Sari direct la conținut

Business Report: Statul il ignora pe Isarescu. Datoria publica, jumatate in valuta; Rusii de la Gazprom incep forajele pentru titei si gaze in vestul Romaniei; Legea ANAF la Titu: Cine nu-si poate plati casa la banca plateste penalitati la stat

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Statul il ignora pe Isarescu. Datoria publica, jumatate in valuta. Statul roman e dator in valuta. Mai bine de jumatate din datoria guvernamentala este creditata in euro si dolari. Asta desi cursul euro-leu si euro-dolar a crescut spectaculos in ultimii ani, de la inceputul crizei. Statul avea de dat inapoi creditorilor, in octombrie 2015, 264,7 mld. de lei, din care echivalentul a 140 de miliarde de lei sunt in euro si dolari, credite contractate pe minimum 5 ani. Statul s-a imprumutat in dolari in ianuarie 2012, atunci cand valuta americana costa 3,219 lei/dolar. Astazi, un dolar costa 4,1614 lei. Astfel, costurile din riscul valutar au crescut cu 23%. De asemenea, in iunie 2008 Romania a atras, printr-o emisiune de eurobonduri pe 10 ani 780 milioane de euro. Un euro consta atunci 4,17 lei. Dupa care au urmat, aproape in fiecare an alte emisiuni in euro. Astazi, moneda europeana este cotata la 4,5320 lei. Costurile statului cu imprumuturile in valuta au crescut cu 8%. Unele emisiuni, pe termen scurt, au fost deja rostogolite. Insa emisiunile in valuta sunt pe termene de 10 ani, in preponderenta. In februarie statul vrea din nou sa se imprumute in euro, pe o perioada de minimum 10 ani. Suma creditelor scadente in februarie este de 8,5 miliarde de lei, potrivit datelor ministerului de Finante, suma reprezentand imprumuturi atat in lei cat si in euro, scrieCapital.ro.

Esecul autostrazii Comarnic-Brasov: nu s-a facut nimic, dar am platit 32 de milioane de lei, inclusiv pentru exproprieri. Autostrada Comarnic Brasov a consumat deja zeci de milioane de lei de la buget, desi nu exista nimic pe teren, in urma esecurilor repetate ale Guvernului de a o construi in sistem de concesiune. In mod ciudat, desi nu s-a miscat niciodata nimic pe acest traseu, au fost cheltuiti deja bani pentru exproprieri de terenuri. Anul trecut, Guvernul Romaniei a bifat al treilea esec in tentativa de a construi prima autostrada care sa strabata muntii, pe Valea Prahovei, la 12 ani de cand s-a nascut acest proiect. Desi nu s-a facut nimic, statul a cheltuit totusi circa 32 de milioane de lei pentru acest proiect, potrivit informatiilor trimise de Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), la solicitareaEconomica.net.

Legea ANAF la Titu: Cine nu-si poate plati casa la banca plateste penalitati la stat.In mod normal, potrivit unei legi foarte limpezi, imprumutatii prin programul Prima Casa nu platesc penalitati si accesorii in cazul in care creditul este declarat scadent anticipat si statul il executa silit pe imprumutat. Chiar daca legislatia e clara, inspectorii de Fisc din Titu, judetul Dambovita, au calculat unei persoane executate silit penalitati de intarziere si dobanzi in suma de 8.014 lei aferente unui debit de 84.258 lei reprezentand garantii acordate si platite de Fondul National de Garantare a Creditelor unei institutii de credit in cadrul programului „Prima Casa”. Persoana in cauza a contestat decizia si a obtinut in final anularea deciziei emise de inspectorii de fisc din Titu, judetul Dambovita. De mentionat este ca nu e suficient ca contribuabilul sa aiba dreptate: o contestatie trebuie formulata in termen de maximum 30 de zile de la primirea deciziei de impunere emisa de ANAF. Dupa acest termen, chiar daca sunt ilegale, penalitatile calculate de Fisc nu mai pot fi contestate, informeazaCursdeguvernare.ro.

Ce efecte are pretul scazut al titeiului asupra sectorului de extractie, dar mai ales asupra generatiilor viitoare de romani? Inca inainte de a cobori sub 100 de dolari/baril, gigantul american Chevron a anuntat retragerea de pe piata din Romania si renuntarea la explorarile privind rezervele de gaze de sist din tara noastra. Anterior, Chevron renuntase la activitati similare in Bulgaria, Ucraina si chiar Polonia, anticipand cotatii scazute ale titeiului care nu mai fac rentabile investitiile masive in exploatarea gazelor de sist. Ulterior si Romgaz a renuntat la explorarea unor zacaminte in Slovacia si probabil Polonia, unde a pierdut deja niste milioane de euro pentru prospectiuni. Recent, companaia britanica Zeta Petroleum si-a anuntat actionarii ca intentioneaza sa vanda participatiile pe care le detine la trei perimetre petrolifere in Romania, in ciuda faptului ca lucrarile de explorare au confirmat existenta unor rezerve de gaze si titei. Exploatarea lor este insa prea scumpa si Zeta Petroleum nu mai are bani. De cealalta parte, adica la Marea Neagra, ExxonMobil si OMV Petrom anunta ca au investit deja circa 1,3 miliarde de dolari in cele trei perimetre offshore, dar nu se mai lauda cu continuarea investitiilor in acelasi ritm, scrie Energy-Center.ro.

Opel GT Concept: mașina sport a viitorului. Opel GT va fi prezent la Salonul de la Geneva sub forma unui concept futuristic care indică direcția viitoare de design a producătorului german. Cu motorul amplasat central în faţă şi cu tracţiune pe puntea spate, Opel GT Concept este descendentul direct al legendarului Opel GT din anii ’70 şi al conceptului Monza, ducând la un nou nivel limbajul de design al Opel. Opel GT Concept este avangardist şi purist în acelaşi timp, renunţând la orice element ce i-ar putea perturba forma pură: acesta nu are mânere la uşi, nici oglinzi exterioare și nici ştergătoare de parbriz. Atât şoferul, cât şi pasagerul din faţă au acces la interiorul spaţios grație touchpad-ului integrat în linia roşie caracteristică de pe acoperiş. Spațiul din interior este adecvat chiar și în cazul persoanelor înalte. Opel a avut întotdeauna propriile idei în ceea ce privește conceptul de portiere, iar Opel GT Concept nu face excepție: la deschidere, uşile intră considerabil sub pasajele roţilor faţă. Acest tip de montaj patentat, care face economie de spaţiu, asigură un unghi larg de deschidere, în special în spaţiile înguste de parcare. Prin urmare, atletul compact este optimizat pentru zone urbane, anuntaAuto-Bild.ro.

Topul celor mai mari cartiere de locuinte pregatite pentru 2016. Dezvoltatorii ansamblurilor rezidentiale cu cele mai multe locuinte pregatite pentru acest an promit constructia a peste 4.100 de apartamente in Bucuresti si imprejurimi, mai bine de o treime din volumul estimat pentru anul in curs. Dupa ce ani la rand cele mai multe locuinte au fost construite in ansamblurile rezidentiale deja consacrate pe piata, anul acesta sase din cele zece proiecte identificate de Capital sunt nou intrate pe piata. Cu alte cuvinte, Militari Residence, Cartierul Salcamilor (Greenfield), Cosmopolis si Confort Urban sunt singurele proiecte mari, cu peste 1.000 de locuinte finalizate, care isi continua extinderea inceputa inca dinainte de criza. Compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker, cel mai mare broker specializat pe sectorul rezidential din Bucuresti, a estimat pentru anul trecut un volum de peste 11.000 de locuinte receptionate in Bucuresti si Ilfov. Ultimele date ale Institutului National de Statistica (INS) arata ca in primele noua luni din 2015 au fost terminate peste 7.600 de locuinte in aceasta regiune. Pentru acest an, consultantii se asteapta la constructia unui numar mai mare de locuinte noi decat in 2015, informeazaCapital.ro.

Rusii de la Gazprom incep forajele pentru titei si gaze in vestul Romaniei. Partenerii de proiect vorbesc despre 12 sonde. Compania este, acum, in plin proces de prospectare si interpretare a datelor seismice aferente operatiunilor efectuate anul trecut pe 300 de kilometri patrati. In prima parte a anului, o sonda va fi sapata in Timis. Pana la sfarsitul lui 2016, alte 11 sonde vor fi sapate, potrivit raportului catre Bursa din Vancouver, Canada, al partenerului NIS in proiect, East West Petroleum. Subsidiara Gazprom NIS Petrol incepe, din acest an, forajele de explorare in cele patru perimetre gazeifere detinute in vestul Romaniei – judetele Timis si Bihor, au precizat reprezentanti ai companiei, pentruEconomica.net. Daca forajul va indica existenta unor rezerve consistente de petrol si gaze, exploatabile in conditii de rentabilitate, iar datele colectate prin efectuarea de prospectiuni seismice 3D sunt promitatoare, NIS va trece la urmatoarea faza: forajul extins de sonde pentru exploatarea resurselor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro