Sari direct la conținut

Butoiul de pulbere din Orientul Mijlociu. O bază aeriană irakiană ce găzduieşte trupe americane, „atacată” / Iranul denunță „o altă greșeală strategică” a SUA / Reacția Rusiei

HotNews.ro
Armata americană, Foto: John Moore / Getty Images / Profimedia Images
Armata americană, Foto: John Moore / Getty Images / Profimedia Images

Militanți ai Rezistenței Islamice din Irak au atacat sâmbătă baza aeriană al-Harir, care găzduiește forțele americane din nordul Irakului, a declarat grupul, la câteva ore după ce SUA au efectuat lovituri de represalii în Irak și Siria împotriva unor grupuri susținute de Iran, informează Reuters.

În ciuda acestui anunț, nu a fost detectat niciun atac asupra bazei aeriene al-Harir, au declarat pentru Reuters trei surse de securitate.

Iranul condamnă atacurile SUA

Ministerul iranian de Externe a condamnat sâmbătă atacurile aeriene americane din Irak și Siria din cursul nopții, pe care le-a calificat drept „încălcări ale suveranității și integrității teritoriale” ale celor două țări, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Nasser Kanaani, a declarat, într-un comunicatde presă, că atacurile au reprezentat „o altă greșeală aventuroasă și strategică a Statelor Unite, care va avea ca rezultat doar creșterea tensiunii în instabilitatea din regiune”.

Kanaani a declarat că atacurile americane au fost concepute „pentru a pune în umbră crimele regimului sionist din Gaza”. El nu a precizat dacă Iranul va lua vreo măsură ca răspuns.

El a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să împiedice „atacurile ilegale și unilaterale ale SUA în regiune”.

Înainte de loviturile de retorsiune ale SUA de vineri, președintele iranian Ebrahim Raisi a declarat că Iranul nu va începe un război, dar va „răspunde cu fermitate oricui încearcă să îl intimideze”.

Kanaani a declarat că „principala cauză a tensiunilor și crizelor din Orientul Mijlociu este ocupația și genocidul palestinienilor de către Israel, cu sprijinul nelimitat al Americii”.

Irakul anunță victime printre civili

La Bagdad, purtătorul de cuvânt al guvernului, Bassem al-Awadi, a anunţat că loviturile americane în vestul Irakului au făcut „cel puţin 16 morţi, printre care civili”, notează AFP, preluată de Agerpres.

Cu aceste lovituri, „securitatea Irakului şi a regiunii se vor găsi pe marginea prăpastiei”, avertizează guvernul într-un comunicat, care dezminte „alegaţiile mincinoase” legate de o „coordonare prealabilă” cu Washingtonul în privinţa acestor atacuri.

Prezenţa coaliţiei militare conduse de SUA în regiune „a devenit un motiv pentru a ameninţa securitatea şi stabilitatea în Irak şi o justificare pentru a implica Irakul în conflicte regionale şi internaţionale”, adaugă comunicatul guvernului de la Bagdad.

Represaliile americane contribuie la tensiunile din Orientul Mijlociu, susține Siria

La rândul său, Siria a denunţat sâmbătă „ocupaţia” americană în anumite părţi din teritoriul său şi bombardamentele din cursul nopţii.

Represaliile americane contribuie „să aţâţe conflictul în Orientul Mijlociu într-un mod extrem de periculos”, a reacţionat printr-un comunicat Ministerul de Externe sirian.

Ele au provocat „moartea unui număr de civili şi soldaţi, răni altora şi pagube importante”, a indicat armata siriană, într-un alt comunicat.

„Ocupaţia anumitor părţi ale teritoriului sirian de către forţele americane nu mai poate dura”, a adăugat armata, declarându-şi „determinarea de a elibera întregul teritoriu sirian de terorism şi ocupaţie”.

În jur de 900 de militari americani sunt desfăşuraţi în Siria şi 2.500 în Irak în cadrul unei coaliţii internaţionale antijihadiste create pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic atunci când aceasta controla părţi întregi din teritoriile sirian şi irakian.

Moscova acuză Washingtonul că „seamănă haos și distrugere” în Orientul Mijlociu

Ministerul de Externe de la Moscova a condamnat sâmbătă loviturile de represalii efectuate de SUA în Siria și Irak, acuzând Washingtonul că se bazează pe „impunitatea sa” și că „seamănă haos și distrugere” în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

„Condamnăm ferm acest nou act flagrant de agresiune americano-britanic împotriva unor state suverane. Ne străduim să examinăm de urgență situația în cadrul Consiliului de Securitate al ONU”, a transmis într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

SUA au lovit 85 de ținte din Siria și Irak ca represalii după moartea a trei soldați americani în Iordania

Statele Unite au efectuat lovituri în Irak și Siria vizând Gărzile Revoluționare Iraniene și grupuri pro-iraniene, a anunțat vineri Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom), citat de AFP.

„Loviturile aeriene au implicat peste 125 de muniții de precizie”, a precizat Centcom într-un comunicat, adăugând că acestea au vizat peste 85 de obiective, inclusiv centre de comandă și de informații, precum și depozite de drone și de rachete aparținând milițiilor și forțelor iraniene, „care au permis atacurile împotriva forțelor americane și ale coaliției” care au ucis duminică trei soldați americani.

Cel puțin 18 combatanți pro-iranieni au fost uciși vineri de lovituri aeriene americane în estul Siriei, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), ridicând bilanțul inițial de la 13 morți.

„Cel puțin 18 combatanți pro-iranieni au fost uciși” în loviturile aeriene, dintre care cinci în Deir Ezzor, a precizat OSDH.

Președintele Joe Biden a declarat vineri că a ordonat lovituri militare asupra unor instalații din Irak și Siria afiliate cu grupurile care au atacat forțele americane și a precizat că răspunsul va continua.

„Răspunsul nostru a început astăzi. Va continua în momentele și locurile pe care le vom alege”, a declarat Biden într-un comunicat.

„Statele Unite nu caută un conflict în Orientul Mijlociu sau oriunde în lume. Dar să știe asta toți cei care ar putea căuta să ne facă rău: Dacă faceți rău unui american, vom răspunde”, a adăugat președintele american.

Irakul a acuzat atacul Statelor Unite de vineri spunând că reprezintă „o încălcare a suveranității sale”.

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas în teritoriul palestinian Gaza, în octombrie, armata americană a fost atacată de cel puțin 100 de ori în Irak și Siria, de obicei cu rachete și drone de atac unidirecționale.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro