa pentru oferta Petrom. Rusii de la Renaissance au surprins piata de capital romaneasca, dupa ce au castigat selectia pentru intermedierea celei mai mari oferte din istoria Bursei de la Bucuresti, cu un comision de aproape 3 ori mai mic fata de estimarile pietei. Printre pierzatori, nume grele ca Goldman Sachs si Morgan Stanley. Desi acest comision s-ar putea sa nu ii acopere costurile, Renaissance isi descurajeaza astfel rivali precum Goldman Sachs si Morgan Stanley sa participe la viitoare selectii pentru intermedierea vanzarii altor pachete detinute de stat, au spus specialistii intervievati de DailyBusiness.ro.

Dacia marocana pune sub presiune uzina din Mioveni. Directorul general al Automobile Dacia, Jerome Olive, a explicat pentru Capital de ce Renault a ales Marocul si nu Romania pentru o noua uzina si ce implicatii va avea aceasta decizie. Intr-un interviu acordat revistei Capital, seful afacerilor grupului Renault din Romania, Jerome Olive, a declarat ca teama romanilor legata de relocarea productiei Dacia din Romania in Maroc este total nejustificata si ca singura problema care trebuie urmarita cu atentie in continuare este asigurarea competitivitatii uzinei de la Mioveni atat in raport cu alte companii, cat si cu celelalte uzine Renault. Fara a nega faptul ca o majorare a capacitatii uzinei romanesti a fost luata in calcul, oficialul francez a explicat ca, dupa analizele preliminare, aceasta posibilitate a fost exclusa, scrie Capital.ro.

In articolul „Banca Nationala este de acord cu reducerea contributiilor sociale cu 3%”, Ziarul Financiar scrie: „Banca Nationala a anuntat ieri, prin Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu, ca este de acord cu reducerea cu 3% a contributiilor sociale platite de angajatori, ceea ce ar insemna o veste buna pentru firmele private, in conditiile in care acestea au facut peste 700.000 de concedieri din 2009 (cand s-a decis majorarea CAS cu 3,3%) pana in prezent”. Integral in ZF.ro.

Sase automobile din colectia Bertone, de vanzare. O licitatie cu totul deosebita este programata pentru seara zilei de sambata, 21 mai, in cadrul editiei din acest an a celebrului concurs de eleganta auto de la Villa d’Este. Este vorba de sase automobile apartinand colectiei Bertone, fiecare exemplar fiind cate o exceptionala piesa, ravnita de orice colectionar. Dupa cum se poate vedea mai jos, cele trei prototipuri sunt estimate la valori considerabil mai mari decat modelele de serie. Dar iata cele sase automobile de colectie scoase la licitatie, la fiecare fiind precizate anul de fabricatie si valoarea estimativa, informeaza 24auto.ro.

Tepe la munca in strainatate, pe lefuri de 500 euro. Sute de romani sunt pacaliti de firme de recrutare care in schimbul unor comisioane grase le promit slujbe in afara. Multe persoane sunt inselate cand aplica pentru a pleca sa lucreze in afara tarii: platesc comisioane grase in avans si sunt trimise in strainatate pe banii lor. Cand ajung la destinatie afla ca nu au de fapt nicio slujba si ca trebuie sa se intoarca in tara. Pentru a obtine un salariu lunar de minimum 500 de euro platit in diferite tari din vestul Europei, unii romani sunt de acord sa plateasca comisioane de sute de euro fara sa stie sigur daca au un loc de munca asigurat. Schema folosita de unele firme de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate care isi pacalesc clientii este relativ banala, scrie EVZ.

Telefonul mobil a implinit 38 de ani. Vezi cum arata primul telefon mobil si cine l-a „scos” pe strada pentru prima data. Telefonul mobil este gadgetul care a revolutionat viata oamenilor in ultimii 10-15 ani, insa primul prototip al acestui aparat a vazut lumina zilei acum 38 de ani. Martin Cooper, manager general la Motorola, facea primul apel telefonic in timp ce se plimba pe strada pe 3 aprilie 1973. Martin Cooper, care avea atunci 44 de ani, a iesit pe strazile din New York cu prototipul telefonului si-a fost urmarit cu privirea de catre trecatorii care nu intelegeau ce face barbatul. „In timp ce eu ma plimbam pe strada vorbind la telefon, cetatenii sofisticati din New York ramaneau socati la vederea cuiva care se misca liber in timp ce vorbeste la telefon”, povesteste barbatul care are acum 82 de ani, anunta Gandul.

Italienii se pregatesc sa ne construiasca autostrazile. Grupul financiar SACE, detinut de Ministerul Economiei si Finantelor din Italia, isi deschide birou in Romania pentru a sustine firmele din Peninsula care vor participa la dezvoltarea infrastructurii locale. Raoul Ascari, directorul de operatiuni al SACE, considera ca piata romaneasca este una foarte importanta in contextul in care multi italieni au operatiuni aici. Grupul financiar si de asigurari SACE, detinut de Ministerul Economiei si Finantelor din Italia, isi deschide un birou regional la Bucuresti pentru a-i putea sustine pe investitorii italieni in Europa Centrala si de Est. Institutia faciliteaza accesul companiilor din Peninsula la credite, oferind garantii, si protejeaza afacerile acestora peste hotare, prin asigurari de credit si contra altor riscuri asociate desfasurarii activitatii, informeaza Adevarul.

Piata imobiliara industriala in redresare. Raportul King Sturge ofera o evaluare a principalelor tendinte macroeconomice, a schimbarilor la nivelul pietei de logistica si a managementului lantului de aprovizionare din 13 tari europene: Belgia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Franta, Germania, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Turcia si Marea Britanie. Previziunile sugereaza o imbunatatire stabila in activitatea economica pentru intreaga Europa. Companiile isi reevalueaza in mod constant lanturile de aprovizionare pentru a-si imbunatati performanta si pentru a-si reduce costurile, iar dezvoltarea retelelor de depozite eficiente constituie un element-cheie. S-a inregistrat o crestere a PIB-ului la nivel global, a comertului mondial si a productiei manufacturiere. Increderea in mediul de afaceri european creste, in special in cazul sectoarelor axate pe export, scrie Romania Libera.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro