„Cadouri și lipsă de conduită” / Șeful Curții Supreme a SUA refuză să depună mărturie în fața Congresului despre colegii săi
Șeful Curții Supreme a SUA, John Roberts, a declarat marți că va refuza să depună mărturie în fața Congresului, după o controversă de amploare cu privire la problemele etice în care sunt implicați colegii săi, inclusiv judecătorul Clarence Thomas, potrivit AFP.
Cel mai conservator judecător al Curții, judecătorul Thomas, se află în centrul unei controverse de la dezvăluirile făcute de ProPublica despre foloase nedeclarate pe care le-a acceptat de la omul de afaceri Harlan Crow.
John Roberts, care a fost invitat să depună mărturie pe 2 mai în fața Senatului, a citat „preocupările legate de separarea puterilor și de importanța păstrării independenței judiciare” într-o scrisoare adresată Comisiei juridice a Senatului.
Șeful Curții, el însuși membru al majorității conservatoare a instanței, a atașat, de asemenea, o copie a orientărilor etice ale Curții Supreme și o declarație semnată de cei nouă judecători în care aceștia „reafirmă și reiterează principiile și practicile etice fundamentale”.
„Dezvăluirile despre judecători care nu respectă regulile etice așteptate au continuat să se adune”, a avertizat săptămâna trecută liderul Comisiei juridice a Senatului, Dick Durbin, în scrisoarea prin care i s-a cerut judecătorului Roberts să depună mărturie.
Clarence Thomas a negat orice abuz deliberat, spunând că regulile de raportare a unor astfel de șederi s-au schimbat și că Crow nu avea niciun caz în curs la Curtea Supremă.
Conflict de interese
Nu este prima dată când numele dlui Thomas este legat de controverse: soția sa Ginni, lobbyistă și activistă conservatoare, a fost implicată în „cruciada” lui Donald Trump pentru a demonstra – pe nedrept – că alegerile prezidențiale din 2020 i-au fost furate.
Odată ce au fost dezvăluite mesajele text și e-mailurile pe care le-a trimis în acest scop, stânga a criticat-o pentru un aparent conflict de interese și i-a cerut soțului ei să se recuze din orice dosar electoral.
Numit de președintele republican George H. W. Bush în 1991, Clarence Thomas a fost confirmat în ciuda acuzațiilor de hărțuire sexuală formulate de o fostă asistentă, Anita Hill. El le-a negat întotdeauna, susținând că a fost victima unui „linșaj”.
De la recentele dezvăluiri ale acestor fapte, unii aleși democrați au cerut „demisia imediată” a acestuia.
Judecătorul conservator Neil Gorsuch se află și el în centrul unei polemici, site-ul Politico dezvăluind că acesta a vândut imediat după confirmarea sa la Curtea Supremă, în 2017, o mare proprietate în Colorado directorului cabinetului de avocatură Greenberg Traurig, care instrumentează în mod regulat cauze în fața Înaltei instanțe.
După ce John Roberts a refuzat să depună mărturie, doi senatori, democratul Angus King și republicana Lisa Murkowski, au lansat miercuri un proiect de lege care ar urma să creeze un cod de conduită pentru Curtea Supremă și să numească o persoană care să analizeze eventualele conflicte de interese și plângeri.
Judecătorii de la Înalta Curte sunt singurii judecători federali care nu sunt supuși în mod explicit unui cod de conduită, au precizat cei doi aleși.
„Americanii și-au exprimat în mod clar îngrijorarea cu privire la transparența – sau lipsa acesteia – a Curții Supreme și a judecătorilor săi”, a declarat Murkowski.