Sari direct la conținut

Business Report: Ultimele credite de consum fara garantii, la oferta; Efectele salariului minim de 700 lei: Unele firme ar putea da afara oameni; De ce face Duster furori in tara patronului; Atacul informatic bancar ia amploare: BRD a sistat toate platile online cu cardurile Maestro; Inceputul sfarsitului pentru dinozaurii SIF

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Efectele salariului minim de 700 lei: Unele firme ar putea da afara oameni. Nu mai putin de trei sferturi dintre micii intreprinzatori sustin ca vor fi afectati de decizia guvernului de a majora salariul minim pe economie de la 670 lei pana la 700 de lei pe luna, reiese dintr-un sondaj realizat de site-ul IMMRomania.ro, portalul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Astfel, dintre cei care spun ca vor fi afectati 12,5% declara ca dificultatile vor fi intr-atat de mari incat vor fi nevoiti sa recurga la concedierea unor angajati. Majoritatea, insa, 57,5% dintre cei care se declara afectati de cresterea salariului minim la 700 lei, spun ca efectul principal va fi cresterea cheltuielilor cu salariile. Un sfert dintre participantii la sondaj spun, insa, ca decizia Guvernului nu va avea niciun efect. De altfel, intrebati care este in acest an salariul minim din compania lor, 22,5% dintre micii intreprinzatori au afirmat ca cele mai mici lefuri acordate angajatilor depasesc 700 lei, scrie Capital.ro.

De ce face Duster furori in tara patronului. Piata vehiculelor 4×4 a ajuns la 13% din totalul pietei auto franceze, fata de 9% acum un an. Este singurul segment care a crescut, in conditiile in care piata berlinelor a scazut, iar cea a breakurilor si monovolumelor a stagnat. Cel mai vandut model 4×4 din Franta in primele zece luni ale anului a fost Dacia Duster, cu o crestere spectaculoasa de 227% pe primele 11 luni ale acestui an. Cu aproape 48.000 de masini vandute in primele 11 luni ale anului, Dacia Duster nu numai ca a batut orice concurent de pe segmentul sau (Peugeot 3008 este in fata Duster-ului romanesc, dar nu este un SUV veritabil), dar este pe pozitia a noua in topul celor mai vandute masini din Hexagon. Gustul francezilor pentru Dacia Duster a propulsat masina romaneasca in fata unor modele consacrate, fie ele de clasa mica, compacta sau SUV. Duster a fost mai bine vandut decat Ford Fiesta (41.500 de bucati vandute), VW Golf (39.300), Nissan Qashqai (26.800 de bucati). Sau decat Ford Focus, Nissan Juke, VW Passat, Renault Kangoo, anunta Money.ro.

Austriecilor nu le mai ajunge Viena. Vor sa aiba puterea si in centrul financiar al Bucurestiului. BCR l-a nominalizat pe Lucian Anghel, economistul-sef al bancii pentru functia de presedinte al Bursei de la Bucuresti (BVB), iar daca acesta va castiga austriecii de la Erste vor controla cele mai importante institutii financiare din Romania: cea mai mare banca si bursa de valori, o situatie apropiata celei din Austria, unde au cea mai mare banca, iar un fost director al Erste, Michael Buhl, este co-directorul executiv al Bursei din Viena. BCR si Erste fac parte din grupul de actionari ai BVB care au cerut revocarea actualului consiliu de administratie, fiind sprijiniti in aceasta solicitare si de ING, UniCredit CAIB si Intercapital Invest, informeaza Economic Times.

Saxo Bank: Previziuni socante pentru 2012. Conform traditiei, Saxo Bank a pregatit prognozele sale pentru 2012. Cunoscute drept „previziuni socante”, adica aproape incredibile, ele anunta pentru anul viitor dublarea pretului la grau, iefinirea actiunilor Apple si o vacanta bancara de lunga durata in UE. Anticipand ce se va intampla in urmatoarele 12 luni, expertii Saxo Bank isi concentreaza atentia asupra unor evenimente putin probabil sa se produca, dar care sunt imposibil de neglijat. Aceste previziuni nu pot fi considerate prognoze in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba factori care trebuie luati in calcul de catre investitori in alcatuirea portofoliilor lor pentru 2012, scrie Financiarul.

Ultimele credite de consum fara garantii, la oferta. Romanii s-au inghesuit in ultimul timp sa ia imprumuturi usor de accesat de la banci, mai ales ca institutiile au renuntat la unele costuri si ofera chiar si cadouri simbolice debitorilor. Sunt ultimele luni in care romanii pot accesa relativ usor credite de consum. Si clientii, si bancile stiu asta, ceea ce a condus in ultimul timp la o explozie de oferte bancare si la un numar record de imprumuturi acordate. In ultimul timp, costul creditelor de consum in lei si al celor in euro s-au egalizat in cazul multor banci. In aceste conditii, imprumuturile in moneda nationala sunt mult mai avantajoase pentru cei care incaseaza veniturile in lei, deoarece nu prezinta risc valutar. BCR, Alpha Bank, Banca Romanesca si Citibank au acum in derulare promotii la credite de consum in lei. Incercand sa exploateze perioada Sarbatorilor, bancile ofera si mici cadouri de sezon, anunta EVZ.

Atacul informatic bancar ia amploare: BRD a sistat toate platile online cu cardurile Maestro. Dupa ce Visa Europe a anuntat ca este posibil sa existe o bresa de securitate in baza de date, si Mastercard a instiintat vineri bancile ca exista suspiciuni de frauda si in cazul acestui tip de carduri. Primul grup bancar care a luat masuri este BRD – Groupe Societe Generale. Banca BRD a sistat toate platile online cu cardurile Maestro, informeaza Romania TV. Suspiciunile de fraude in sistemul bancar au repercusiuni reale asupra utilizatorilor de carduri Visa si Mastercard. BRD a sistat toate platile online, iar surse bancare citate de rtv.net sustin ca City Bank schimba cardurile bancare din motive de securitate. Totodata, 17.000 de carduri eliberate de CEC Bank au fost blocate miercuri. Potrivit unui comunicat transmis presei, CEC spune ca a luat masura de „de blocare si re-emitere card si cod PIN, fara cost, pentru un numar de carduri din portofoliul propriu”. Si alte banci ar putea lua o decizie similara, informeaza Adevarul.

Inceputul sfarsitului pentru dinozaurii SIF. Cresterea pragului maxim de detinere ameninta pozitiile detinute de actualii sefi din structurile SIF-urilor. Investitorii sau grupurile de persoane care au ajuns, pana in prezent, sa detina concertat pachete (prin actiuni comune) importante de actiuni la societatile de investitii financiare vor adopta ca strategie pentru perioada urmatoare ocuparea de locuri in consiliile de administratie ale SIF-urilor. O astfel de strategie va periclita pozitia actualilor sefi ai SIF-urilor, care de ani de zile detin aceste functii si actionau de multe ori dicutabil in luarea unor decizii. De-a lungul anilor, au existat numeroase scandaluri si acuzatii la adresa administratorilor de SIF-uri care dispuneau in functie de interese de activele societatilor. Deputatii au aprobat joi, in sedinta de plen, proiectul legislativ pentru cresterea pragului maxim de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul actiunilor emise de fiecare societate de investitii financiare. Legea urmeaza sa fie transmisa spre promulgare presedintelui Traian Basescu, iar apoi va fi publicata in Monitorul Oficial, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro